Τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην ΕΡΤ κάνοντας λόγο «για μια σημαντική διπλωματική επιτυχία, αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα». Μιλώντας στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ μιλά σαφώς για λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας. «Η πολιτική και η νομική απόφαση έχει ληφθεί, μένει η εξειδίκευση των μέτρων», υπογράμμισε.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αποτελούν μια διμερή διαφορά – Αντίθετα, αφορούν τα σύνορα και την ΑΟΖ της ίδιας της ΕΕ», τόνισε συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία με δική της ευθύνη έχει βρεθεί σε μια προϊούσα απομόνωση την οποία επιβεβαιώνουν οι σημερινές αποφάσεις της Ευρώπης».

«Δε θέλουμε να στοχοποιήσουμε την Τουρκία, αλλά να στείλουμε ένα σαφές αποτρεπτικό μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά της πρέπει να λάβει τέλος» είπε  ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει διασφαλίσει μέσω και των τριμερών σχημάτων συνεργασίας της στη ΝΑ Μεσόγειο την αναγκαία διπλωματική ισχύ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επίδειξης ισχύος της Τουρκίας».

«Δεν φοβόμαστε, ούτε ανησυχούμε, οφείλουμε όμως να είμαστε σε εγρήγορση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Η συνολική καταδίκη ακυρώνει την προσπάθεια της να γκριζάρει και να αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο» είπε συμπληρώνοντας πως «μεσοπρόθεσμα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης επιτυγχάνεται η εκτόνωση των εντάσεων και η απομείωση της πιθανότητας ατυχήματος».

«Αποτελεί επίτευγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι αποτελούμε πλέον εξαγωγέα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους μας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζοντας τη σημασία του να διατηρηθεί ανοικτή η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, κάτι που ωστόσο «οι συμμαχίες που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα διασφαλίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με όρους πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος καλεσμένος στην ίδια εκπομπή είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία πρόθεση επιβολής κυρώσεων από πλευράς ΕΕ, η οποία αντιδρά όχι ως μία κίνηση αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ως μία υποχρεωτική κίνηση υπέρ των δικών της συμφερόντων λόγω της ανάγκης ενεργειακής ασφάλειας. Παράλληλα τόνισε ότι η ΝΔ ζήτησε από την ΕΕ να αφήσει τα λόγια και προχωρήσει σε εξέταση κυρώσεων και συγκεκριμένες θέσεις, θέμα που θα θέσει την προσεχή Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πριν από το Συμβούλιο της ΕΕ και ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο δε του συντονισμού Αθήνας-Λευκωσίας ανέδειξε τη σημασία της διασφάλισης της ενότητας του ελληνισμού, μία πολύτιμη σύγκλιση και πολιτικά και διπλωματικά, όπως είπε, που διαμορφώνεται σήμερα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Σε ερώτηση αν η Τουρκία επιχειρήσει προκλητικά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι «για όλα τα σενάρια και αν προκύψει η απονενοημένη από πλευράς της Τουρκίας η απάντησή μας πρέπει να είναι ουσιαστική και αποτρεπτική». «Έχουμε ένοπλες δυνάμεις που έχουν ρόλο», πρόσθεσε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε κανένα από αυτά τα απονενοημένα διαβήματα διότι ξέρει καλά ότι και η διπλωματική συγκυρία δεν της επιτρέπει μία τυχοδιωκτική κίνηση. Ωστόσο, σημείωσε, ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα φαίνεται ότι δεν απέτρεψαν μία κίνηση κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία.

«Εχουν σταλεί τα αναγκαία μηνύματα, με διπλωματικό τρόπο, για να μη διανοηθεί καν η Τουρκία να έρθει και να κάνει κάτι τέτοιο σε δική μας υφαλοκρηπίδα » απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι η δύναμη που εκπέμπει το πολεμικό ναυτικό μας είναι ενισχυτική της αποτροπής που εξασφαλίζει η αναβάθμιση της διπλωματικής θέσης της χώρας μας.

«Η καλύτερη αποτροπή, η πιο ισχυρή είναι η ενότητα του έθνους. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περνάμε κάθε μέρα» συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Αναφορικά με την απόφαση του ψευδοκράτους να προχωρήσει σε κινήσεις σχετικά με την Αμμόχωστο, ο υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε ως αντιπερισπασμό από πλευράς της Τουρκίας στην απομόνωσή της. Ο Κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Τουρκία προσπαθεί να αντιδράσει στην απομόνωσή της δημιουργώντας ένα πυροτέχνημα και στην πραγματικότητα την επιτείνει.

Ως ένα καινούργιο στοιχείο σε μία πολύπλοκη εξίσωση που πρέπει να αξιολογηθεί χαρακτήρισε την κίνηση αυτή  ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνοντας ότι δεν δραματοποιούμε αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να αξιολογούμε.

Κατά τα λοιπά ο κ. Κατρούγκαλος στάθηκε και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά συνδέεται τόσο ρητά η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας με το σεβασμό των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και το δικαίωμά της στον αυτοπροσδιορισμό.

Ως προς τη Βόρεια Μακεδονία, είναι σαφές ότι η πλήρης συμμόρφωση με τη Συμφωνία Πρεσπών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Ο υπουργός Εξωτερικών, τέλος, επισήμανε επίσης την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, νηφαλιότητας και αυτοπεποίθησης σε ό,τι αφορά τα μεγάλα εθνικά θέματα.

Παρακολουθείστε την εκπομπή

Πηγή ΕΡΤ, ΥΠΕΞ

Μοιράσου το άρθρο: