Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια, προκαλώντας έντονη ανησυχία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κούρτς, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου.

Συνεχίζεται η αυξημένη ροή προσφύγων προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ενδεικτικά, το τρέχον διήμερο είχαμε νέες επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, από σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της FRONTEX που ενεργεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής επιχείρησης »ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019». Σε μία περίπτωση είχαμε και σύλληψη του διακινητή.

Ειδικότερα, χθες είχαμε την διάσωση 122 προσφύγων-μεταναστών σε τέσσερα περιστατικά έρευνας – διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω.

Σήμερα είχαμε διάσωση στην Μυτιλήνη 37 προσφύγων-μεταναστών και στην Σάμο 55.

Στο κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σεμπάστιαν Κούρτς. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του πρώην Καγκελαρίου της Αυστρίας ο οποίος ήθελε να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κούρτς για την παρατηρούμενη αύξηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα. Και οι δύο συμφώνησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ζήτησε σήμερα την «σαφή και αποφασιστική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» απέναντι στις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για Σύρους πρόσφυγες.

Ο Σ. Κουρτς, επανέλαβε την πάγια απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα και ζήτησε την άμεση αποστολή επιπλέον προσωπικού της Frontex στα ελληνικά και βουλγαρικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015, η Διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει κλειστή».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: