Κλείδωσαν» οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Να δούμε μαζί με τον Γιάννη Τρουπή με ποιούς άλλους ηγέτες εκτός του Ερντογάν και του Τράμπ θα συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε νέες δηλώσεις που προκαλούν, προχώρησε ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. «Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με την ίδια αποφασιστικότητα, όπως το 1974», είπε μεταξύ άλλων, ο Τούρκος αξιωματούχος.

Οι δηλώσεις του κυρίου Ακάρ, έγιναν σε ομιλία του στη διάρκεια τελετής στο αρχηγείο του τουρκικού στρατού, χθες ημέρα «των παλαίμαχων στρατιωτικών» στην Τουρκία. «Δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως υποχώρηση και αδυναμία ο σεβασμός που τρέφουμε στο διεθνές δίκαιο, ούτε να θεωρείται απειλή οι δηλώσεις μας ότι δεν θα επιτρέψουμε τελελεσμένα. Θέλουμε περιεκτική λύση στο Κυπριακό, όμως θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει δίκαιος διαμοιρασμός των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου και προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων αδελφών μας , όπως κάναμε το 1974«, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος δήλωσε ότι «Τα θέματα των απειλών θα τεθούν από τον πρόεδρο  της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και τα θέματα αστάθειας που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία, μαζί με το θέμα της Αμμοχώστου». Όπως επισήμανε όμως ο κύριος Προδρόμου «Η προσοχή μας τώρα είναι στραμμένη στα Ηνωμένα Έθνη , όπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα προσφωνήσει στη Γενική Συνέλευση, θέτοντας αυτά τα θέματα και θα έχει συνάντηση με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες»

Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό τώρα, θα είναι στην ατζέντα επαφών που θα έχουν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Ν.Υορκη, όπως συμφώνησαν οι δύο άνδρες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συμφώνησαν επιπλέον να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ώστε να υπάρξει εκ νέου συντονισμός, ενώ θα έχει προηγηθεί και συνάντηση του πρωθυπουργού  με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο  κύριος Αναστασιάδης θα έχει σειρά επαφών και με τους υπουργούς εξωτερικών της Κίνας και της Ρωσίας , καθώς η Λευκωσία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο , των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πολύ σημαντική είναι η συνάντηση του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στις 27 Σεπτεμβρίου. Εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το πως θα κινηθεί ο ΟΗΕ στο Κυπριακό, αν και ο ΓΓ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των όρων αναφοράς , πριν επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Γιάννης Τρουπής

Μοιράσου το άρθρο: