Κριτική στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης άσκησε η Φώφη Γεννηματά, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε ότι τα μέτρα δεν επαρκούν και ότι η ρευστότητα είναι μικρότερη, συγκριτικά με τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι φτωχοποιεί τους εργαζόμενους, διατηρώντας το άρθρο 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Δεν μιλώ για τη ρευστότητα που δίνουν άλλα κράτη που αγγίζουν το 20% του ΑΕΠ τους και εδώ μιλάμε για το 1%. Καταλαβαίνετε συγκριτικά πόσο μεγάλο περιθώριο υπάρχει. Γιατί αν κλείσουν επιχειρήσεις ξέρετε πόσο δύσκολα να ανοίξουν μετά. Ήδη πληροφορηθήκαμε το κλείσιμο πέντε εργοστάσιων της Βιοχάλκο. Ελπίζω ότι δεν θα είναι μόνιμο το κλείσιμο αυτό», ανέφερε μιλώντας στον Real FM και πρόσθεσε πως πρέπει η κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της εγκαίρως. «Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου», υπογράμμισε και επανέλαβε με έμφαση την πρόταση να ενταχθούν στα βαρέα κι ανθυγιεινά οι nοσηλευτές που εργάζονται στο δημόσιο, καλώντας τα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής.

«Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας», είπε και τόνισε: «Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το μάρμαρο της κρίσης», ανέφερε και διερωτήθηκε γιατί δεν έχουν απαγορευθεί οι πλειστηριασμοί της α’ κατοικίας μέσα σε αυτές τις συνθήκες».

Έκανε ειδική αναφορά για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, υποστηρίζοντας ότι «πίσω από αυτό, πίσω από τη δήθεν τηλεκατάρτιση φαίνεται ότι κάποιοι θα έχουν κέρδη. Δεν είναι ώρα για τέτοια πράγματα. Είναι ώρα για συλλογική προσπάθεια. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να στηρίξουμε το επιστημονικό δυναμικό».

Η κ. Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση των συντάξεων που καθυστερούν και να καταργήσει το άρθρο 9 της ΠΝΠ που οδηγεί, όπως είπε, «σε φτωχοποίηση των εργαζομένων. «Δεν θα επιβάλουν τώρα συγκεκριμένοι εργοδότες ότι δεν πέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια με τα μνημόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής υπάρχει πρόβλημα εφαρμογής και καθυστερήσεις των κατευθύνσεων και αποφάσεων των επιστημόνων, για καλύτερη φροντίδα και θα παρέχουν και νοσηλεία στο σπίτι.

«Μίλησα και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Διαβάζω σήμερα ότι δίνονται οι οδηγίες. Να γίνει επιτέλους πράξη, γιατί καθυστερούν; Έχουμε ζητήσει να δίνεται ένα καθημερινό δελτίο διαθέσιμων κλινών που υπάρχουν σε ΜΕΘ και νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, ανά υγειονομική περιφέρεια και να ενημερωνόμαστε αναλυτικά. Χιλιάδες επιστήμονες συλλέγουν στοιχεία, έχουμε ανάγκη ο ένας την βοήθεια του άλλου, γι’ αυτό χρειάζεται η ενημέρωση. Θέλω επίσημα να επισημάνω την πολύ σημαντική πρόταση που έκανε ο Ηλίας Μόσιαλος για να την ακούσουμε προσεκτικά. Τα τεστ θα χρειαστούν στη β’ φάση για να σπάσει η απομόνωση και να μπούμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Για να το κάνουμε αυτό, επειδή δεν αρκεί μία εταιρία να παράγει τεστ για όλο τον κόσμο, να αγοράσουν οι κυβερνήσεις την πατέντα και η κάθε χώρα να παράγει τα δικά της τεστ», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Αναφέρθηκε επίσης στην καθυστέρηση στη λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του Βορρά. Πρέπει να φωνάξουμε, να πιέσουμε. Η Ευρώπη έχει καθοριστικό ρόλο, οι κυβερνήσεις πρέπει να πιέσουν και για την οικονομία. Η πρωτοβουλία των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών είναι παρά πολύ σημαντική. Πρέπει να εκδοθεί κορονο-ομόλογο. Ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη για να σταθούμε στα πόδια μας. Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος», είπε η κ. Γεννηματά.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: