Γ, Κουμουτσάκος: Πρόβλημα εθνικών διαστάσεων η διαχείριση του μεταναστευτικού (audio)

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες εάν θα ανακοινωθεί, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν, συμφωνία για ανάληψη των γαλλικών κρατικών ναυπηγείων κατασκευής δύο φρεγατών για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο είπε, συμπλήρωσε ότι οι εξαιρετικές ελληνογαλλικές σχέσεις θα επιβεβαιωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν.

«Αυτό που εγώ θέλω να συνεισφέρω είναι ότι με τη Γαλλία έχουμε και πολύ καλή σχέση και συνεργασία με περιεχόμενο, στο πεδίο του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Εκεί, η ελληνογαλλική συνεργασία αποδίδει καρπούς. Η Γαλλία δέχτηκε να πάρει 400 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα. Μπορεί να είναι μικρός ο αριθμός αυτός, αλλά “σπάει” μία πρακτική στην Ευρώπη των τελευταίων ετών που όλοι είναι επιφυλακτικοί να δέχονται μετακίνηση ατόμων που αιτούνται ασύλου, επικαλούμενοι τη συμφωνία με την Τουρκία. Πρόθεση της Γαλλίας είναι να διαμορφώσει αντίστοιχη λογική και από άλλα κράτη μέλη. Δεν ήταν καθόλου δεδομένο εξάλλου ότι θα τους έπαιρναν αυτούς τους 400 ανθρώπους, γιατί ξεκινήσαμε από το μηδέν».
Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι το μεγαλείο της πολιτικής είναι, και εκεί φαίνεται η ικανότητα των ηγετών να παίρνουν σωστές αποφάσεις, να διορθώνεις όταν βλέπεις ότι υπάρχουν τυχόν παρεκκλίσεις. Τέτοια ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού για την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τόνισε ότι η αρχική απόφαση να πάει υπο την ομπρέλα του υπουργείου προστασίας του Πολίτη είχε τη σημειολογία της γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει τη διάσταση της ασφάλειας στο μεταναστευτικό. «Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα εθνικών διαστάσεων ως προς την διαχείρισή του. Ο ΟΗΕ θεωρεί το μεταναστευτικό ως ένα θέμα που κυριαρχήσει τον 21ο αιώνα και προβλέπει ότι θα μετακινούνται 70 εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο».

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπογράφηκε χθες με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υποστήριξης για το Άσυλο, με την οποία θα αποκτήσει έδρα στη Ελλάδα. Συμφωνήσαμε , είπε, με το θεσμικό όργανο της ΕΕ, που δεν είναι ΜΚΟ, κλείσαμε μια ακατανόητη εκκρεμότητα ετών για την νομική βάση της παρουσίας του οργανισμού στην Ελλάδα. «Πρόκειται για ένα μηχανισμό που στηρίζει όλους τις υπηρεσίες ασύλου των κρατών – μελών, ανακοίνωσε διπλασιασμό του εδώ προσωπικού του από 500 σε χίλιους και 30% αύξηση των χρημάτων που θα δαπανήσει για τη στήριξη των διαδικασιών ασύλου στη χώρα. Πέρα από τη σημειολογική του σημασία ως προς την ΕΕ, έχει και πρακτική αξία στη συμβολή του στις προσπάθειες τη χώρα για την γρήγορη αντιμετώπιση των αιτημάτων ασύλου».

Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε όμως ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε ένα πολύ δύσκολο γείτονα, την Τουρκία, που έχει εντάξει το μεταναστευτικό στη φαρέτρα των μηχανισμών που διαθέτει για να πιέζει για γεωπολιτικά ζητήματα. Σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου που έχουν σηκώσει το κύριο βάρος του μεταναστευτικού τόνισε ότι με δεδομένη την κατανόηση κα συμπαράσταση και γίνονται οι προσπάθειες για να μειωθεί η πίεση που αισθάνονται. Πρέπει τα νησιά αυτά να βοηθηθούν γιατί είναι απολύτως κατανοητό ότι έχει εγκατασταθεί μια μεταναστευτική κόπωση και πρέπει να βοηθηθούν με συνδυαστικές ενέργειες. Δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει και εθνική αλληλεγγύη προς τα συνοριακά νησιά από περιοχές της ενδοχώρας. Στο ερώτημα εάν υπάρχει προοπτική αλλαγής της σύμβασης Ευρώπης Τουρκίας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό εργαλείο για να μπορούμε να επιστρέφουμε στην Τουρκία παρά τα αδύνατα σημεία. Όμως υπάρχει το δίλλημα εάν ξεκινήσουμε την αναθεώρησή της μήπως δίνουμε τη δυνατότητα σε όποιους θέλουν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο και έτσι χάσουμε το μόνο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας. Κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχουν ενέργειες και συνομιλίες για την βελτίωση της συμφωνίας, γιατί το να ξηλωθεί πλήρως θα μας αφήσει κενό και αυτό θα είναι αρνητική εξέλιξη.

Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος