Γ. Κακλίκης

Μήνυμα αποστασιοποίησης και δυσαρέσκειας διοχετεύουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία  δια της επίσκεψης Πομπέο στην χώρα μας, λίγο μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο και σε  διάστημα μικρότερο από ένα χρόνο, από την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο κ. Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης ε.τ. μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή επεσήμανε ότι «η τουρκική πλευρά παίρνει το μήνυμα πως αυτή τη φορά μένει εκτός νυμφώνος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την Άγκυρα. Το ενδιαφέρον τους παραμένει, όπως και ο στόχος της επανόδου του μαύρου πρόβατου της συμμαχίας στο δυτικό μαντρί. Όμως οι αμφιβολίες των ΗΠΑ παραμένουν τεράστιες και ευθέως ανάλογες με την τουρκική αφερεγγυότητα».

Ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι ο κ. Πομπέο  εκτός από τα αμυντικά, αλλά και επενδυτικά, επιχειρηματικά μηνύματα, εκπέμπει και το ενδιαφέρον της Αμερικής  για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, για την οποία η Θεσσαλονίκη είναι η μεγάλη νότια πύλη της. Σχετικά με την Αν. Μεσόγειο, «τόσο η παρουσία του κ. Πομπέο, όσο και ορισμένες κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή δείχνουν ότι δεν απομακρύνονται και μάλιστα ιδιαίτερα μετά  την επάνοδο στη περιοχή της Ρωσίας και της Τουρκίας, αλλά και της Γαλλίας» δήλωσε ο κ. Κακλίκης.  Πρόσθεσε ότι ασφαλώς και ενοχλεί την Άγκυρα  αυτή η κινητικότητα των ΗΠΑ προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, αλλά η Τουρκία θα αποδεχθεί κάποιες ενοχλήσεις που προκαλεί η Αμερικανική πλευρά από  άλλες ενοχλήσεις που προκαλούν δυτικές πρωτεύουσες.

Εν όψει της έναρξης – σύντομα- των διερευνητικών επαφών και στο ερώτημα εάν το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι πραγματικό ή προσχηματικό, ο κ. Κακλίκης εκτιμά ότι μάλλον είναι προσχηματικό, ωστόσο,  κάνοντας τη ανάγκη φιλοτιμία –όπως είπε-  μάλλον θα προχωρήσει προς αυτές για ορισμένο χρονικό διάστημα.  Δεν διαγράφεται εύκολο το μέλλον των διερευνητικών επαφών αλλά κάθε άλλο παρά να απογοητεύσει την ελληνική πλευρά, επεσήμανε ο κ. Κακλίκης και πρόσθεσε: Δεν έχουμε να χάσουμε απολύτως τίποτε πρόσθεσε, όταν μιλάμε, δεν σημαίνει ότι διαπραγματευόμαστε. Ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι «είναι πλήρως προετοιμασμένη για τη διεξαγωγή των διερευνητικών η Αθήνα και η ομάδα που έχει συγκροτηθεί διασφαλίζει όλα τα εχέγγυα για ασφαλείς χειρισμούς και τις προοπτικές για μία καλή κατάληξη.  Η πείρα του αρχηγού της ελληνικής ομάδας είναι τόσο μεγάλη, όχι μόνον λόγω της μακράς πορείας του στις διερευνητικές αλλά και  του πρότερου διπλωματικού βίου του. Βεβαίως και οι συνεργάτες του εγγυώνται σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Ο κ. Κακλίκης εκτίμησε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν, και ο έμπειρος κ. Καλίν, με την προθήκη τόσο πολλών θεμάτων, κάνουν πρόχειρη παράθεση των απαιτήσεων τους  για τον διάλογο με την Ελλάδα και ότι σκόπιμα αφήνει τα πράγματα σε νεφελώδη κατάσταση για να έχει ευρύτερο πεδίο ελιγμών. ΤΟ παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών είναι σύνηθες από την πλευρά της Τουρκίας, φυσικά αυτό το blame game είναι στην ημερήσια διάταξη της τουρκικής πλευράς κάνοντας διαρκώς χρήση γιατί πιστεύει ότι δι’ αυτού του τρόπου επηρεάζει τις δυτικές  πρωτεύουσες εις βάρος της Ελλάδας>.

 

Μοιράσου το άρθρο: