Στη Σαγκάη ήταν σήμερα Τετάρτη η κυβερνητική αποστολή. Με τον πρόεδρο της Cosco συναντήθηκε ήδη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιστρέφει στην Αθήνα.

Πανόραμα της παλιάς πόλης της Σαγκάης
Πανόραμα της παλιάς πόλης της Σαγκάης

Πρόσθετες επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ, πρόκειται να κάνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά -πέραν των 350 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ – ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Cosco Χου Λιρόνγκ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Σαγκάη.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Cosco στον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχαν στην έδρα της εταιρείας στη Σαγκάη, προτεραιότητα του κινεζικού κολοσσού είναι οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς ήδη η Cosco έχει επαφές με μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας που δείχνουν ενδιαφέρον να κάνουν το λιμάνι του Πειραιά βάση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο πρόεδρος της Cosco, θα γίνει αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού, ώστε να δέχεται και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου με 4.000 επιβάτες. Στόχος είναι να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών κρουαζιέρας στην Ελλάδα και η επένδυση αυτή έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Δεύτερη προτεραιότητα της Cosco είναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού στην πρώτη προβλήτα για τη διακίνηση των εμποροκιβωτίων. Με την επένδυση αυτή, πρόσθεσε ο Χου Λιρόνγκ, θα μπορούν στην προβλήτα να αποθηκευτούν 7 εκατ. κοντέινερς κα στο μέλλον 10 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερς στη Μεσόγειο.

Επίσης, θα γίνουν επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και πάρκινγκ οχημάτων όπου θα μπορούν να σταθμεύουν 20.000 οχήματα.

«Τα στρατηγικά σχέδια Ελλάδας και Κίνας συμπίπτουν»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα της Cosco και τόνισε πως πρόκειται για έναν σημαντικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Οι σχέσεις αυτές των δύο χωρών ανεβαίνουν επίπεδο. Περνάμε σε ένα νέο επίπεδο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Cosco. Τα στρατηγικά σχέδια Ελλάδας και Κίνας συμπίπτουν. Η Ελλάδα, ως πρώτος σταθμός στην ΕΕ του κινεζικού δρόμου, μπορεί να μετατραπεί σε μια γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και τον δυτικό κόσμο, ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη.

Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε τη νέα φάση συνεργασίας των δύο χωρών. Σχεδιάζουμε μια σειρά από επενδύσεις και θα θέλαμε να προσελκύσουμε και άλλες κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Logistic center θα γίνει το Θριάσιο

Παραδείγματος χάρη, στο Θριάσιο μπορεί να γίνει logistic center, μαζί με μια γραμμή συναρμολόγησης προϊόντων. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος Τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν υψηλή τεχνογνωσία ανθρώπινου δυναμικού και θα μπορούσαν να προσελκύσουν κινεζικά πλοία για ναυπηγοεπισκευή. Θα ήταν σημαντικό, επίσης, τα κινεζικά ναυπηγεία να περιλάβουν και τα ελληνικά προϊόντα στις λίστες εξοπλισμού».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, ότι στα επενδυτικά σχέδια είναι η αναβάθμιση του σιδηροδρόμου ώστε τα προϊόντα από το λιμάνι του Πειραιά να μεταφέρονται στις αγορές της Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές το λιμάνι του Πειραιά, όπως επισήμανε, μπορεί να βρεθεί σύντομα από την 3η θέση στην 1η των λιμανιών της Μεσογείου.

«Επιβεβαιώνετε την επιλογή μας να προχωρήσουμε μαζί σας»

«Το πολύ φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που παρουσιάσατε» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Cosco, επιβεβαιώνει την επιλογή μας να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Cosco θα συμμορφωθεί πλήρως με την ελληνική νομοθεσία, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρίας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες στην παλιά πόλη της Σαγκάης
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρίας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες στην παλιά πόλη της Σαγκάης

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης ΖΤΕ, τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κίνα.

Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης
Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης

Ο πρωθυπουργός πριν από την αναχώρησή του συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, και επισκέφτηκε το μουσείο της πόλης.
«Οι αρχαιότεροι πολιτισμοί συναντιούνται στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, νωρίτερα, από το Μουσείο της Σαγκάης, το οποίο επισκέφθηκε στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Κίνα.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης. Οι αρχαιότεροι πολιτισμοί συναντιούνται στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο».

Η Σαγκάη είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμένας της Κίνας. Θεωρείται κύριος φορέας της σύγχρονης οικονομίας της χώρας, καθώς επίσης και ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, εμπορικά, οικονομικά και βιομηχανικά της κέντρα.

Υπογραφή συνεργασίας Forthnet-ZTE

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Forthnet και της ΖΤΕ, προκειμένου να καταρτιστεί επιχειρηματικό σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση και ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας. Το σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο κέντρο Ερευνών και Ανάπτυξης της ΖΤΕ, στη Σαγκάη, μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Forthnet, Πάνου Παπαδόπουλου και του Deng Chao, διευθύνοντος συμβούλου της ΖΤΕ Ελλάδος.

Θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ

Την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κινέζος πρόεδρος επιβεβαίωσαν την κοινή βούληση για ενίσχυση και επέκταση των διμερών σχέσεων συνεργασίας.

Ο Σι Τζιπίνγκ χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικής σημασίας εταίρο και πλέον αξιόπιστο φίλο της Κίνας στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι ο Πειραιάς θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για συνεργασία σε μεταφορές, υποδομές, τηλεπικοινωνίες και ναυτιλία.

Παράλληλα αποδέχτηκε πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Σχετική είδηση: Σι Τζινπίνγκ: Η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος φίλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (video)

Μοιράσου το άρθρο: