Ο Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του ΙΔΙΣ, μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου και στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο κ. Φίλης ερωτώμενος για το πόσο πιθανό είναι η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού πλοίου να οδηγήσει σε κάποια σύρραξη, εκτίμησε πως ο Ερντογάν έκανε μία κίνηση που είναι περισσότερο «προβολή σημαίας».

Όπως είπε ο κ. Φίλης, η Τουρκία των τελευταίων ετών δεν έχει μάθει να διαπραγματεύεται κανονικά. Κάνει ανατολίτικο παζάρι σε διαπροσωπικό επίπεδο και σιχαίνεται τον θεσμικό διάλογο.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει μία αγωνία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έξοδο του Oruc Reis, αλλά όπως είπε «τα θερμά επεισόδια δεν προαναγγέλλονται. Δύσκολα θα φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι περιμένει ακόμη και σήμερα να έχουμε κάποιου είδους παρέμβαση από τον διεθνή παράγοντα.

«Αν ο Ερντογάν ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου θα μπούμε κι εμείς μέσα. Αλλά δεν ξέρω πώς κι ο ίδιος θα καταφέρει να βγει», υπογράμμισε ο κ. Φίλης. Και κατέληξε πως αν η Τουρκία προχωρήσει σε κάτι τέτοιο «η Ευρωπαϊκή Ένωση που χθες είχε μία απογοητευτική στάση, μία αφωνία, θα είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Και η τωρινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας δεν αντέχει μέτρα σε βάρος της…».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: