Την ίδρυση ενιαίας αρχής απονομής προνοιακών επιδομάτων ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα: «Κοινωνίες σε μετάβαση-Παιδιά σε κίνδυνο«.

Παράλληλα γνωστοποίησε, ότι μέσα στο μήνα, έρχεται νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία. Όπως είπε, ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής-Υιοθεσίας, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργήσουν τρία ηλεκτρονικά μητρώα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέλυσε τις πολιτικές που εφαρμόζει το υπουργείο, τα τελευταία χρόνια, με στόχο να ανακουφιστεί, εκεί που χρειάζεται, μία από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά.

«Οι πολιτικές μας επικεντρώνονται στα ασυνόδευτα, στα σχολικά γεύματα, καθώς και στα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα και υφίστανται τους κινδύνους της ιδρυματοποίησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ασυνόδευτα παιδιά

Η κ. Φωτίου ανακοίνωσε την δημιουργία του Συνήγορου του Παιδιού και την εκπόνηση σχεδίου νόμου σχετικά με την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανήλικων.

Σχολικά Γεύματα

Ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής που εφαρμόζεται, αναφορικά με τα παιδιά, αφορά στα σχολικά γεύματα, υπογράμμισε, η κ. Φωτίου. «Σήμερα», σύμφωνα με την κ. Φωτίου, «τα σχολικά γεύματα δίνονται σε 15.000 παιδιά. Μέρος τους μαγειρεύεται από Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ), στους οποίους το 30% των εργαζομένων είναι παιδιά με νοητική στέρηση, πρώην τοξικοεξαρτημένοι, κλπ. Τα σχολικά γεύματα εισάγουν, παράλληλα, μία νέα κουλτούρα στο δημοτικό: Την κουλτούρα της συνεργασίας, της συντροφικότητας, της υπευθυνότητας και της σωστής διατροφής. Τα παιδιά στρώνουν τα τραπέζια και τρώνε όλα μαζί «.

Η κ. Φωτίου έκανε αναφορά και στην έρευνα που διενήργησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να διαπιστώσει τον αντίκτυπο του προγράμματος στα παιδιά, έφερε στην επιφάνεια συγκλονιστικά ευρήματα: Το 20% των παιδιών είχε καλύτερη απόδοση στα μαθήματα και το 40% καλύτερη συμπεριφορά. Μετά από αυτά τα θεαματικά αποτελέσματα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε 125.000 παιδιά, δίνοντας 25 εκατ. ευρώ, για το 2017 και σε 500.000 παιδιά το 2019, δηλαδή στο μισό πληθυσμό του δημοτικού και του γυμνασίου».

Αποϊδρυματοποίηση παιδιών

Ιδρύεται, είπε, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενιαία αρχή απονομής προνοιακών επιδομάτων.

Ο νέος ΟΓΑ θα δίνει όλα τα επιδόματα, ώστε να αποδίδονται όλα την ίδια μέρα με τα αρχεία τους κράτους διασυνδεδεμένα σε ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το ιδρυματικό κράτος συγκροτείται από περίπου 1.400 ιδρύματα ΝΠΙΔ, ΜΚΟ, κλπ και από 63 ΝΠΔΔ. Με νόμο που περάσαμε στη Βουλή, όλα αυτά, εντός τριών μηνών, θα καταγραφούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να ξέρουμε πόσα παιδιά φιλοξενούνται, σε ποιο ίδρυμα, πόσοι εργαζόμενοι και με ποιες ειδικότητες δουλεύουν σε αυτά. Περαιτέρω, θα μάθουμε τα εισοδήματα των ιδρυμάτων, των κληροδοτημάτων, κλπ. Αν μας ενδιαφέρει κάτι, είναι τα παιδιά να μην παραμένουν ούτε μία μέρα στα ιδρύματα» διευκρίνισε.

Αναδοχή –υιοθεσία

Ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής-Υιοθεσίας, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργήσουν τρία ηλεκτρονικά μητρώα γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως τόνισε, «στο πρώτο θα εγγράφεται κάθε παιδί που βρίσκεται σε ίδρυμα ή θα δοθεί για αναδοχή ή υιοθεσία. Στο δεύτερο εγγράφεται κάθε υποψήφιος που επιθυμεί να γίνει ανάδοχος ή θετός γονιός. Θα έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα για την καταλληλότητά του, δημιουργία του αντίστοιχου φακέλου του υποψηφίου, καθώς και βραχύβια εκπαίδευσή του. Τέλος, το τρίτο μητρώο αφορά τις εγκεκριμένες υιοθεσίες και αναδοχές, ώστε να μπορούν εξουσιοδοτημένοι φορείς να τις εποπτεύουν».

Επίσης ιδρύεται ηλεκτρονικό μητρώο πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, κλπ, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες, που καθυστερούσαν υπερβολικά, λόγω της αποψίλωσης των κοινωνικών υπηρεσιών των Περιφερειών, των ιδρυμάτων και των δικαστηρίων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: