Ο εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γεράσιμος Μοσχονάς καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης αναλύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Ο κ. Μοσχονάς επεσήμανε ότι η συμμετοχή στις φετινές Ευρωεκλογές έφτασε το 50,9% πανευρωπαϊκά, επίπεδο που είχαμε να δούμε από το 1999, όταν και είχαμε ποσοστό συμμετοχής 49,5%. «Η Ευρώπη γίνεται διακύβευμα στην ψυχή και στην σκέψη των ανθρώπων, ευρωπαϊστών και μη, και αυτό εξηγεί την αυξημένη συμμετοχή», τόνισε.

Όσον αφορά το πώς ψήφισαν οι Έλληνες στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Νικολακόπουλος είπε ότι ένα πρώτο χαρακτηριστικό αφορά την ηλικιακή και κοινωνική δομή της ψήφου. «Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα. Δηλαδή, ενώ παλαιότερα είχε μια ηλικιακή και κοινωνική δομή δυναμική, είχε υπεροχή στους νέους και στα εργαζόμενα στρώματα, σήμερα βρίσκεται σίγουρα στη 2η θέση. Ακόμη και στις νεότερες ηλικίες η σχέση μεταξύ ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι περίπου 1/1 (ΣΥΡΙΖΑ 24% – ΝΔ 25%). Παλαιότερα η υπεροχή του ήταν πολύ σημαντική», σημείωσε ο κ. Νικολακόπουλος λέγοντας ότι εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε το προβάδισμα είναι στους άνεργους (ΣΥΡΙΖΑ 29% – ΝΔ 19%).

Ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε ότι «σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα) ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σαφώς σε σχέση με τη ΝΔ».

«Διατηρεί δυνάμεις στο δημόσιο τομέα, για πρώτη φορά όμως βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ (ΣΥΡΙΖΑ 26% – ΝΔ 30%)», επεσήμανε ο κ. Νικολακόπουλος και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία της ΝΔ σημειώνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

«Επίσης, η Αττική έπαψε να είναι ο προνομιούχος γεωγραφικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ. Παρέμεινε πρώτο κόμμα στη Β’ Πειραιά και στο δυτικό τομέα της πρώην Β’ Αθηνών», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο θέμα των διαρροών προς άλλα κόμματα σε σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα του 2015, ο κ. Νικολακόπουλους σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε «περίπου προς παντού». «Έχασε 12% περίπου προς τη ΝΔ, ένα 4% προς το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη και λίγο προς το ΚΙΝΑΛ, το οποίο όμως αναπληρώνει με εισροές από το ΚΙΝΑΛ».

Όσον αφορά τα κέρδη της ΝΔ, εκτός από το ποσοστό που πήρε από το ΣΥΡΙΖΑ «η ΝΔ περίπου «λεηλάτησε» όλους τους μικρούς χώρους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος. «Πήρε από το σημερινό ΚΙΝΑΛ ένα 13% περίπου, από την Χρυσή Αυγή ένα αντίστοιχο ποσοστό, από την Ένωση Κεντρώων, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και σε μεγάλο βαθμό λεηλάτησε το Ποτάμι. Ένα 30% πήγε κατευθείαν προς τη ΝΔ», τόνισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε τις λέξεις και δεν βρήκε τους τρόπους, τις πολιτικές, για να απευθυνθεί στις μεσαίες τάξεις», σχολίασε ο κ. Μοσχονάς.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: