Στ. Πέτσας: Η Τουρκία με τη συμπεριφορά της έδειξε την αναξιοπιστία της

Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε η σημερινή ενημέρωση από τον Στέλιο Πέτσα ο οποίος ανέφερε ότι “κοινωνία και δικαιοσύνη άντεξαν”, ενώ παρέθεσε δήλωση του Πρωθυπουργού σύμφωνα με τον οποίο “η ΝΔ είχε καθοριστικό ρόλο στο να κλείσει το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή”. Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο επίκεντρο της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ανέφερε παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

“Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την ενεργοποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας”, επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

“Η Τουρκία βρίσκεται απέναντι σε όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, Πέμπτη και Παρασκευή θα δείτε πώς θα κινηθούμε, ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ήδη συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο με τον Ζοζέπ Μπορέλ να επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων είναι στην ατζέντα, μετά και τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.

“Το πλαίσιο της στρατηγικής μας για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία δεν αλλάζει. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν μετά το EUCO., επεσήμανε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: “Επιχειρησιακά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί”.

Για την ενεργοποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (EUCO) έδωσε χρονικό ορίζοντα 2 μηνών “για να φανεί η συνέπεια στην αποκλιμάκωση”. Ήδη αποδείχτηκε το αντίθετο, τόνισε.

Κορονοϊός: Απαιτείται η εφαρμογή των υφιστάμενων και όχι η λήψη νέων μέτρων

Από 1η Ιουλίου μέχρι 11 Οκτωβρίου από τα ειδικά κλιμάκια διενεργήθηκαν 413.243 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 14.832 παραβάσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα 7 εκατομμυρίων και κυρώσεις αναστολής λειτουργίας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ήδη προστέθηκαν 50 νέες ΜΕΘ στο “Σωτηρία”, ενώ ο στόχος είναι η αύξηση από τις 565 το 2019 στις 1200 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

«Αύριο, Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στη 1 το μεσημέρι τον Καναδό υπουργό Εξωτερικών, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί και στις 7 το απόγευμα τον Χάικο Μας, υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας.

Στις 5 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στην εκδήλωση έναρξης της πλατφόρμας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, με την επωνυμία Elevate Greece. Μια πλατφόρμα μέρος της οποίας είναι και η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, ενός δυναμικού εργαλείου για τις ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, προσελκύοντας κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές.

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Την Πέμπτη το πρωί θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το μεσημέρι της ίδιας μέρας και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου».

Νότης Μηταράκης: Δεν Θέλουμε η χώρα μας να αποτελεί Πύλη εισόδου

Παραμένει ζητούμενο η εφαρμογή από την Τουρκία της συμφωνίας υποδοχής, καθώς από Μάρτιο δεν έχει δεχτεί λόγω κορονοϊού πρόσφυγες, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης του τελευταίου 9 μήνου:

Οι ροές μειώθηκαν φέτος κατά 73%, με αποσυμφόρηση πέντε νησιών του Αιγαίου. 12.289 ήταν οι αφίξεις σε σχέση με 44.734 το 2019. Το τελευταίο εξάμηνο η μείωση είναι 91% και 96% στα νησιά, επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε στην επίσπευση διαδικασίας έκδοσης αποφάσεων ασύλου, με στόχο το 2021 να είναι πλήρης η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου.

7.435 πρόσφυγες έχουν ήδη αναχωρήσει για χώρες της ΕΕ, τόνισε ο κύριος Μηταράκης, ενώ σχετικά με το Μητρώο ΜΚΟ ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου- πιστοποίησης με 114 αιτήσεις από οργανώσεις, ενώ θα είναι ελεγχόμενη η διέλευση στις δομές φιλοξενίας, με διοικητές και ατομικές ταυτότητες για την είσοδο εθελοντών καθώς και οικονομικό έλεγχο μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σχετικά με τον περιορισμό παροχών σε μετανάστες και πρόσφυγες, μειώθηκε σε έναν μήνα από έξι η παροχή στέγης.

“Το 2021 θα μιλάμε για μείωση δομών”

“Επόμενη πρόκληση, η μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου ήδη εφαρμόζεται το όριο του 1% που είχε θέσει ο πρωθυπουργός για φιλοξενία”, τόνισε ο Ν. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι οι πολύ μειωμένες ροές από την Τουρκία έχουν προκαλέσει πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος