Η ΕΕ θα αναζητήσει “τα κατάλληλα μέτρα” έναντι της Τουρκίας (video)

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ κάλεσαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό ανέφερε ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξέμβουργο μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων της ΕΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σημερινής συνεδρίασης, η ΕΕ αποφάσισε να «παγώσει» πέρα από τις ενταξιακές συνομιλίες και τις εργασίες για την Τελωνειακή Ένωση.

Το ζήτημα έθεσε ο Πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ζήτησε στη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή, να εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μιλώντας απόψε σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε ποτέ μόνο του τον κυπριακό λαό, απέναντι σε όσους απειλούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα».

Τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σχολίασε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην ΕΡΤ κάνοντας λόγο “για μια σημαντική διπλωματική επιτυχία, αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα”. Μιλώντας στην εκπομπή “Η Επόμενη Μέρα” σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ μιλά σαφώς για λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας. “Η πολιτική και η νομική απόφαση έχει ληφθεί, μένει η εξειδίκευση των μέτρων”, υπογράμμισε.

Ελλάδα και Κύπρος εμφανίστηκαν ως δυο χώρες που διεκδικούσαν κάτι στο όνομα της ΕΕ. Υπήρξαν ενστάσεις αλλά στα συμπεράσματα υπήρχε ομοφωνία. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά». Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία και τον καθοριστικό ρόλο των κινήσεων του Πρωθυπουργού τις προηγούμενες ημέρες και κυρίως την επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Το κείμενο των συμπερασμάτων

Αναλυτικά σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 28 της ΕΕ: “το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

“Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους και ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας”.

Επιπλέον “το Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο”.

Το Συμβούλιο “υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος”.

“Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες”, τονίζουν οι 28.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες στο σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες.

Η ΕΕ “θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο”.

“Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα”.

Επιπλέον, το Συμβούλιο, όπως δηλώνεται στα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και της 26ης Ιουνίου 2018, το οποίο ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και στη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, καλεί την Τουρκία “να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου , συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και άνευ διακρίσεων εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη”.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα η Τουρκία “πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, εξομαλύνουν τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και σέβονται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων, και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS”.

Σημειώνεται ότι “η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος”.

Εν προκειμένω, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι “εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συμβάλλει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και του κεκτημένου”.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι “το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ–Τουρκίας”.

Την ίδια ώρα, στα 3.000 μέτρα βρίσκεται η γεώτρηση του γεωτρύπανου Πορθητής (Φατίχ), δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στο Finiki 1. Ανακοίνωσε επίσης ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Γιαβούζ, ξεκινά την Πέμπτη για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ξεκινήσει εργασίες αρχές Ιουλίου.

«Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να επιδιώκουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα δείπνο στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε μια τοπική οργάνωση. Πρόσθεσε επίσης ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο.

Στην πρώτη του αντίδραση το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την ΕΕ για μεροληψία και ότι κατέστησε τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε όμηρο του Κυπριακού.

Από το Βόλο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής 20 αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι “δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία και ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι καλά προετοιμασμένες για να αποτρέψουν όλες τις παράνομες ενέργειες”.

“Είναι ώρα για διάλογο και όχι για προβοκατόρικες ενέργειες”, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, που ήταν παρών στην τελετή.

«Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε για να υπάρξει ένα αυστηρό μήνυμα προς κάθε πλευρά, ότι με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα» επισήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοσταθμό σταθμό REAL FM .

«Η Ελλάδα μέσα στις διεθνείς συμμαχίες της είναι ισχυρή όσο ποτέ. Το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψηλό και η αποτρεπτική μας ικανότητα είναι πάρα πολύ υψηλή. Αυτό μπορεί να είναι ένα μήνυμα και προς την Τουρκία, αλλά και για τον ελληνικό λαό ώστε να αισθάνεται ασφαλής. Δεν πρέπει ούτε μπορεί να διανοηθεί κανείς να κάνει οτιδήποτε σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, «με αφορμή και το άρθρο του κ. Σημίτη την προηγούμενη βδομάδα, το οποίο θεωρώ ότι ήταν απαράδεκτο», ο κ. Ρήγας παρατήρησε πως «δεν πρέπει να δίνουμε λαβές».

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποιες ερμηνείες ενόψει των εκλογών. Η χώρα μας θα έχει σταθερότητα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτή είναι μια πάγια θέση από την πλευρά μας, θα πρέπει και η ΝΔ να λειτουργήσει ανάλογα και πιστεύω ότι αυτό θα πράξει» κατέληξε ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, θα θέσει τις Τουρκικές προκλήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται να ζητήσει από τους επικεφαλής των κομμάτων της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, να στηρίξουν την απόφαση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να δοθεί απ’ όλους η «κατάλληλη απάντηση σε πλήρη αλληλεγγύη για την Κυπριακή Δημοκρατία».

“Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα κάνουν πως δεν βλέπουν ότι οι γκρίζες ζώνες, τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο και ο κίνδυνος ανάφλεξης γενικότερα, έχουν τη σφραγίδα ακριβώς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που υπονομεύουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή”, δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Την Τετάρτη 19 Ιουνίου και ώρα 18.00 ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του κόμματος, στον Περισσό.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος