Γ. Παγουλάτος: Προϊόν συμβιβασμού θα είναι η συμφωνία των ηγετών της ΕΕ (audio)

«Η Μέρκελ -ευτυχώς για την Ευρώπη- έχει ένα σημαντικό πολιτικό κεφαλαίο από την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας στη Γερμανία, από το οποίο μπορεί να αντλήσει. Η δημοτικότητα της βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα και αυτό της επιτρέπει να κάνει αυτή την ιστορικά πάρα πολύ σημαντική στροφή».

Ο Γιώργος Παγουλάτος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, εξήγησε ότι μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν ουσιαστικά έχουμε μια στροφή της Γερμανίας 180 μοιρών να αποδεχθεί τις επιδοτήσεις που πάντοτε αρνείτο, την αμοιβαιοποίηση του χρέους και την κοινή έκδοση ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Επομένως αυτό συνιστά μια βαθιά μεταστροφή ποιοτικού χαρακτήρα που έχει την εξήγησή της. Μεταστροφή και στην ένταση αυτής της κρίσης, και το βάθος της ύφεσης -που όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα είναι συγκρίσιμη με την κρίση του 30- από πλευρά υφεσιακού αντίκτυπου, αλλά και την πολιτική τοξικότητα που μία κρίση ανεργίας και ύφεσης θα μπορούσε να απελευθερώσει, ιδίως για τις χώρες της περιφέρειας και κυρίως την Ιταλία. Κατά συνέπεια το διακύβευμα είναι τεράστιο για την ίδια την ΕΕ».

Ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ εκτιμά ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θα έρθουν σε μια συμφωνία για το θέμα του νέου σχεδίου ανάκαμψης που θα είναι προϊόν συμβιβασμού, από τον οποίο οι ολιγαρκείς χώρες με επικεφαλής την Ολλανδία θα πρέπει να λάβουν κάτι, άρα η πρόταση της ΕΕ θα ψαλιδισθεί σε αρκετά σημεία. Εκτιμά ότι δεν θα επέλθει ο συμβιβασμός στη σύνοδο κορυφής στις 17-18 Ιουλίου και ίσως θα χρειασθεί ένα ακόμα Συμβούλιο, αν και ο χρόνος έχει άμεση σημασία και η κρίση απαιτεί άμεση εκταμίευση.
Ο κ. Παγουλάτος επεσήμανε ότι «προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει η Γερμανική προεδρία και στο πολιτικό πεδίο με πρώτο το μεταναστευτικό. Η Γερμανία είναι υποστηρικτική στα αιτήματα των χωρών του νότου, θέλει περισσότερη αλληλεγγύη και κατανομή των βαρών, ενώ αντιτίθενται οι χώρες Βίζεγκραντ. Περιμένουμε ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο τον Σεπτέμβριο που θα αποτελέσει πλαίσιο για τις αποφάσεις, αν και θα είναι δύσκολο να κερδηθεί και αυτο το μέτωπο, δηλ. στην λογική της αναθεώρησης του Δουβλίνου. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε σημαντική πρόοδο επι του θέματος παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας να κρατήσει ανοιχτή τη διαδικασία της μεταρρύθμισης στη μετανάστευσης προς μία πιο κοινή πολιτική».

Ως προς το μέλλον της Ευρώπης σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον, ο κ. Παγουλάτος δήλωσε ότι «η επιθετικότητα, ο μονομερισμός και ενίοτε η αποκρουστικότητα των ενεργειών του Τραμπ είναι παράγοντες και επιταχύνουν την προσπάθεια η Ευρώπη να αποκτήσει τη δική της πιο συμπαγή οντότητα στο παγκόσμιο σύστημα. Γι’ αυτό και όλο και περισσότερο και η Γερμανία αναφέρεται στην έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, και της ψηφιακής αυτονομίας ακόμα και της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, όροι τους οποίους έθεσε στο τραπέζι ο πρόεδρος Μακρόν σε μία πιο φιλόδοξη διατύπωση του Ευρωπαϊκού του οράματος. Σε αυτούς έχει προσχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση και οι επίσημοι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος