Ενεργοποιείται με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ο νέος νόμος για την υιοθεσία και την αναδοχή. Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ‘Εφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου θα βρίσκονται στις 2 το μεσημέρι στο Κέντρο βρεφών «Μητέρα», σηματοδοτώντας την αλλαγή της πολιτικής στη διαδικασία υιοθεσίας και αναδοχής.

Χθες αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η σχετική απόφαση της αν. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την ανάπτυξη και λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος που περιλαμβάνει ειδικά και εθνικά μητρώα ανηλίκων, αναδοχής και υιοθεσίας.

Ειδικότερα, το πληροφοριακό σύστημα θα λειτουργεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) και σε αυτό θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά τα δεδομένα, στοιχεία και αρχεία, που αφορούν το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Ανηλίκων, το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων, το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων, το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Υποψήφιων Θετών Γονέων, το Εθνικό Μητρώο Υιοθεσιών και το Ειδικό Μητρώο Επαγγελματιών Αναδόχων.

Η τήρηση μητρώων και η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων υπογραμμίζεται ως αναγκαία για την προστασία των ανηλίκων και τη διευκόλυνση των διαδικασιών.

«Τα δεδομένα των υποκειμένων τα οποία συλλέγονται και γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας, αφορούν την προσωπική, την οικογενειακή, την ποινική, την εκπαιδευτική, την οικονομική κατάστασή τους και την κατάσταση της υγείας τους. Συλλέγονται μόνο τα απολύτως αναγκαία στοιχεία για την επίτευξη του ως άνω σκοπού, τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας επεξεργασίας. Τα στοιχεία αυτά δεν προωθούνται και δεν γνωστοποιούνται σε άλλους αρμόδιους φορείς για σκοπούς διαφορετικούς από τους ανωτέρω» διευκρινίζεται στην υπουργική απόφαση.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: