Με θετικό πρόσημο αποτιμούν οι θεσμοί τον πρώτο κύκλο διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, όπως καταγράφηκε στη συνεδρίαση του Euro Working Group.

Γενικά ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι θεσμοί από την συνεχιζόμενη πρόοδο στην Αθήνα. Αυτή είναι η εικόνα που βγαίνει από τη συζήτηση στο Euro Working Group.

Στη σύντομη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωζώνης μίλησαν για το θέμα της αποπληρωμής των ακριβώς δανείων του ΔΝΤ.

Στην κουβέντα αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία από τον ESM, αλλά προς το παρόν δεν υπήρξε απόφαση, αφού πολλές χώρες χρειάζεται να περάσουν το ζήτημα από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Ωστόσο, καμία χώρα δεν εξέφρασε την αντίρρησή της.

Την τελική απόφαση θα την λάβει τις επόμενες βδομάδες το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης. Ο  επικεφαλής του του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δηλώσει δημόσια ότι υποστηρίζει το αίτημα της κυβέρνησης γιατί οδηγεί σε ελάφρυνση του χρέους και συνεπώς αναμένεται να εισηγηθεί απόψε να γίνει δεκτό.

Οι συνολικές αποφάσεις για την Ελλάδα, που αφορούν στο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης μεταπρογραμματικής εποπτείας, πράσινο φως για πρόωρη αποπληρωμή Δ.Ν.Τ  και απόδοση κερδών απο τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι τράπεζες Κρατών μελών της Ευρωζώνης (Anfas & SMPs) αναμένεται να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση-Βρυξέλλες Γ. Συριόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: