Εποικοδομητική διάθεση περιμένει η Αθήνα – Τη “γαλάζια πατρίδα επαναφέρει η Άγκυρα (video)

Τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, την οποία ετοιμάζεται να υποδεχθεί στην Άγκυρα, μαζί με τον Σαρλ Μισέλ, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άρχισε κύκλο ευρωπαϊκών επαφών από την Πορτογαλία, που έχει και την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, και αμέσως μετά επισκέφθηκε την Ισπανία, ενώ στις 21 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Εν αναμονή της πρόσκλησης της Άγκυρας για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η Αθήνα περιμένει εποικοδομητική διάθεση απ` τη γείτονα αν και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επανήλθε εκ νέου το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, με σχετικό ποστ στο τουίτερ, με αφορμή επέτειο του τουρκικού ναυτικού.

Την ώρα πάντως που ο Ερντογάν προσπαθεί να δείξει ένα συγκαταβατικό πρόσωπο στην Ευρώπη, η Άγκυρα συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο με σειρά Navtex.

“Η χώρα μας δεν παραμένει όμηρος ρητορικών επιδιώξεων μηδενικού αποτελέσματος ή συνεχούς αναβλητικότητας. Κατοχυρώνει με συμφωνίες τα δικαιώματά της και τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016. Αν οι προθέσεις της Άγκυρας είναι ειλικρινείς, μένει να φανεί”, αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

“Η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει την πάγια αναθεωρητική στρατηγική της, εμφανίζεται όψιμα ως οπαδός του διαλόγου για λόγους καθαρά τακτικής”, δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος στην “εφημερίδα των συντακτών”.

Σε μια σημαντική εξέλιξη, ιστορικής σημασίας, προχωράει η Ελλάδα. Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

“Με το νομοσχέδιο επιβεβαιώνεται η στρατηγική της Ελλάδας να επιδιώκει συμφωνίες με γειτονικές χώρες, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο, προωθώντας την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή”, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στις 19 Ιανουαρίου, με ονομαστική ψηφοφορία.

Γαλλικά RAFALE στην Τανάγρα

Η αεροπορική βάση της Τανάγρας ετοιμάζεται να υποδεχτεί ιπταμένους και μηχανικούς από τη Γαλλία καθώς και τέσσερα μαχητικά RAFALE της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου τα RAFALE της Γαλλίας θα πετάξουν στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας αλλά και στον ουρανό του Αιγαίου- φτερό με φτερό με τα Mirage 2000-5 και τα μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, εκεί δηλαδή που τα μελλοντικά γαλανόλευκα RAFALE θα κληθούν να φρουρούν τις εναέριες Θερμοπύλες.

«Κλειδώνουν» στη Βουλή τα RAFALE

Τρίτη και Τετάρτη η προμήθεια των Γαλλικών μαχητικών που προστίθενται στον αεροπορικό στόλο της χώρας περνούν από την αρμόδια επιτροπή και την Πέμπτη ψηφίζονται στην ολομέλεια.
Ο νόμος πλαίσιο προβλέπει την απόκτηση των 18 μαχητικών RAFALE F-3R, την μετέπειτα τεχνική τους υποστήριξη σε ανταλλακτικά και την προμήθεια νέων στρατηγικών όπλων που φέρουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, όπως οι πύραυλοι meteor.

Μετά τις 20 Ιανουαρίου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένει την κα. Φλοράνς Παρλί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να υπογραφεί η συμφωνία για τα RAFALE και παράλληλα ο Έλληνας υπουργός αναμένει και την Γαλλική πρόταση που αφορά το πολεμικό ναυτικό. Άλλωστε το 2021 θεωρείται η χρονιά του ναυτικού καθώς η απόφαση για τις νέες φρεγάτες πρέπει να ληφθεί το πολύ μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Κάτια Αντωνιάδου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος