Κριτική στον πρωθυπουργό «γιατί απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων στην Τουρκία», ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσθέτει ωστόσο, ότι «είναι καλοδεχούμενες οι καταδικαστικές δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τουρκική παραβατικότητα».

«Παρά τους πανηγυρισμούς και τις τυμπανοκρουσίες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιορίστηκε για ακόμη μία φορά σε καταδικαστικές δηλώσεις για την τουρκική παραβατικότητα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «είναι καλοδεχούμενες και επιβεβλημένες, ωστόσο δεν είμαστε πια στη φάση των δηλώσεων αλλά στη φάση των αποτρεπτικών κυρώσεων, τις οποίες υποστήριξαν οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών».

Εξηγεί ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, καθώς η απειλή της Τουρκίας για έρευνες και γεωτρήσεις στο πεδίο που ορίζει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της με τη Λιβύη, είναι ρητή και πλήττει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Ελπίζουμε τουλάχιστον, οι διαρροές πως ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα νέου πλαισίου κυρώσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, να προμηνύουν αλλαγή στάσης, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας εκτίμησε ότι η Σύνοδος της ΕΕ δεν έδωσε απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας .
«Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία μέρα με την μέρα, κατοχυρώνει διεκδικήσεις απαράδεκτες σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Άρα λοιπόν αυτό είναι το ουσιαστικό συμπέρασμα που πρέπει να βγει και για αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η σύνοδος της ΕΕ σήμερα δεν έδωσε απάντηση, αντίστοιχα μάλλον σφύριξε κλέφτικα».

«Αφού πρώτα ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο στο Λονδίνο και εκείνος επέβαλε τις ιταμές διεκδικήσεις του, τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός μας λέει ότι δεν τον ξανασυναντά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «όσο θα υπάρχει κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, δεν θα υπάρξει συνάντηση του ιδίου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν».

«Το κρίσιμο και ουσιώδες θα ήταν να μην τον είχε εξαρχής συναντήσει, αφού ξέρουμε τον Τούρκο Πρόεδρο και τις παράλογες απαιτήσεις του κατά της χώρας μας! Την ζημιά σε βάρος του Εθνικού συμφέροντος της χώρας την έκανε ο Κ. Μητσοτάκης – και εδώ δεν ισχύει το «συγγνώμη λάθος»», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετική είδηση:Μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης από τον πρωθυπουργό μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Το κείμενο των συμπερασμάτων (video)

Μοιράσου το άρθρο: