(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σε επαγρύπνηση και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα παραμένει η Ελλάδα, όσο βρίσκεται σε ισχύ η παράνομη τουρκική NAVTEX, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Την ίδια ώρα, δεμένο στην Αττάλεια παραμένει το Ορούτς Ρέις, ενώ αποχώρησε ο κύριος όγκος των τουρκικών πολεμικών πλοίων από το Αιγαίο, διαψεύδοντας την τουρκική προπαγάνδα ότι ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες. Νέες προκλητικές δηλώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας, δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα στην Τουρκία για την Αγία Σοφία έστειλε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να αντλούμε τα σωστά διδάγματα από την Ιστορία.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για την τουρκική προκλητικότητα, είχε συνάντηση με την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεγάλο μέρος της συνάντησης απασχόλησε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις, επισήμανε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ συζητήθηκε και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις προηγούμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας επαναβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα των επενδύσεων.
Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής και κοινού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες για την καλύτερη και ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

H Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια.

Χθες η Ισπανίδα υπουργός επισκέφθηκε χθες την Άγκυρα και είχε συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε κοινές δηλώσεις τους υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί ο μουσειακός χαρακτήρας της Αγιάς Σοφιάς, ενώ από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς και η μετατροπή της σε τζαμί αποτελεί ζήτημα κυριαρχίας της Τουρκίας και επιτέθηκε ξανά στην Ελλάδα. «Ο Κεμάλ Ατατούρκ και όλοι μας σεβαστήκαμε την ελληνική σημαία ακόμη κι όταν πετάξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα. Τέτοιο έθνος είμαστε. Αυτοί κάνουν ό,τι τους ταιριάζει», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σχετική είδηση: Πέφτουν οι τόνοι στο Αιγαίο – Παραμένει η επαγρύπνηση (video)

Μοιράσου το άρθρο: