Εξεταστική Υγείας: Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις αρθροσκοπήσεις

Δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα υπουργών, αναφορικά με την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων, εκτιμούν ΝΔ και ΔΗΣΥ, που κατέθεσαν σήμερα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας τα δικά τους πορίσματα, αναφορικά με την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων και τις τυχόν ευθύνες κυρίως του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά και εμπλεκόμενους τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ Παναγιώτη Σκανδαλάκη, τον προέδρο του ΕΟΠΠΥ Δημήτρη Κοντό, τον προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Γιώργο Πατούλη και πρώην υφυπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι ο Μάριος Σαλμάς ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης για πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο του ΚΕΣΥ.

«Η διερεύνηση του ζητήματος όπως αποτυπώνεται καταδεικνύει την ύπαρξη προβλημάτων νομιμότητας, κατά τη λήψη της απόφασης και υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας όπως και ζημίας του δημοσίου. Αναφορικά με τον Μάριο Σαλμά ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά και σχετικά με τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη ελέγχεται για πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο του ΚΕΣΥ», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος δε στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Σκανδαλάκη σημείωσε πως «δημιουργεί την εντύπωση ότι είχε έναν κρίσιμο ρόλο στην υπόθεση σχετικά με την κοστολόγηση της συγκεκριμένης μεθόδου αρθροσκόπησης».

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης συνοψίζοντας είπε ότι από τον πόρισμα της πλειοψηφίας «προκύπτουν ισχυρότατες ενδείξεις επιβάρυνσης του δημοσίου συμφέροντας και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ο τρόπος κοστολόγησης της συγκεκριμένης αρθροσκόπησης», ενώ για τους πολιτικούς Βορίδη και Σαλμά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι από την πλευρά της πλειοψηφίας ζητείται «να επιστραφούν στο ακέραιο τα ποσά που εκταμιεύτηκαν και να αναζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές όλη η κίνηση των λογαριασμών των μετόχων της εταιρείας που ενεπλάκη στη υπόθεση».

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, είπε ότι «δεν προκύπτει πολιτική ευθύνη στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη συγκεκριμένη υπόθεση». Αναφορικά με τον Μάκη Βορίδη, ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι «αποδέχτηκε μία ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ καθώς ένας υπουργός Υγείας δεν είναι υποχρεωμένος να έχει ειδικές γνώσεις».

Ο κ. Κεφαλογιάνης σημείωσε επίσης πως ο ισχυρισμός ότι όσοι ενεπλάκησαν έχουν σχέση με τη ΝΔ «είναι αυθαίρετος και ανυπόστατος» και προσέθεσε: «Το ΚΕΣΥ δεν είναι κομματικό όργανο και επιπλέον δεκάδες μέλη που συμμετείχαν σε 4 διαφορετικές κυβερνήσεις, 6 υπουργών Υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν συνεννοηθεί για την υλοποίηση της απόφασης των αρθροσκοπήσεων».

Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για «κομματικές σκοπιμότητες» που διαφαίνονται από το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και αναζητηθούν ευθύνες στο ΚΕΣΥ και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για την ανακοστολόγηση της συγκεκριμένης εξέτασης το 2015. «Θα πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες ζημίας του Δημοσίου από την ανακοστολόγηση» δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ και συνέχισε λέγοντας: «Όσον αφορά τη υποτιθέμενη ζημιά του Δημοσίου είναι γνωστό ότι δεν επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός τους ΕΟΠΥΥ».

Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι «ως ΝΔ θεωρούμε ότι δεν προκύπτει ευθύνη των πολιτικών προσώπων για μέχρι το 2014, θεωρούμε, όμως, ότι εάν υπάρχει ζημία πρέπει να ελεχθούν τα μετέπειτα έτη».

Η εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου με τη σειρά της δήλωσε ότι η θέση του κόμματό της είναι «η περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη» αλλά τόνισε ότι, κατά τη γνώμη τους δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα υπουργών

«Η υπόθεση αυτή είναι εξαιρετικά περίπλοκη όσον αναφορά την διαπίστωση και περιγραφή συγκεκριμένου ποινικού αδικήματος. Η πράξη αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά, σοβαρές υπόνοιες, για συμπαιγνία και μεθοδεύσεις ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθεί το αδίκημα της απιστίας για τα πρόσωπα και για τις υπηρεσίες», τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου, ενώ αναφορικά με τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη, είπε: «Είναι αλήθεια ότι αυτή η απόφασή του έπασχε. Υπάρχει πρόβλημα αλλά από την άλλη δεν μπορείς να πεις ότι ο υπουργός γνώριζε όταν είχε μία ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ».

Ως προς τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, η εισηγητής της ΔΗΣΥ είχε τις επιφυλάξεις της λέγοντας: «Πρέπει να διαφοροποιηθούμε καθώς γεννώνται σοβαρά ερωτηματικά ως προς τον ίδιον αλλά όχι για όλα τα μέλη του ΚΕΣΥ».

Τέλος, η κ. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι οι νυν υπουργός και οαναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης «θα μπορούσαν να ανακαλέσουν την απόφαση, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ήταν συμπαιγνία που δεν την ανακάλεσαν».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης επέρριψε ευθύνες τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή κυβέρνηση. «Δεν έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική ευθύνη έχουν και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση. Η θέση μας είναι να σταλεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες», είπε ο κ. Λαμπρούλης.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος συντάχθηκε με το πόρισμα της πλειοψηφίας και υποστήριξε ότι «η υπόθεση βγάζει μάτια και είναι καθαρά θέμα Δικαιοσύνης να τα διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες.

Ο εισηγητής του Ποταμιού, τέλος, Γιώργος Μαυρωτάς υποστήριξε ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον Μάκη Βορίδη ωστόσο εγείρονται ερωτηματικά. Όσον αφορά τον Μάριο Σαλμά, λέγοντας πως ως ιδιώτης ιατρός εισήγαγε αυτή τη μέθοδο στην Ελλάδα, επισήμανε: Αυτό που σίγουρα προκύπτει είναι το γεγονός ότι επρόκειτο για υπεκοστολογημένη μέθοδο». Τέλος ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι υπήρχε διακριτική μεταχείριση ως αποτέλεσμα της κομματικοποίησης και του πελατειακού κράτους και εισηγήθηκε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ή ποινικές ευθύνες για Βορίδη και Σαλμά.

Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων δεν τοποθετήθηκε καθώς αποχώρησε πριν τη λήξη της συνεδρίασης ο εισηγητής της Δημήτρη Καβαδέλλας.

Κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης πρότεινε να υπάρξει απόφαση της Επιτροπής για την επιστροφή των αρχεωστήτως καταβληθέντων. Στην πρόταση συμφώνησαν όλοι πλην της ΝΔ που αρνήθηκε να τοποθετηθεί.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος