Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό-Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις (video)

Η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν το κυρίως μενού στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με τον Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ενώ τη Δευτέρα είναι το ραντεβού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Όλοι οι αρχηγοί εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς. “Ο πρωθυπουργός επιδιώκει τη συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα” αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για 2η φορά τους τελευταίους μήνες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία κίνηση διακομματικής συναίνεσης, όπως επισημαίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου.  Σταθερή επιδίωξή του είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως στα εθνικά μας θέματα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα.

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για μία “πολύ ρηχή προσέγγιση, ανιστόρητη, για ένα πάρε-δώσε που θυμίζει ανατολίτικο παζάρι παλαιού τύπου και όχι εξωτερική πολιτική”.
Σύγκλιση πάντως φαίνεται να υπήρξε στην ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής γραμμής.

Ενημέρωση έγινε και για τις βασικές αρχές του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, με την κατάργηση της απλής αναλογικής και με βασικά στοιχεία την αναλογικότητα και την εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας και της πολιτικής σταθερότητας.

Ως προς το θέμα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τους συνομιλητές του και επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών θα ανέβει απόψε στο opengov. Τη Δευτέρα μετά και τη συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα θα πάει στη Βουλή και στόχος να είναι να ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 22 Ιανουαρίου.

Από εκείνη τη μέρα, όπως όλα δείχνουν, θα μετράμε αντίστροφα και για την ανακοίνωση του ονόματος που θα προτείνει ο Πρωθυπουργός για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το θέμα δεν ήταν στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να συζητηθεί στις σημερινές συναντήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Ως προς το ζήτημα αυτό, πάντως, νωρίτερα είχαμε διάψευση από το Πρωθυπουργικό γραφείο σχετικά με όσα φέρεται να διημείφθησαν στη συνάντηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μας ανέφερε ότι Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε ότι θα προτείνει για Πρόεδρο ένα πρόσωπο που “θα προκαλέσει έκπληξη”. “Ουδέποτε ο Πρωθυπουργός είπε κάτι τέτοιο”, σημειώνουν από το Πρωθυπουργικό γραφείο και προσθέτουν ότι θα πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή μέχρι να ανακοινώσει ο ίδιος τον υποψήφιο που θα προτείνει το κυβερνών κόμμα.

Οι συναντήσεις

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «εκκωφαντική σιωπή» που επικράτησε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού «από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών», επικρίνοντας τον κ. Μητσοτάκη ότι λόγω των χειρισμών του η Ελλάδα θεωρείται «δεδομένος σύμμαχος».

«Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε.

Για τον εκλογικό νόμο εξέφρασε την «κάθετη διαφωνία στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου», ενώ για το θέμα του ΠτΔ ζήτησε να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Νωρίτερα, εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε προβληματισμένος από τις εξελίξεις και όχι από το κλίμα που επικράτησε κατά την ενημέρωση, το οποίο χαρακτήρισε «κανονικό».

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ εάν θα έχουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι ο πρωθυπουργός «ζυγίζει την κατάσταση», ενώ απαντώντας στο κατά πόσο έχει πιθανότητες επανεκλογής ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε: «Όλα θα εξαρτηθούν από τις εσωκομματικές αντιδράσεις» στο κυβερνών κόμμα.

Ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε δηλώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή και αντάλλαξαν ευχές για καλή χρονιά. Ο σύντομος διάλογος των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες αφορούσε το τζετ λαγκ από το ταξίδι επιστροφής του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό πότε επέστρεψε και αν πρόλαβε να ξεκουραστεί και ο πρωθυπουργός απάντησε: «Συνηθισμένο το βουνό», για να δεχθεί τη φιλική «υπόδειξη» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική».

Ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Μητσοτάκης υποδεχόμενος την κ. Γεννηματά σχολίασε ότι τη βλέπει καλά σε αντίθεση με την προηγούμενη συνάντησή τους που ήταν καταβεβλημένη.

«Από τα βουνά, στα βαθιά», σχολίασε από την πλευρά της η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, που παραδέχθηκε ότι ήταν αναζωογονητική η απόδρασή του αν και σύντομη.

«Στα βαθιά τώρα», επανήλθε η κ. Γεννηματά. «Είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή. Δεν το ήθελες. Καλή η ενημέρωση αλλά επιμένω στο Συμβούλιο Αρχηγών». «Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη. Νομίζω ότι με την ολοκλήρωση της συνάντησης θα το διαπιστώσεις» απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Μακάρι να είναι δεδομένη η εθνική γραμμή», επανήλθε η κ. Γεννηματά και οι πόρτες έκλεισαν για τους δημοσιογράφους.

Με μια μικρή καθυστέρηση λίγο μετά τις 17.15 ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» Κ. Βελόπουλο.

«Αυτό που πρέπει να πιστώσουμε στον πρωθυπουργό είναι ένα θετικό βήμα στην κατανόηση των περεταίρω εξελίξεων» δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. “Καταθέσαμε στον πρωθυπουργό και τις ενστάσεις μας για την Χάγη, γιατί πήγαμε και το 1976 και δυστυχώς, χάσαμε. Ούτε η Χάγη είναι λύση στο πρόβλημα της χώρας. Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό και του έδωσα πρόταση για να καθορίσουμε την ΑΟΖ», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και κατέληξε: «Περιμένουμε από την κυβέρνηση να δούμε τι θα κάνει με την ΑΟΖ. Αυτή είναι με βάση το διεθνές δίκαιο, η άμυνα της χώρας”.

Στις 18.00 ακολούθησε ο γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

“Ο κ. πρωθυπουργός  παρέθεσε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο. Διαφωνήσαμε με την ενισχυμένη αναλογική. Δεν συζητήσαμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ επανέλαβε ότι θεωρεί “λάθος τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τραμπ στη συγκεκριμένη συγκυρία”.

Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Αυτό που περιμένουμε, είναι μια επιβεβαίωση ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και την στήριξη και των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων για τα βασικά ζητήματα των εθνικών μας θεμάτων, ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι όπως πρέπει για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σε ζητήματα ύψιστης πολιτικής σημασίας δεν χωρούν αιφνιδιασμοί, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι ανοικτός να απαντήσει σε οποιοδήποτε άλλο θέμα του ζητηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς», ανέφερε χθες σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορτάζ Μ. Παπαδάκη, Γ. Σκουλάς, Γ. Παντελάκης, Λ. Μπεθάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος