Εξεταστική για την Υγεία αποφασίζει η Βουλή (video)

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τίθενται σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από τη ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία. H συζήτηση είναι σε εξέλιξη.

Λόγω του ότι δεν είχε συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν εισήχθη στην Ολομέλεια, είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου. κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, επισήμανση για την καταγραφή της στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Η Ολομέλεια θα συζητήσει και θα λάβει απόφαση σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 του Κανονισμού της Βουλής:

  • Επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του κόμματός του και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014, και
  • Επί της προτάσεως που κατέθεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της διαχείρισης και των δαπανών της δημόσιας υγείας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Η απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προτείνουν τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014 και ειδικότερα:

  • Όσον αφορά στο ΚΕ.Ε.Λ.Π.Ν.Ο., ζητούν να διερευνηθεί ο τραπεζικός δανεισμός αυτού, όπως ο δανεισμός του με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και την Τράπεζα Αττικής, και όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει, με τις τροποποιήσεις τους, τα υπέρογκα ποσά που καταβλήθηκαν για διαφημιστική δαπάνη άνευ ουσίας και ανάγκης, οι συμβάσεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσης ακινήτων, τα εικονικά τιμολόγια, οι «διορισμοί» και η μισθοδοσία προσωπικού χωρίς συμβάσεις, ακόμα και απευθείας από υπουργούς, οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή/και έργου ή/και προμηθειών υλικών και αντιδραστηρίων, η διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και οι συνέπειες της εν γένει οικονομικής διαχείρισής του.
  • Όσον αφορά στην τιμολόγηση, στην καταβολή φαρμακευτικής δαπάνης και στις λοιπές προμήθειες, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζητούν να ερευνηθεί το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, αλλά και το σύννομο ή μη των υπουργικών αποφάσεων, των συμβάσεων, των διοικητικών ενεργειών και των κανονιστικών πράξεων τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων εποπτείας τους .
  • Όσον αφορά στο «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ  Ε.Ε.Σ. ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ  Ν.Π.Ι.Δ.» ζητείται να ερευνηθεί η διοίκηση, διαχείριση και συμφωνίες που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη μη εξυπηρέτηση των οφειλών του, τα πάσης φύσεως δάνειά του, οι διαδικασίες και συμφωνίες που οδήγησαν στην με πλειστηριασμό εκποίηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και όλης της περιουσίας του, ο προσδιορισμός της αξίας των πλειστηριασθέντων πραγμάτων και δικαιωμάτων, οι σχετικές συμβάσεις και τα σύμφωνα εμπιστευτικότητας, το σύννομο ή μη του περιεχομένου τους, το εάν εκπλειστηριάστηκαν και πράγματα κυριότητας του Ε.Ε.Σ. που είχαν παραχωρηθεί σε αυτό λόγω του ιδρυματικού του χαρακτήρα, το εάν από όλες τις παραπάνω ενέργειες εξυπηρετήθηκε ή αντίθετα ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, το εάν ωφελήθηκαν παρανόμως τρίτα πρόσωπα φυσικά ή/και νομικά- καθώς και το ύψος του οφέλους τους.

Επιπροσθέτως, να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του Υπουργού Υγείας και του τότε Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τυχόν ευθύνες -για συγκάλυψη- από τους αρμόδιους και μετά τον πλειστηριασμό του υπουργούς.

Η πρόταση της ΝΔ

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, από το 1996 έως σήμερα, προτείνει, με τη δική της πρόταση η ΝΔ και ζητεί από την κυβέρνηση να δεχθεί να διευρυνθεί η χρονική περίοδος έρευνας της εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί για την Υγεία.

Ειδικά για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι «Ιδιαιτέρως η περίοδος των δύο τελευταίων ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό τον έλεγχο μίας εξεταστικής επιτροπής δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών που δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστική προθεσμία του αρ. 86 του Συντάγματος».

Ταυτόχρονα η ΝΔ αναφέρει πως «όσοι βουλευτές αρνηθούν να εξετασθεί η συγκεκριμένη περίοδος, στην πραγματικότητα θα έχουν αποδεχθεί και προκαλέσει την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που ζητά η Δικαιοσύνη να ελεγχθούν».

Αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ΝΔ δηλώνει ότι θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο λειτουργίας του από το 1996 μέχρι σήμερα, ειδικώς μετά την έρευνα που έχει γίνει από αρμόδια ελεγκτικά όργανα, «θα πρέπει δε προδήλως να εξετασθεί ο φάκελος που έχει αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά παρεμβάσεις του οικείου Υπουργού στο διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων προσωπικού σε συνάρτηση με το γεγονός ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε υπαλλήλους για τη συγκεκριμένη υπόθεση».

«Η διερεύνηση αυτή δύναται να οδηγήσει, εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, και σε άσκηση δίωξης σε βάρος του οικείου Υπουργού σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών (ν.3126/2003), καθώς τυχόν διαπραχθέν αδίκημα δεν έχει παραγραφεί και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει βουλευτής που επιθυμεί την επέλευση της παραγραφή του», σημειώνει η ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται σε καταγγελίες του Π. Καμμένου, καθώς και στη μη έκδοση δελτίου τιμών το 2015, τονίζοντας: «Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο της δαπάνης καθ’ όλη αυτήν την χρονική περίοδο (1996 – σήμερα).

Ειδικώς, θα πρέπει να καταστεί αντικείμενο έρευνας η καταγγελία του προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου για τα μηνύματα που στέλνονταν στο κινητό του ιδίου ή της συζύγου του από συγκεκριμένο φαρμακοβιομήχανο και εκλαμβάνονταν από τον ίδιο ως συνιστώντα απειλή. Ειδικώς για την τελευταία περίοδο και αφού η χώρα υπαγόμενη στο μηχανισμό στήριξης είχε υποχρέωση να εκδίδει δύο φορές τον χρόνο δελτίο τιμών για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, θα πρέπει να εξετασθεί για ποιο λόγο το έτος 2015 δεν εκδόθηκε δελτίο τιμών, δεν μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων και ποιους ωφέλησε αυτή η κεντρική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Οι πτυχές που επιβάλλεται να ερευνηθούν σύμφωνα με τη ΝΔ είναι τα θέματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική δαπάνη, με τα υλικά ιατροτεχνολογικού ενδιαφέροντος, με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τα δημόσια νοσοκομεία, με το «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ – ΕΕΣ – ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ – ΝΠΙΔ», με τους ιδιώτες παρόχους, με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

Η συζήτηση

«Η πρότασή μας για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής είναι συνεπής προς τη διακηρυγμένη πρόθεση και δέσμευση της κυβέρνησης να ερευνήσει και να πατάξει τη διαφθορά σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής φέρνοντας στο φως όλες τις περιπτώσεις παρανομιών ευθύς μόλις συγκεντρωθούν γι΄αυτό ικανές ενδείξεις» ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης, με τον οποίο ξεκινούν οι τοποθετήσεις των κομμάτων στην ειδική συνεδρίαση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις δέκα το πρωί στην Ολομέλεια.

«Η πρόταση εξεταστικής επιτροπής είναι ταυτόχρονα και βασικό πολιτικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πάρει σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό» είπε ο Αντώνης Μπαλωμενάκης και εξήγησε ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δομείται σε τρεις κύριους άξονες:
-Πρώτος, είναι η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων την τελευταία δεκαετία. «Είχε συμβεί το γνωστό όργιο υπερτιμολόγησης των φαρμάκων και των ιατροτεχνολιγικών υλικών, που είχαν φτάσει το 600% των τιμών των αντιστοίχων ειδών στις ευρωπαϊκές χώρες. Συνειδητά είτε δεν δημιουργήθηκε αξιόπιστος μηχανισμός τιμολόγησης είτε εκείνοι οι μηχανισμοί που δημιουργήθηκαν μεταλλάχθηκαν, τόσο ώστε να μην διαδραματίζουν τον ρόλο για τον οποίο είχαν συσταθεί. Αυτή η τακτική δεν θα είχε γίνει γενικός κανόνας αν δεν είχε την υψηλή κάλυψη των εκάστοτε ηγεσιών της υγείας. Αυτή η πρακτική ήταν πέρα για πέρα εγκληματική διότι εκτός από τη δαπάνη που εκτοξεύτηκε, οδήγησε σε υπερχρέωση το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, οδήγησε σε θεαματικές μη αναγκαίες αυξήσεις του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων και πλούτισε κλειστό αριθμό ατόμων με τις μίζες και τα υπερκέρδη μέσα από την ιδιοποίηση αυτού του δημόσιου αγαθού» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
-Ο δεύτερος άξονας ελέγχου είναι ο τρόπος διαχείρισης στα ΝΠΔΔ και στα εποπτευόμενα πρόσωπα Ιδωτικού Δικαίου στον χώρο της υγείας. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αδιαφάνεια στη διαχείριση ήταν ο κανόνας», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε ότι το σκηνικό αυτό συνέθεσαν η ελλειμματική καταγραφή των περιουσιών τους, οι προμήθειες και χρεώσεις υλικών και εργασιών, οι προσλήψεις του προσωπικού, η σύναψη τριγωνικού τύπου συναλλαγών, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και ασφαλώς διαφημιστική δαπάνη «μέσα σε ένα πέπλο αδιαφάνειας». Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του κ. Μπαλωμενάκη στο διαχειριστικό στο ΚΕΕΛΠΝΟ τον Δεκέμβριο του 2016 που «έδειξε διαχρονική διαφθορά».
-Ο τρίτος άξονας αφορά τη διερεύνηση ύποπτων συναλλαγών προσώπων που είχαν ως αποτέλεσμα τον παράνομο πλουτισμό συγκεκριμένων ομάδων και σαφή ζημία σε περιουσιακά στοιχεία μονάδων υγεία, με κυρίαρχη την περίπτωση του «Ντυνάν».

«Όποιος έχει στοιχεία τεκμηριωμένα για διαφθορά και πριν από το 1997 και μετά το 2015, δεν τον εμποδίζει κανείς να τα καταθέσει. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ρεβανσισμού, η Εξεταστική Επιτροπή, θέλω να πιστεύω ότι, θα κάνει σοβαρή δουλειά και θα ρίξει άπλετο φως στα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της υγείας», ανέφερε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος ανέφερε ότι η απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση αυτή φοβάται να διευρύνει το χρονικό εύρος της έρευνας και στη σημερινή περίοδο της διακυβέρνησης, είναι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση και αυτή που παραδίδει μέρα με την ημέρα. «Είμαι από αυτούς που φωνάζω εδώ και 15 χρόνια για τα εξής: κρεβάτια στις ΜΕΘ, τεράστια έλλειψη. Δέκα άτομα ζητάνε και για να βρεθεί ένα κρεβάτι πρέπει να γνωρίζεις και τον πρωθυπουργό και πάλι δεν γίνεται.

Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε 437 κρεβάτια στις μονάδες και πριν από δύο μήνες ήταν 568 και είναι βέβαιο ότι στο τέλος Ιουνίου θα λειτουργούν 670 κρεβάτια. Το πρόβλημα δεν λύθηκε αλλά είναι μια προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά τη στιγμή που για χρόνια ήταν κενά. Όταν παρέλαβε η κυβέρνηση, το έλλειμμα ήταν 935 εκατομμύρια κοντά στο 1 δισ., και παραδίδει στις 31.12.2016 πλεόνασμα -για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- 35 εκατομμύρια. Είμαι από αυτούς που ουρλιάζω να σταματήσει το αίσχος των επειγόντων –“έχω συνεννοηθεί με το διευθυντή και με βάζουν μέσα”- έγινε ειδική μονάδα επειγόντων όπου είναι ανεξάρτητος ο διευθυντής και θα μπεις αν έχεις ανάγκη να μπεις. Υπήρχε ένας άχρηστος μηχανισμός των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Για πρώτη φορά αυτός ο μηχανισμός προχώρησε, 96 καινούργια αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ είναι δεδομένα», είναι η κατάσταση που περιέγραψε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Εγώ, αν ήμουν υπουργός Υγείας και η κυβέρνησή μου, μου έλεγε Εξεταστική Επιτροπή από το 2015 και μετά, θα ήμουν υποχρεωμένος να έχω υποβάλει παραίτηση», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και υπογράμμισε: «Κανένας δεν εμποδίζει κανέναν αν έχει στοιχεία και πριν από το 1997 και μετά το 2015 να τα καταθέσει. Αυτή είναι η απάντησή μου σε όσους λένε ότι η κυβέρνηση φοβάται. Εγώ πιστεύω ότι δεν έχει φοβηθεί για τίποτα».

«Για πρώτη φορά ανασφάλιστοι πολίτες έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτά είναι η απάντησή μου γιατί όχι μετά το 2015. Ξαναλέω κανείς δεν εμποδίζει κανέναν να καταθέσει όσα τεκμηριωμένα στοιχεία έχει», είπε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Παπαχριστόπουλος επισήμανε ότι ήδη αυτή τη στιγμή έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ο πρώην γενικός διευθυντής και μέλη της πρώην διοίκησης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με αφορμή «σκανδαλώδεις δαπάνες» για έκτακτα περιστατικά, για μεταδοτικά νοσήματα, για διαφήμιση των γενόσημων φαρμάκων, για ποσά που χορηγήθηκαν σε ΜΜΕ όταν όλες οι δαπάνες μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί διότι οι καμπάνιες μπορούσαν να προβληθούν ως κοινωνικά μηνύματα.

Η NOVARTIS είναι ένας φοβερός κολοσσός με πάνω από 118.000 εργαζομένους σε όλες τις χώρες, είπε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και επικαλέστηκε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Βήμα» που αναφέρεται σε πόρισμα που έμεινε στο συρτάρι και εμπλέκει θετικά πρώην υπουργό της ΝΔ ο οποίος έχει καταγγείλει ότι κάτι περίεργο έχει συμβεί.
Για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», επικαλέστηκε τις δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα ότι πρέπει να γίνει απόδοση ευθυνών σε όλους όσοι είχαν τη διαχείρισή του διότι οι αποφάσεις τους το οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Στην πρόταση του κόμματός της να διευρυνθεί η περίοδος από το 1996 μέχρι σήμερα, για την εξέταση τυχόν αδικημάτων στον χώρο της υγείας, επέμεινε η εισηγήτρια της ΝΔ ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει παιχνίδια εντυπώσεων και με την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής έρχεται να καλύψει τα αρνητικά αποτελέσματα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ότι εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

«Προσπαθείτε να σερβίρετε τα πολιτικά αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης. Η Εξεταστική είναι το μοναδικό αντίμετρο που έχετε να προσφέρετε στον ελληνικό λαό για να καλύψετε την παταγώδη αποτυχία σας. ‘Αρτος και θέαμα, δηλαδή» ανέφερε η κ. Ασημακοπούλου και πρόσθεσε:

«Εμείς συμφωνούμε να είναι όλα στο φως, γιατί δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά. Εμείς στη δική μας πρόταση ζητάμε να διευρυνθεί το πεδίο και θεματικά και χρονικά. Γιατί έχετε αντίρρηση εσείς σε αυτό; Συμφωνώ με το τεκμήριο της αθωότητας, όμως οι “κακές γλώσσες” λένε ότι βγάλατε έξω την περίοδο 1996 γιατί τότε ο κ. Κουρουμπλής ήταν γενικός γραμματέας».

Και η εισηγήτρια της ΝΔ συνέχισε: «Φέρατε ή ετοιμάζεστε να φέρετε το δήθεν παράλληλο πρόγραμμα όταν όλες οι κόκκινες γραμμές που είχε η κυβέρνηση έχουν καταπατηθεί, ενώ η ηρωική διαπραγμάτευση που γίνεται, είναι με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν θα πάτε στις εκλογικές σας περιφέρειες, το καινούριο αφήγημά σας θα είναι τα αντίμετρα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι επειδή δεν πείθουν τα αντίμετρα κάνετε Εξεταστική. Τα αντίμετρα είναι Εξεταστική. Παίζετε παιχνίδι αντιπερισπασμού μιλώντας για “πάρτι” στην υγεία γιατί είναι πιο “πιασάρικο” από το να πείτε θα σου κόψω τη σύνταξη».
«Εμείς κάνουμε ρελάνς στο παιχνίδι που παίζετε και που κόστισε στον ελληνικό λαό 12 δισ. ευρώ επιπλέον, από την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης. Παίζετε τα ρέστα σας, αλλά ο ελληνικός λαός σάς έχει καταλάβει και όταν έρθει η ώρα θα σας διώξει από το τραπέζι» κατέληξε η κ. Ασημακοπούλου.

Με την τοποθέτηση «εμείς θα ψηφίσουμε την Εξεταστική αν συμφωνήσετε να την πάτε μέχρι σήμερα» η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματός της να επεκταθεί η χρονική περίοδος της έρευνας στην Υγεία έως και το τέλος του 2016 για όλα τα θέματα της Υγείας, με σκοπό την επίτευξη μιας διακομματικής συμφωνίας.

Ταυτοχρόνως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την δική της πρόταση το μόνο που επιχειρεί είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να παίξει πολιτικά παιχνίδια ενόψει των σκληρών μέτρων που υπογράφει, ενώ προφανώς δεν επιθυμεί την διερεύνηση των δικών της πεπραγμένων τα τελευταία δύομισι χρόνια. Αλλιώς, θα είχε συμπεριλάβει, και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου και διερωτήθηκε γιατί δεν θέλει η συγκυβέρνηση να πληροφορηθεί ο κόσμος ποιος ωφελήθηκε από τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων επί των ημερών της, για τις λίστες Πολάκη, για τα ελλείμματα στον χώρο της Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τα ψέματα των δήθεν προσλήψεων… «Αυτή η ιστορία της προπαγάνδας και του ψέματος πρέπει να τελειώσει, και θα τελειώσει αν υπάρξει επιμήκυνση της Εξεταστικής ως και σήμερα» είπε η αγορήτρια της ΔΗΣΥ και απευθυνόμενη προς την πτέρυγα των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ρώτησε: «Γιατί κρατάτε ομπρέλα, κύριοι, αν καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται;».

Για πρόταση, που έχει στόχο την συγκάλυψη των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, όπως έγινε με την Εξεταστική για τα χρέη των κομμάτων και τα ΜΜΕ, έκανε λόγο ο Ηλίας Κασιδιάρης εκ μέρους της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε ότι και με αυτή την Εξεταστική, αυτοί που έκλεψαν τα λεφτά, εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος «θα βγουν λάδι» και με τη «βούλα» της Βουλής, μετά από την πρόταση της σημερινής κυβέρνησης, προκειμένου να «καθαρίσει» το παλιό πολιτικό σύστημα και για τα «τερατώδη εγκλήματα» στον χώρο της Υγείας. Παρόλα αυτά, η ΧΑ θα συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή «για να αναδείξει τα σκάνδαλα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος.

«Τα προβλήματα και στον χώρο της Υγείας δεν πρόκειται να λυθούν με Εξεταστικές επιτροπές» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, επικαλούμενος «την πείρα» του παρελθόντος που αποδεικνύει ότι «οι Εξεταστικές επιτροπές αξιοποιούνται ώστε να συσκοτίσουν, να παραπλανήσουν το λαό από το κύριο πρόβλημα, την αιτία δηλαδή της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, της γενικευμένης επίθεσης στην εργατική τάξη και τα υπόλοιπα στα λαϊκά στρώματα».

«Ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε με το νέο μεγάλο έγκλημα και πολιτικό σκάνδαλο της δεύτερης αξιολόγησης και το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων» είπε ο κ. Λαμπρούλης, εκτιμώντας πως όχι μόνο δεν πρόκειται «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο», αλλά αντίθετα η σήψη, η διαφθορά, τα σκάνδαλα και η διαπλοκή παραμένουν. «Το κυνήγι του κέρδους αποτελεί το θερμοκήπιο αναπαραγωγής και των φαινομένων διαφθοράς, χρηματισμού κ.α. Και αυτό καμία εξεταστική δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει, όπως δεν το αντιμετώπισε καμία νομοθεσία» σημείωσε.

Όσον αφορά την τοποθέτηση του ΚΚΕ, ο κ. Λαμπρούλης επισήμανε, ότι το κόμμα του, «χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες», θα ψηφίσει «την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής της κυβέρνησης και εφόσον συμφωνηθεί και τεθεί σε ψηφοφορία θα ψηφίσει και την πρόταση της ΝΔ».

Να διερευνηθούν τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας από τη Μεταπολίτευση και μετά, ζήτησε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η ειδική αγορήτρια Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός, ανεξαρτήτως παραγραφής τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων προσώπων. Αφού η κ. Μεγαλοοικονόμου, δήλωσε πως το κόμμα της δεν θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, σημείωσε πως «μια τέτοια παρωδία, μια τέτοια φιέστα, δεν μπορεί να τη στηρίξει», διότι -όπως υποστήριξε- ο χρόνος, αλλά κυρίως οι μέθοδοι διερεύνησης, είναι εσφαλμένοι. «Η Επιτροπή δεν έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να υπάρξει αποτέλεσμα. Ο περιορισμός της Εξεταστικής Επιτροπής σε τόσο συγκεκριμένα αντικείμενα, αποδεικνύει πως για μια άλλη φορά μόνο απογοήτευση θα προκύψει και τίποτα ουσιώδες» κατέληξε.

«Θα ψηφίσουμε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής πολιτικής επιτροπής με το βλέμμα όμως όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον» δήλωσε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, παρότι -όπως εκτίμησε- «η Εξεταστική Επιτροπή θα καταλήξει σε σόου». «Θα πρωταγωνιστεί η ατάκα και όχι το επιχείρημα, δεν θα εστιάσει στις προτάσεις, αλλά στις εντάσεις» ανέφερε. Επισημαίνοντας πως το Ποτάμι επιθυμεί να «διερευνηθεί όχι μόνο το χθες αλλά και το σήμερα», ο ειδικός αγορητής του κινήματος αιτιολόγησε πως το θέμα είναι διακομματικό και οριζόντιο, και διερωτήθηκε: «Γίνονταν επί ΠΑΣΟΚ μόνον, ή επί ΝΔ; Δεν γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ;». «Πιστεύω ότι ανεξάρτητα από το διαφημιζόμενο ηθικό πλεονέκτημα της εκάστοτε κυβέρνησης υπάρχει και μια ανήθικη πλεονεξία των διαφόρων κυκλωμάτων και μηχανισμών στα παράκεντρα εξουσίας» είπε και επανέλαβε τη θέση του Ποταμιού να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που θα θωρακίσουν το σύστημα αιτιολογώντας πως μόνο έτσι «θα φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο».

«Εμείς δεν κάνουμε διαχωρισμό των σκανδάλων» δήλωσε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι δεν δικαιούται να διεκδικεί το μετάλλιο της ηθικής και της ειλικρίνειας και χαρακτηρίζοντας την αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ ως ανταγωνισμό για την κυβερνητική καρέκλα.

«Εμείς δεν κάνουμε διαχωρισμό στα σκάνδαλα που έχουν την κυβερνητική βούλα. Καλώς να πάνε στη φυλακή αυτοί που χρηματίστηκαν. Κάποια στιγμή όμως ο λαός θα καταδικάσει και τα σκάνδαλα που έχουν τη βούλα της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι ο λαός πληρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο στην υγεία. Είναι σκάνδαλο όταν κόβετε την πολυφαρμακία και τις εξετάσεις με κριτήριο μόνο το μνημόνιο. Σκάνδαλο είναι και γιατί μεταβιβάζετε από το κέντρο προς τα κάτω μισές και εξαθλιωμένες υπηρεσίες υγείας που θα είναι ανεπαρκείς για το λαό που είναι στην απόλυτη εξαθλίωση», ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

Όπως υποστήριξε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, η κυβέρνηση για προφανείς λόγους αποφεύγει να διευρύνει την εξεταστική, γιατί όπως είπε, μπορεί να αναδείξει και άλλα σκάνδαλα που την αφορούν, τη στιγμή που η ίδια σηκώνει τη σημαία της καθαρότητας και της ηθικής.

«Η εξέταση των σκανδάλων δεν έχει καμία σχέση με την ηθική των κατηγορουμένων ούτε όλοι είναι πάντα θύματα σκευωρίας. Η Εξεταστική μπορεί να επιβεβαιώσει κάποια σκάνδαλα, στην ουσία όμως αν γίνουν αποκαλύψεις, τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ. Για την κυβερνητική καρέκλα γίνονται όλα αυτά και χρησιμοποιείται σαν βιτρίνα ο ισχυρισμός ότι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα μπορεί να εξυγιανθεί», επεσήμανε και προσέθεσε:

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και παλιούς συμμάχους πριν ή μετά τις εκλογές θα πάρει αυξημένη μορφή τα επόμενα χρόνια στο ίδιο γήπεδο και με τους ίδιους κανόνες. Όλοι οι διαιτητές και οι “λάισμεν” είναι μιλημένοι υπέρ της κυβέρνησης διότι ξέρουν ότι μπορεί να χειραγωγήσει τον λαό καλύτερα».

Και η κ. Παπαρήγα συνέχισε:
«Σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται το μετάλλιο της ειλικρίνειας και της ηθικής η κυβέρνηση. Δεν μπορούν τα στελέχη της να πάρουν το βραβείο της ηθικής, της συνέπειας και της διαφάνειας όταν λένε ότι το 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια, το 2019 θα έρθουν καινούργια αλλά θα παραμείνουν και τα προηγούμενα μνημόνια. Έχουμε δικαίωμα να αμφισβητούμε και την ειλικρίνεια και την ηθική σας. Και δεν μπορούμε να σας αποδώσουμε αριστερή ηθική όταν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την επίθεση στη Συρία αλλά η κυβέρνηση παραδίδει τη Σούδα για επιθέσεις και ο πολεμοκάπηλος υπουργός Άμυνας ετοιμάζεται να προσφέρει καινούργιες υπηρεσίες».

«Η χειρότερη υπηρεσία που προσφέρετε στον ελληνικό λαό είναι που λέτε ότι η οικονομική κρίση οφείλεται στα σκάνδαλα και στην αδιαφάνεια. Αυτά ούτε στην πολιτική οικονομία της α’ δημοτικού δεν τα διδάσκουν», υποστήριξε η κ. Παπαρήγα.

«Γιατί λέτε όχι σε εξέταση της διετίας 2015-2017; Τι σας πειράζει; Τι φοβάστε;» ρώτησε από το βήμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ., Ανδρέας Λοβέρδος απευθυνόμενος προς τα έδρανα των συγκυβερνώντων κομμάτων. «Οι εξηγήσεις ότι εμείς δεν είμαστε ίδιοι με τους άλλους είναι σωστές, γιατί πράγματι δεν είμαστε ίδιοι και ευτυχώς. Για φανταστείτε να σας μοιάζαμε. Αλλά δεν είναι πολιτικά επιχειρήματα αυτά. Αυτά είναι επιχειρήματα καφενείου. Η ουσία είναι μια γιατί δεν θέλετε να είναι η να είναι η εξέταση των πραγμάτων και το 2015 ως το 2017» συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, επικεντρώθηκε στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρότι ο νόμος του ‘Αδωνι Γεωργιάδη που επιβάλει δύο τιμολογήσεις φαρμάκων κατά έτος. «Κάθε τιμολόγηση εκείνη την εποχή σήμαινε και υποτιμολόγηση και ίσως να συμβαίνει ακόμα. Σημαίνει ότι οι τιμές κατεβαίνουν» είπε και πως το 2015 η κυβέρνηση δεν τιμολόγησε τα φάρμακα. «Ένα έτος εδωρήθη, κκ βουλευτές. Δείτε τις διαφορές των τιμών που προέκυψαν από την τιμολόγηση που κάνατε μόνοι σας για να καταλάβετε το μέγεθος του δώρου για να καταλάβετε. Δεν μπορείτε να πείτε λοιπόν ότι αυτό δεν θα το εξετάσει η Εξεταστική Επιτροπή. Έχετε επιχειρήματα; Ο ένας υπουργός λέει “δεν προλαβαίναμε”, ο άλλος ότι η τρόικα του είπε να μην τιμολογήσει. Κι άμα του το είπε η τρόικα τι έγινε αφού ο νόμος λέει άλλα;» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος