Έντονες αντιδράσεις από την απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών (video)

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, οι οποίες αποφασίστηκαν επί υπουργίας Νίκου Φίλη.

Δεν μας δεσμεύει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν θα υποκύψουμε στο κύμα σκοταδισμού, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δεν έχει καμιά πρακτική επίπτωση και δεν αλλάζει ο πυρήνας της διδασκαλίας, τόνισε ο υπουργός. Κάλεσε μάλιστα το ΣτΕ να προστατεύσει τον εαυτό του.

O πρώην υπουργός Νίκος Φίλης χαρακτήρισε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Απευθείας» την απόφαση του ΣτΕ, ως μεσαιωνικού τύπου απόφαση. Σε άλλη συνέντευξή του έκανε λόγο επιπλέον για λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος, ενώ τόνισε ότι ένα τμήμα του ΣτΕ συμπεριφέρεται σαν εφεδρεία του παλαιού συστήματος.

Το σκεπτικό των δικαστών που μειοψήφισαν

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των 20 δικαστών έκρινε ότι η απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη -με την οποία επήλθε ριζική αλλαγή στον χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄έως ΣΤ΄ του δημοτικού και στο γυμνάσιο- είναι αντίθετη σε συνταγματικές διατάξεις, αλλά και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Αντίθετα, μια μειοψηφία πέντε δικαστών τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας της απόφασης του Ν. Φίλη. Η εν λόγω απόφαση της Ολομέλειας δεν έχει ακόμα καθαρογράφει, όμως όπως έγινε γνωστό, η μειοψηφία των 5 μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας, επισημαίνει ότι «το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των Θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα», γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με «ανάπτυξη» θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με «επιβολή» θρησκευτικής συνείδησης συγκεκριμένου περιεχομένου.

Αυτό όμως, σύμφωνα με τους 5 δικαστές, αντίκειται στις αρχές της θρησκευτικής ουδετερότητας και της πολυφωνίας που διέπουν την παροχή της εκπαίδευσης από το κράτος και θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα του μαθητή να επιλέξει και να διαμορφώσει κριτικά ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς του και της αντίληψής του για τον κόσμο και τον άνθρωπο.

Επίσης, η μειοψηφία αναφέρει ότι η απόφαση του Νίκου Φίλη «υπηρετεί τους σκοπούς της παροχής από το κράτος θρησκευτικής εκπαίδευσης πολυφωνικής και αξιολογικά ουδέτερης, παρουσιάζει επαρκώς τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων».

Οι αντιδράσεις

«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο βασίζεται, σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Για άλλη μία φορά, το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας», σχολίασαν οι βουλευτές του τομέα Παιδείας της ΝΔ.

«Η απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη αλλαγών σε μια σειρά από άρθρα του Συντάγματος, που αφορούν τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας, στην κατεύθυνση του πλήρους διαχωρισμού, κάτι το οποίο, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις τόλμησαν ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τολμάει να αγγίξει», τονίζει το ΚΚΕ.

«Η απόφαση του ΣτΕ για τη διδασκαλία των θρησκευτικών είναι ένα άλμα προς τα πίσω», σχολίασε το Ποτάμι προσθέτοντας ότι «αποφάσεις τέτοιου χαρακτήρα παραπέμπουν σε ερμηνείες της δεκαετίας του ’50, σύμφωνα με τις οποίες η διδασκαλία των θρησκευτικών πρέπει να έχει κατηχητικό χαρακτήρα. Κάποιοι θέλουν, αντί η Ελλάδα να κάνει βήματα προόδου, να γυρίζει στο πιο συντηρητικό παρελθόν».

«Δεν μπορεί κάθε υπουργός να γκρεμίζει τα έργα κάθε προηγούμενού του για να κάνει δήθεν την δική του μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση νοείται μόνο μετά από διάλογο και συναίνεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αυθαίρετες αποφάσεις, όπως αυτές του κ. Φίλη, καλώς ακυρώνονται από το ΣτΕ», ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.

«Εκκλησία και Πολιτεία θα συνεχίσουν την συνεργασία τους», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά τα εγκαίνια της νέας μονάδας του εργοστασίου Παπαστράτος.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει η Ιερά Μητρόπολη Πειραιά, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, η Εστία Πατερικών Μελετών και γονείς. Η απόφαση δεν αφορά το Λύκειο καθώς αναμένεται να συζητηθεί δεύτερη σχετική αίτηση ακύρωσης.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος