Η Πολιτική Προστασία είναι καθολική και δεν ξεχωρίζει τους πολίτες σε όσους έχουν αυθαίρετο ή όχι δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης.

Η πρωταρχική μέριμνα είναι η ανθρώπινη ζωή, συνέχισε, σημειώνοντας πως δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο ακραίο φαινόμενο γι αυτό πρέπει να αναμορφωθεί το σύστημα Πολιτικής Προστασίας.

Ο Γ. Σταθάκης ζήτησε ευρύτερη πολιτική συνεννόηση για να αντιμετωπίσουμε ριζικά τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος στον χωροταξικό σχεδιασμό, θέτοντας νέους κανόνες για τις υπάρχουσες προβληματικές περιοχές.

Όπως τόνισε, η αυθαίρετη δόμηση στην χώρα εντοπίζεται κατά 90% σε τρεις περιοχές, Αττική, Χαλκιδική και 1-2 άλλα σημεία.

Σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων είπε πως αυτή έχει κάποιους κανόνες και μπορούν να ενταχθούν οικήματα με προϋποθέσεις. Δεν μπορούν να είναι όμως σε δάσος ή παραλία. Ο νόμος πλέον είναι πολύ «βαρύς» για τους αυθαιρεσιούχους και ο μηχανισμός λειτουργεί.

Στην πληγείσα περιοχή θα εφαρμοστεί ο νόμος αλλά το επόμενο βήμα θα είναι να πολεοδομηθούν ακόμα και περιοχές με αυθαίρετα με σαφές πολεοδομικό σχέδιο, πρόσθεσε. Με εισφορά σε γη και επανα-χωροθέτηση κάποιων ιδιοκτησιών όπως προβλέπει κάθε πολεοδόμηση.

«Υπάρχουν αυθαίρετα με δυνατότητα τακτοποίησης και άλλα που δεν εντάσσονται λόγω καταπάτησης ή άλλων λόγων. Δεν μπορεί να αναπαραχθεί στο Μάτι η σημερινή πολεοδομική εικόνα» δήλωσε.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε πως έχει αποκατασταθεί το 80% των υποσταθμών της ΔΕΗ και 6.200 συνδέσεις που καταστράφηκαν. Η επανασύνδεση των οικιών προϋποθέτει να υπάρξουν ηλεκτρολόγοι που θα κάνουν την τελική αποτίμηση και τελική σύνδεση. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τοπικά γραφεία σε αυτή την περιοχή για τον σκοπό αυτό.

Όσον αφορά στο περιβάλλον δήλωσε πως το Μάτι δεν είναι δασική περιοχή, ενώ ο Νέος Βουτζάς είναι. Θα βγεί πράξη αναδάσωσης για την περιοχή και θα καθαριστεί. Οι αναδασώσεις θα γίνουν με ευθύνη των Δασαρχείων.

Χαρακτήρισε τους Δασικούς Χάρτες μεγάλη μεταρρύθμιση λέγοντας πως στο τέλος του 2019 η χώρα θα έχει επικυρωμένους δασικούς χάρτες στο 100%. Δεν θα υπάρχει αμφισβήτηση για το τι είναι δάσος. Το ίδιο θα γίνει και με τις παραλίες. Ολοκληρώνοντας όλα αυτά η Ελλάδα θα μπορεί να συζητήσει σοβαρά για την αντιμετώπιση των χωροταξικών προβλημάτων.

Για τα ρέματα ο Γ. Σταθάκης είπε ότι έχουμε πολύ χαμηλό ποσοστό οριοθέτησής τους από τους Δήμους, κάτι που πρέπει να γίνει με αξιόπιστο τρόπο, όπως γίνεται με τους δασικούς χάρτες. «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως υπάρχουν ήδη πρόστιμα σε ιδιώτες και Δήμους για κατάληψη ρεμάτων.

Αναφέρθηκε στα Παρατηρητήρια Δομημένου Περιβάλλοντος λέγοντας πως η αδειοδότηση απλοποιείται μέσω ηλεκτρονικής γνωστοποίησης στην Πολεοδομία. Ο έλεγχος θα γίνεται από ιδιώτες μηχανικούς, επιθεωρητές περιβάλλοντος σε όλα τα στάδια κατασκευής. Το Παρατηρητήριο θεσμοθετείται σε επίπεδο Περιφέρειας με γραφεία σε κάθε νομό. Έτσι για πρώτη φορά διαχωρίζεται η αδειοδοτούσα αρχή από τον έλεγχο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: