Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: “Ουσιαστική συζήτηση σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης” (video)

Για τις εξελίξεις επί των κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, τα Ελληνοτουρκικά  και το Κυπριακό, στον απόηχο και της χθεσινής τουρκικής προκλητικότητας, συνεδρίασε επί τρεις ώρες το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η συνεδρίαση όπως επεσήμαναν όλοι οι συμμετέχοντες έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Έγινε ουσιαστική και νηφάλια συζήτηση σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης, παρά τη διαφορά απόψεων που καταγράφηκε, δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υπάρχει ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας για τα κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα.

Η συνεδρίαση, όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος δεν ήταν έκτακτη αλλά προγραμματισμένη, γιατί ήθελε να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για πολύ σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις, με σημαντικότερη στρατηγική την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου. Όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της συγκυρίας κυριάρχησε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της χώρας μας ότι τα εθνικά μας δίκαια στηρίζονται και είναι εξασφαλισμένα από το διεθνές δίκαιο, αλλά και από την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η άλλη πλευρά είναι που χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις» συμπλήρωσε, επειδή έχει μία πολιτική αναθεωρητισμού απέναντι στο διεθνές δίκαιο.

Ερωτηθείς εάν η δήλωση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη έχει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας, απάντησε πως υπάρχει απόλυτη ταύτιση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. «Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να οξύνουμε την πολιτική ρητορική από την άλλη μεριά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έστειλε ένα σαφές σήμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έπρεπε να κάνει», σημείωσε.

Ενημέρωση επί των εξελίξεων και για σειρά πρωτοβουλιών

Κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρείχε στους εκπροσώπους των κομμάτων σε βάθος ενημέρωση επί των ζητημάτων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων.

Για το Μακεδονικό, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε -και από τις πρόσφατες τροπολογίες στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης- πλήρως η θέση της Ελλάδας, ότι η συμφωνία κατοχυρώνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητά του ότι με αίσθηση εθνικής ευθύνης η πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου θα κυρώσει αυτήν τη συμφωνία.

Όπως είπε, όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη συμβολή του Κοτζιά και καταδίκασαν τις απειλές εναντίον του.

Για την Αλβανία είπε ότι υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου, του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, που ως ιστορική εθνική μειονότητα έχει ρίζες και δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Διεμήνυσε πως δεν αναφέρεται μόνο στις υποχρεώσεις της Αλβανίας για την ενταξιακή της προοπτική στην ΕΕ, αλλά τις γενικότερες υποχρεώσεις της απέναντι στο ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως πρέπει να προστατευτούν και οι διμερείς σχέσεις και σημείωσε: «Καλέσαμε επανειλημμένα την άλλη πλευρά για τον σκοπό αυτό, την αλβανική κυβέρνηση να το πάρει αυτό σοβαρά υπόψη».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως ενημέρωσε το ΕΣΕΠ για μία σειρά από θέματα των τριμερών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος όχι απλώς αναδεικνύει ότι η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ, αλλά αντανακλά και την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς σταθερή χώρα, αλλά εξάγει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

Γ. Κουμουτσάκος: Διπλό μήνυμα προς την Τουρκία

Στις δικές του δηλώσεις, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι η ΝΔ διαπιστώνει την αύξηση και ένταση της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά και επανέλαβε ότι τα μηνύματα προς την Τουρκία είναι «πως δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου της ισχύουσας κατάστασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και να μη σκεφτεί η Άγκυρα ότι με την καλλιέργεια της παρούσας έντασης μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαναγκασμού της Ελλάδας σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης».

Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως η ΝΔ ζήτησε μια σαφή απάντηση από την κυβέρνηση για τα επόμενα διαδικαστικά βήματα τα οποία σχεδιάζει να κάνει σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας πως «η ΝΔ ούτε θα συρθεί ούτε θα εγκλωβιστεί από διαδικαστικά πιθανώς τερτίπια ή διαδικαστικούς χειρισμούς όσον αφορά το θέμα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ξεκαθάρισε πως το μήνυμα και η στάση της Αθήνας έναντι των Τιράνων πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρα και σαφή, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την υποχρέωση των Τιράνων να σέβονται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Επίσης, επισήμανε πως η πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων περιλαμβάνει και τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, λέγοντας πως «δεν είχαμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε σε λεπτομέρειες γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση όπως και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι τελείως στο σκοτάδι όσον αφορά τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Καταληκτικά, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «η σημερινή κατάσταση υπουργού Εξωτερικών μερικής απασχόλησης δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Ελλάδα, ειδικά όταν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας παρουσιάζουν την ένταση και την όξυνση που παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό».

Μ. Γεωργιάδης: Υπήρξε σύμπνοια

Η σύσκεψη διεξήχθη σε σύμπνοια, σημείωσε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης.

«Υπήρξε στήριξη στη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον υπουργό διότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν και από την άλλη πλευρά όλες οι προκλήσεις και καλώς θεωρεί ότι έγινε. Δεν θα διαφωνήσουμε και εμείς σε αυτό», δήλωσε, αποτυπώνοντας το καλό κλίμα της συνεδρίασης.

Στη σημερινή συνεδρίαση, συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, εκ μέρους της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρέσβης επί τιμή, Γιάννης Σαββαΐδης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του Ποταμιού ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Κακλίκης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Ελευθέριος Καραγιάννης, και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων οι Μάριος Γεωργιάδης και Γιώργος Κουτουλάκης.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος