Νέα εποχή διαμορφώνεται στις σχέσεις εκκλησίας Πολιτείας μετά το κείμενο 15 σημείων που ανακοίνωσαν χθες ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος, για τη διευθέτηση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά από 70 χρόνια. Η πρόταση περιλαμβάνει τη σύσταση Ταμείου για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας και τη αποχώρηση των κληρικών από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Και οι δύο πλευρές έκαναν σαφές ότι με το κείμενο αυτό δηλώνεται η πρόθεση για συμφωνία. «Δεν θα κάνουμε τίποτα εάν δεν συμφωνήσουμε όλοι μαζί», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Στόχος είναι να τεθεί το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων, απελευθερώνονται 10.000 θέσεις στο Δημόσιο», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεση τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους. Η πρόταση αυτή όπως είναι προφανές ότι προκύπτει από αμοιβαίες υποχωρήσεις, υποχωρήσεις αναγκαίες όταν επιχειρείται να βρεθεί συναινετική λύση. Το κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου περιγράφει το πλαίσιο της διευθέτησης και εφόσον εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και την Ιεραρχία θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης η οποία και θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σημείωσε ότι «στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων» και απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να στηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους».

«Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, σχολίασε σχολίασε πως «είναι απολύτως εκτός λογικής και πλήρως πολιτικά ανεύθυνο να οδηγούνται κάποιες πολιτικές δυνάμεις σε στρεβλώσεις και εξαλλοσύνες που δεν συνάδουν με την βαρύτητα, τη σοβαρότητα και την ιστορικότητα της συμφωνίας αυτής». Συμπλήρωσε ότι «επιφυλάξεις, επισημάνσεις και διαφοροποιήσεις είναι προφανώς και θεμιτές και εύλογες σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα», για να υπογραμμίσει ωστόσο πως «αυτό που δεν είναι ούτε εύλογο ούτε θεμιτό είναι η διαστρέβλωση, η παραμόρφωση και τα γραφικά ψεύδη».

Συνεχίζοντας την κριτική προς τη ΝΔ είπε ότι αυτή την κατάσταση «δυστυχώς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και σε σχέση με την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, όταν στελέχη της ΝΔ υπερβαίνοντας κάθε μέτρο και κάθε σοβαρότητα έφτασαν να μιλούν για κατάργηση των Χριστουγέννων ή αφαίρεση του σταυρού από τη σημαία». «Πρόκειται», είπε, «για ανεύθυνη και ασόβαρη πρακτική που δεν συμβάλλει στον πολιτικό διάλογο και επί της ουσίας επιβεβαιώνει την εκτίμηση μας ότι η Νέα Δημοκρατία, όχι απλώς σέρνεται στις ακροδεξιές θέσεις των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη, αλλά πολύ περισσότερο υιοθετεί την ακροδεξιά κουλτούρα του ανορθολογισμού και της παραδοξολογίας».

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος, ως μια κορυφαία θεσμική και κοινοβουλευτική πρωτοβουλία απαιτεί υπευθυνότητα και καθαρές τοποθετήσεις επί της ουσίας των θεμάτων. Ό,τι δηλαδή δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υποστήριξε ότι η «αμφίσημη στάση» του κ. Μητσοτάκη «σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των υπουργών».

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία, για έναν ιστορικό συμβιβασμό ο οποίος επιλύει μία χρόνια εκκρεμότητα, μία χρόνια πηγή διαφωνιών μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιγράφοντας το πλαίσιο των διαδικασιών και από τις δύο πλευρές έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία η οποία επιλύει ιστορικές εκκρεμότητες. «Δεν έχουμε απλώς μια οικονομική συμφωνία διαχείρισης συγκεκριμένων τμημάτων της περιουσίας της Εκκλησίας», για να συμπληρώσει «πρόταση συμφωνίας, για να είμαστε ακριβείς» και επεσήμανε ότι όλα τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν θα πρέπει να είναι προσεκτικά και να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες «ακριβώς γιατί στόχος είναι η επίλυση μίας ιστορικής εκκρεμότητες».

Τη δυνατότητα του Δημοσίου για 10.000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, ως απόρροια της ιστορικής συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας, περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση που δέχθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε , εξηγώντας πως «οι κληρικοί αν και δεν είναι ακριβώς δημόσιοι υπάλληλοι, είναι οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι, καταμετρώνται στο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων».

Και, συνέχισε, πως «επειδή έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν τη λήξη των μνημονίων που προβλέπει το 1:1 στο Δημόσιο, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων κατά κύριο λόγο για να καλύψουμε κοινωνικές ανάγκες, του κοινωνικού κράτους, δηλαδή γιατρούς, εκπαιδευτικούς και όποιες άλλες ανάγκες κρίνει η ελληνική κυβέρνηση ότι απαιτείται να καλυφθούν».

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε και το «πώς» θα καλύπτεται η μισθοδοσία των κληρικών στο εξής, μέσω της επιδότησης που θα καταβάλλει το κράτος, θέμα που είναι αλληλένδετο με τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων: «Στο ζήτημα της επιδότησης η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί ως το 2030 τα έσοδα από το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας να είναι τέτοια που να αρκούν ώστε να καλύπτουν το ποσοστό επιδότησης που θα δίνεται κάθε χρόνο στην εκκλησία», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ολόκληρη η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος

Μοιράσου το άρθρο: