Γ. Γεραπετρίτης: Η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι στις προθέσεις μας, δεν αποκλείεται ως μελλοντική προοπτική (audio)

«Η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να διατηρήσει υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση, δεν πρέπει να υπάρξουν σπασμωδικές αντιδράσεις απέναντι στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει και μία σταθερή στάση η οποία θα αποδεικνύει την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε γεγονός». Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι « έχει προκριθεί η στάση της διεθνοποίησης του θέματος.”

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που υπάρχει μία τέτοιου τύπου κλιμάκωση από μία χώρα και να προκαλείται σύσσωμη αντίδραση από τις μεγάλες σοβαρές δυνάμεις. Η πεποίθηση της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία απολύτως αναπάντητη επίθεση. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη του συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ που μετέχει ο κ. Δένδιας, την Πέμπτη και Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα, ενώ την προηγουμένη εβδομάδα έγιναν ανάλογες κινήσεις σε ΝΑΤΟ και όλα αυτά θα κλιμακωθούν και με αντίδραση προς τον ΟΗΕ που είναι ο αποδέκτης όλων αυτών των ενεργειών».
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ δύο χωρών που έχουν επιλέξει εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Η Τουρκία έχει επιλέξει τον δρόμο της ισχύος και της επιβολής, θεωρώντας ότι έχει τα πραγματικά ή τα επιχειρησιακά ερείσματα για να επιβληθεί ως ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή, και από την άλλη, εμείς, στηρίζουμε την εξωτερική πολιτική μας στο Διεθνές Δίκαιο. Πιστεύω ότι στη διελκυστίνδα αυτή θα βγούμε εμείς πολύ περισσότερο κερδισμένοι, γιατί εν τέλει, αυτό που επιβιώνει πάντοτε είναι το Διεθνές Δίκαιο και όχι η επίδειξη ισχύος. Μπορεί να υπάρχει μία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά τέτοιου τύπου πολυδιάστατη πίεση που μπορεί σήμερα να εμφανίζεται σε ηπιότερους τόνους αλλά στο τέλος θα κλιμακωθεί, νομίζω ότι στο τέλος θα υπερισχύσει».
Απαντώντας στην ερώτηση για τις ενέργειες που μπορεί η Ελλάδα να κάνει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «ήδη έχουμε αποστολή επιστολής εκ μέρους της Βουλής της Λιβύης που δεν χειραγωγείται από την κυβέρνηση και κατά τούτο δεν μπορεί να ποδηγετηθεί. Στη Λιβύη αυτή τη στιγμή γίνεται ένας οικουμενικός πόλεμο του Αραβικού κόσμου, όλα αυτά εντάσσονται και σε μία ευρύτερη γεωπολιτική. Το όποιο πλεονέκτημα φαίνεται να αποκτά η Τουρκία με τη Λιβύη, είναι εντελώς αποψιλωμένο γιατί δεν έχει την έγκριση του κατεξοχήν οργάνου, της Λιβυκής Εθνοσυνέλευσης. Για τον λόγο αυτό δεν έχει υπογραφεί συμφωνία, αλλά ένα μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης, και το συγκεκριμένο μνημόνιο είναι και ανυπόστατο και παράνομο. Αντιβαίνει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τους κανόνες καλής πίστης και σε όλα αυτά θα υπάρχει συγκροτημένη αντίδραση που θα κλιμακωθεί από την ελληνική διπλωματία αλλά και από την διπλωματία των υπολοίπων ενδιαφερομένων κρατών.
Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη ότι οι μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας δίνουν άλλη μια αφορμή για μία συνολική ρύθμιση, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε «ότι η Τουρκία επιλέγει μία μαξιμαλιστική θέση στα ζητήματα που αφορούν στις διεκδικήσεις της όχι μόνο στην Αν. Μεσόγειο , αλλά και στο Αιγαίο και σε όλα τα ζητήματα που κατά την άποψή της παραμένουν προς διευθέτηση. Η πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας είναι γνωστή, ότι δηλ. είναι πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα που υπάρχει διαφωνία, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και προσφυγής σε διεθνή δικαιοδοσία, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά μόνον για τα συγκεκριμένα ζητήματα και όχι για θέματα που έχουν ήδη επιλυθεί από το Διεθνές Δίκαιο και δεν επιδέχονται καμία απολύτως αμφισβήτηση. Στην περίπτωση αυτή θα παραμείνουμε σθεναροί στην άποψη αυτή. Αυτή τη στιγμή όμως, η προσφυγή στο ΔΔΧ δεν είναι στις προθέσεις μας, δεν αποκλείεται ως μελλοντική προοπτική. Εμείς θεωρούμε ότι επειδή έχουμε απολύτως με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο δεν θα υπήρχε καμία αμφισβήτηση».
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «η Τουρκία διαβλέποντας ότι η Ελλάδα περνάει σε μία φάση οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης θέλει ήδη να προκαταλάβει τα δεδομένα τοποθετούμενη σε πάρα πολύ υψηλό στόχο για να μπορέσει να έχει ότι διεκδικήσεις θεωρεί και τούτο διότι, τα επόμενα χρόνια η χώρα θα έχει μία πολύ σοβαρή αναπτυξιακή δυναμική της χώρας άρα ήδη προπετώς έρχεται η Τουρκία για να τοποθετηθεί, επειδή αισθάνεται ότι η Ελλάδα είναι ακόμη σε μία μεταβλητή δυναμική κατάσταση. Άρα υπο αυτή την έννοια, η οικονομική ανάπτυξη θα συνδυαστεί με μία πάρα πολύ σθεναρή θέση στα εθνικά μας θέματα».
Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ακόμη ότι «αυτό που ισχύει σε κάθε περίπτωση είναι ότι η οποιαδήποτε ζύμωση της ελληνικής κοινωνίας έχει να κάνει με τα δεδομένα τα οποία ουσιαστικά αναφέρονται σε μία ευνομούμενη πολιτεία. Αυτή στην Ελλάδα είναι δεδομένη, δηλ. το κράτος δικαίου και η κυριαρχία μας, στο επίπεδο του διεθνούς δικαίου ισχύουν οι πάγιοι κανόνες όπως έχουν αναπτυχθεί. Εάν φτάναμε στο σημείο να προσφύγουμε προφανώς θα υπήρχε η αναγκαία προετοιμασία αλλά και η επικοινωνία για να είμαστε όλοι έτοιμοι για να διεκδικήσουμε αυτό που αρμόζει στο διεθνές δίκαιο και στις εθνικές μας διεκδικήσεις. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία έχει την ωριμότητα να αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο χωρίς βέβαια να υπάρχει κυριαρχική παραχώρηση».

Γιατί Συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και όχι συμβούλιο πολιτικών αρχηγών; Η απάντηση του υπουργού ήταν: γιατί δεν υπάρχει επιθυμία δραματοποίησης των γεγονότων. Στη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχει ανάγκη για το ύψιστο σημείο ενημέρωσης. Εάν και εφόσον υπάρχει κλιμάκωση δεν αποκλείεται σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών αλλά στη παρούσα φάση δεν είναι καθόλου αναγκαία.

Αυτή τη στιγμή δεν θεωρούμε πιθανό ένα θερμό επεισόδιο γιατί λαμβάνουμε μέριμνα ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα …και από την άλλη είμαστε σε πλήρη διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα για να διαχειριστούμε το οτιδήποτε. Δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη του.

Σχετική είδηση: Επί ποδός η ελληνική διπλωματία για την τουρκική προκλητικότητα

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος