Φ. Γεννηματά: «Αν νομίζετε ότι όλα έγιναν καλά, θα επαναλάβετε τα ίδια λάθη»

Στοχευμένες παρεμβάσεις στους τομείς της κοινωνίας, της οικονομίας και στο ΕΣΥ ζήτησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά τη δευτερολογία της στη Βουλή, στη συζήτηση για την πανδημία.

Στην αρχή της ομιλίας της η κ. Γεννηματά είπε: “Πριν ξεκινήσω την δευτερολογία μου και επειδή ενημερωθήκαμε ότι ο κος Ερντογάν εκδήλωσε την βούληση του να συναντηθεί με τον κ Μητσοτάκη:

Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη , προετοιμασία ώστε να μην εξελιχθεί σε φιάσκο με απαράβατο όρο όμως να έχει σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια και επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας. Και αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί σε αυτή την αίθουσα μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Με τις εμμονές σας κ. Μητσοτάκη φοβάμαι ότι θα επαναλάβετέ τα ίδια λάθη. Λάθη που έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές και έχουν επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Έχω μιλήσει με τον Υπουργό Υγείας, δεν μιλώ τυχαία, αλλά τεκμηριωμένα. Γνωρίζω ότι επιλογή της Κυβέρνησης είναι να μην εξαντλήσει τα εμβόλια, διότι ακριβώς χρειάζονται δύο δόσεις και επειδή δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε με ποιους ρυθμούς θα έρθουν τα επόμενα από τις εταιρίες. Και συμφωνώ είναι σωστή επιλογή να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει δεύτερη δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα. Όμως, με τα στοιχεία που εσείς δίνετε έχετε προμηθευτεί 245.000 εμβόλια και έχετε κάνει 70.000 εμβολιασμούς.

Αυτό σημαίνει ότι έχετε την δυνατότητα να εμβολιάσετε άλλους 50.000 ανθρώπους και δεν το έχετε κάνει ενώ θα μπορούσατε και μιλώ για τα εμβόλια που ήδη έχετε παραλάβει. Είχατε πει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πάρετε αλλά περίπου 180.000 εμβόλια από τη Pfizer, αναρωτιέμαι αν αυτά είναι που λέτε ότι δεν θα πάρετε. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να εμβολιάσετε ακόμη 50.000 συνανθρώπους μας. Επειδή είναι φανερό ότι καθυστερεί η πολυπόθητη ανοσία, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διορθώσουμε ότι λάθη έχουμε εντοπίσει μέχρι σήμερα. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία η κατάσταση είναι ακόμα κρίσιμη.

Επειδή σας άκουσα να μιλάτε πρώτος για «τρίτο κύμα πανδημίας» ας είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι. Η καθυστέρηση άφιξης των εμβολίων σε συνδυασμό με την άφιξη ενός τρίτου κύματος σημαίνει ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην σωστή οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των τεστ, της σωστής ιχνηλάτησης και όλων αυτών για τα οποία επιμένουμε όλο αυτό το διάστημα.

Η αναφορά που κάνατε για απότομη αύξηση των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων τον μήνα Νοέμβριο ήταν ατυχής. Δεν υπάρχει ξαφνική και απρόβλεπτη αύξηση. Αυτό το γράφημα δείχνει το εξής: ότι από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο είχαμε διασπορά του ιού στην κοινότητα. Μία αύξηση την οποία πιθανώς χάσατε διότι τότε κάνατε μόλις 10.000 τεστ κατά μέσο όρο, ενώ η θετικότητα αυξανόταν συνεχώς και αποδείκνυε την αύξηση των κρουσμάτων.

Για να μην βρεθείτε λοιπόν ξανά στην ανάγκη να προσπαθείτε να δικαιολογείτε τυχόν αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ τον Μάρτιο, τώρα χωρίς άλλη αναβολή χρειάζονται αξιόπιστα στοιχεία, μαζικά τεστ και αποτελεσματική ιχνηλατήση.

Δεν θα μπούμε σε μία συζήτηση που είναι επιστημονική. Πράγματι τα rapid αντιγόνου όλοι λένε πως είναι αποτελεσματικά και αξιόπιστα. Το θέμα δεν είναι τα rapid είναι η πιστοποίηση των εργαστηρίων που τα κάνουν. Εκεί που θα κριθείτε είναι στην μεθοδολογία. Και εγώ αναρωτιέμαι ποιος σας έχει συστήσει αυτή τη μεθοδολογία για να βγάλετε συμπεράσματα για το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής, διότι εκεί υπάρχει η αμφισβήτηση. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν περιοχές όπου οι κάτοικοι αρνούνται να κάνουν το τεστ. Αλλά πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους για να έχουμε σοβαρά επιδημιολογικά δεδομένα και να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για τα μέτρα που πρέπει έγκαιρα να ληφθούν για να προστατευτεί η υγεία του πληθυσμού. Διότι θα έπρεπε να είναι μαζικά και επαναλαμβανόμενα τα τεστ. Και δεν γίνεται αυτό. Γίνεται τυχαία, γίνεται μία φορά στην πλατφόρμα με όποιον επιθυμεί να έρθει να δοκιμάσει την τύχη του. Έτσι δεν έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα. Και αυτό πρέπει να το παραδεχτείτε και να δείτε πως θα το διορθώσετε”.

Συνεχίζοντας η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σχολίασε πως: “Μιλήσαμε για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους πριν φτάσουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχει και κάτι ακόμα. Δεν υπάρχουν σωστές οδηγίες για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη νόσο στο σπίτι τους με αποτέλεσμα να φτάνουν καθυστερημένα στα νοσοκομεία. Είναι ένα τεράστιο κενό που πρέπει να το καλύψετε. Δώστε οδηγίες στους ιδιώτες γιατρούς που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νόσο πριν φτάσει το περιστατικό στο νοσοκομείο. Και πολλές φορές φτάνει αργά. Φροντίστε να ενισχύσετε τα περιφερειακά νοσοκομεία γιατί υπάρχουν προβλήματα, ακόμα και με το οξυγόνο και το γνωρίζετε.

Γινόμαστε τόσο πιεστικοί γιατί εμείς θέλουμε να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς κ. Μητσοτάκη. Φυσικά οι πολίτες δεν περιμένουν από την Νέα Δημοκρατία, να κάνει κάτι για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ήταν είναι και θα είναι ο βασικός πολέμιος του. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία απουσιάζουν από τον Κυβερνητικό σχεδιασμό για την διάθεση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Γιατί τα σχέδια της ΝΔ για την αποδυνάμωση και τον κατακερματισμό του ΕΣΥ και την παράδοση του στα ιδιωτικά συμφέροντα είναι μόνιμα πάνω στο τραπέζι. Απέναντι σε αυτό υπάρχει το δικό μας σχέδιο. Το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για ένα νέο, αναγεννημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που απαιτεί μεγάλη αύξηση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Μετά την κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός, να είστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει κύριο ζήτημα για την επιλογή του στις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.

Κλείνω με μια ακόμη αναφορά.

Περιορίστηκα σήμερα να μείνω στα θέματα της πανδημίας, στο ασφαλές άνοιγμα, στους εμβολιασμούς. Η υγεία και η ζωή είναι πάνω από όλα. Ισχύουν όμως απόλυτα οι συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις μας για την στήριξη της Κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Και θα πιέσουμε για αυτές. Για να μην συζητάμε πάνω σε ερείπια, με διψήφια ύφεση, με μαζική ανεργία, με κλειστά μαγαζιά, όταν η πανδημία υποχωρήσει.

Χρειάζονται μέτρα στήριξης τώρα.

Αυτά που εξαγγείλατε σήμερα είναι και πάλι πολύ λίγα πολύ καθυστερημένα. Δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες τις οικονομίας και της κοινωνίας. Ζητάμε συγκεκριμένες, στοχευμένες παρεμβάσεις:

Με γενναία μέτρα για το λιανεμπόριο και την εστίαση (μη επιστρεπτέα κατά το 70% προκαταβολή) με κριτήριο την μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

Με γενναία ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων. Δεν θα πατήσουμε ένα κουμπί μια μέρα και ξαφνικά οι επιχειρήσεις που είναι τόσους μήνες κλειστές θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις όλων αυτών των μηνών. Άρα γενναία ρύθμιση 120 δόσεις, 30% κούρεμα των οφειλών για τους συνεπείς και να εξετάσουμε ακόμα και απάλειψη των προστίμων και των προσαυξήσεων για τους συνεπείς στις ρυθμίσεις που θα γίνουν.

Με επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών όταν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις για να μην βρεθούμε μπροστά σε μαζική ανεργία, αλλά με δέσμευση ότι θα κρατηθούν οι θέσεις εργασίας και οι συμβάσεις των εργαζομένων, των επιχειρήσεων που έπληξε ιδιαίτερα η κρίση. Με αντάλλαγμα να μην προβούν σε απολύσεις και να σεβαστούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Με ένταξη στα μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Με χορήγηση του 100% του μισθού των εργαζομένων (με όριο τα 1.000 ευρώ το μήνα) σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Με χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ως 30/4. Η ρύθμιση που εξαγγείλατε κ Μητσοτάκη αφήνει εκτός και πάλι 350.000 μακροχρόνια ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και αρκετούς από τους εποχιακά εργαζομένους στον Τουρισμό. Οφείλετε να καλύψετε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Μην αφήνετε ανθρώπους που ζουν στα όρια της φτώχιας στο έλεος της γραφειοκρατίας. Κανείς να μην μείνει απροστάτευτος μέσα στην κρίση”.

Ακολούθως η κ. Γεννηματά ανέφερε πως: “Πολλοί υγειονομικοί μολύνθηκαν από το ιό την ώρα της μάχης στα νοσοκομεία, άλλοι έχασαν την ζωή τους, άλλοι υπέστησαν σημαντικές βλάβες στην υγειά τους. Πρέπει να αντιμετωπιστούν ως θύματα εργατικού ατυχήματος, με τις σχετικές προβλέψεις της νομοθεσίας. Έχουμε καταθέσει σχετική τροπολογία. Σας καλώ να το αντιμετωπίσετε. Και επί τέλους τέρμα στον κυνισμό και την αναλγησία.

Παγώστε τους πλειστηριασμούς τώρα και παγώστε τους με νόμο. Να έχετε το θάρρος να φέρετε εδώ στην Βουλή το νόμο και να τον ψηφίσουμε όλοι. Μην κρύβεστε πίσω από τις υπουργικές αποφάσεις του lockdown για την λειτουργία των δικαστηρίων. Καθαρές κουβέντες, όχι τα πάντα για τις τράπεζες και τα funds. Μέσα σε αυτή την κατάσταση μπορεί οι άνθρωποι να χάσουν τα σπίτια τους, την πρώτη τους κατοικία. Και αρκετά τώρα με τον 3869 θυμήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον ψήφισε ποτέ και μόνο στα λόγια τον θυμάται, δεν έχετε φέρει ποτέ μια τροπολογία για να ζητήσετε την ενεργοποίηση του.

Δεν είναι δυνατόν να γίνουν 35.000 πλειστηριασμοί μέσα στην κρίση. Παγώστε τους τώρα. Όχι άλλη υποταγή στις Τράπεζες κύριε Μητσοτάκη. Και σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίστε τα προβλήματα της πανδημίας με σοβαρότητα. Όχι άλλες υπεκφυγές, όχι άλλη μετάθεση ευθυνών.

Αναλάβετε τις. Πάρτε το μήνυμα από την αίσθηση της αποτυχίας σας που υπάρχει στους πολίτες για τη διαχείριση του β’ κύματος της πανδημίας, αλλά και για τα μέτρα στην οικονομία. Γιατί αν νομίζετε ότι όλα έγιναν καλά, θα επαναλάβετε τα ίδια λάθη. Με δραματικές συνέπειες για τον λαό”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος