Μετά την αξιολόγηση – Έμφαση στην καθημερινότητα (video)

Tη φυγή προς τα εμπρός επιλέγει η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ, δίνοντας έμφαση στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Πρώτος και κύριος στόχος του πρωθυπουργού είναι να τρέξουν τα ζητήματα της καθημερινότητας και των προβλημάτων της κοινωνίας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον Σκάι, και τόνισε πως τους επόμενους μήνες θα έχουν γίνει τόσα πολλά, που θα γίνει σαφές σε όλους ότι τον Αύγουστο του ’18 η χώρα θα βγει από τα μνημόνια.

Ο κ.Τζανακόπουλος ειπε ακόμη ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΝΔ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, εκτιμώντας πως η εξέλιξη της συζήτησης θα πρέπει να ανησυχεί τον κ.Μητσοτάκη καθώς θα γίνουν οι συγκρίσεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κύκλο επαφών με τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο πιθανότατα την Τρίτη.

Η απόφαση του Eurogroup αφήνει σε όλους ξεκάθαρα συμπεράσματα, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι συγκεκριμενοποιεί μέτρα για το χρέος και ιδρύει αναπτυξιακή τράπεζα, ενώ αυτά τα βήματα θα αποτελούν πλέον και ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Για πρώτη φορά μπαίνει ρήτρα ανάπτυξης και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει με τη ΝΔ γιατί κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τις πολιτικές της, τόνισε ο κ.Παππάς.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι πόνταρε στο να μην υπάρξει συμφωνία επειδή είχε μόνιμο σχεδιασμό για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε τις μεγάλες τομές στην οικονομία και την κοινωνία», υπογράμμισε την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τη συμφωνία, δικαίωση της Ελλάδας για την επιμονή και υπομονή που επέδειξε στη διαπραγμάτευση.

Σε δήλωσή του παρέθεσε αναλυτικά τα κέρδη που αποκόμισε η Αθήνα, τονίζοντας ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τις αγορές και την οριστική έξοδο από την κρίση.

«Πήραμε αυτό που ζητούσαμε, μία συμφωνία διεξόδου και τώρα έχουμε το momentum της ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά στα πλεονάσματα 2% μετά το 2023, τη ρήτρα ανάπτυξης, αλλά και τη δέσμευση για οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του ’18.

Η απόφαση του Eurogroup είναι μία ισχυρή έκφραση στήριξης στην Ελλάδα, δήλωσε στην ΕΡΤ η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, καθώς και ότι ήρθε η ώρα να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε αποφασισμένη να προτείνει μία νέα συμφωνία, εφόσον αποτυπωθούν με σαφήνεια και οριστικοποιηθούν οι παράμετροι για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Υπήρξαν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν:

  1. Το κυριότερο σημείο της απόφασης είναι η – για πρώτη φορά – σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.
  2. Έγινε δεκτή η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015. Η γαλλική πρόταση ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αυτό μετατρέπει τους ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος.
  3. Αποφασίστηκε περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα, και ενδεχομένως για περισσότερο διάστημα, αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αυτό διασφαλίζεται από την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης.
  4. Καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060. Επομένως, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς. Εξάλλου με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς με βάση αυτό θα υποχρεούνταν να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι 2% όπως τελικά συμφωνήθηκε.
  5. Υπήρξε δέσμευση για ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (2018-2022).
  6. Έγινε αποδοχή του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.
  7. Υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας.
  8. Αποφασίστηκε η δόση να είναι μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αφού δίνει την δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δισ.

Όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση έμφαση δίνεται πια στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Τα υπουργεία που έχουν να κάνουν με την κοινωνία, είναι αυτά στα οποία πέφτει το βάρος, όπως το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ενδεχομένως να επισκεφθεί την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας τον κύκλο των επισκέψεών που πραγματοποιεί. Επίσης, το Υπουργείο Οικονομίας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βγαίνουν από το επίκεντρο του ενδιαφέροντος το οποίο μεταφέρεται στο Υπουργείο Οικονομίας και στον Δημήτρη Παπαδημητρίου στο πλαίσιο του σχεδιασμού για έμφαση στο τρίπτυχο Οικονομία, Ανάπτυξη, Επενδύσεις.

Δυστυχώς η λύση για το χρέος μετατέθηκε μετά το τέλος του προγράμματος και δεν φαίνεται ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ζουν σε παράλληλο σύμπαν και έχουν ως κύρια φύση τους το ψέμα, σχολίασε η ΝΔ επισημαίνοντας ότι ειδικά στα ευαίσθητα ζητήματα της αγοράς εργασίας οι πληγές που έχει αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιστορικά οι χειρότερες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κοστίζει πολύ ακριβά στον τόπο, ανέφερε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κάνοντας λόγο για αποτυχημένη διαπραγμάτευση με αρνητικές συνέπειες.

Επικυρώθηκαν τα αντιλαϊκά μέτρα του 4ου μνημονίου, ανέφερε το ΚΚΕ.

Αφού τελείωσαν τα παραμύθια για το χρέος, η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να βρει νέα, το τελευταίο είναι ότι θα μας βγάλει από την επιτροπεία, σχολίασε το Ποτάμι.

Για εθνική ήττα μίλησε η Ένωση Κεντρώων.

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Βίζερ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές (video)

Ν. Παππάς στην ΕΡΤ: Συμφέρον και των εταίρων να περάσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά (video)

Τζανακόπουλος: Θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΝΔ για συζήτηση στη Βουλή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος