Εκτός από την αναφορά του στα γεγονότα της Λέσβου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μίλησε για τα εθνικά θέματα, τα Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία, την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Απαντώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σε ερωτήσεις, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο να υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με την Τουρκία ακόμη και σε περιόδους κρίσεων.

Με αφορμή ερώτηση για την επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας και το κατά πόσο σηματοδοτούν αλλαγή τακτικής της Αθήνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν πρόκειται για ξεπάγωμα παγωμένης διαδικασίας» αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του γγ του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα. Υπογράμμισε πως «έχει σημασία να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια συνομιλίας ακόμη και σε περιόδους έντασης κυρίως σε περιόδους έντασης» και εξέφρασε την ελπίδα πως σε πνεύμα συνεργασίας θα εκτονωθεί η ένταση και θα σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Ντόκου για πιθανή συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο επανέλαβε ότι «το μόνο θέμα που τίθεται υπό διευθέτηση είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε ο κ. Ντόκος έχει δηλώσει ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

Για τα πλωτά φράγματα, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι «μιλάμε για μία πιλοτική εφαρμογή ενός πλωτού φράγματος που θα εξεταστεί αν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με βάση τους στόχους που έχουμε βάλει. Αν πληρούνται οι στόχοι θα δούμε πώς θα αναπτυχθεί για να λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες δράσεις που έχουμε για τη φύλαξη των συνόρων μας».

Σχετικά τη διεύρυνση της ΕΕ που συζητήθηκε με τον Πρόεδρο Μακρόν, εξέφρασε την ελπίδα «σιγά- σιγά ενόψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου να έχουμε μια καλύτερη εξέλιξη για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια».

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ενδυνάμωση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, αφού αναγνώρισε πως παραμερίστηκε το σύννεφο αβεβαιότητας πάνω από την Ελλάδα, ζήτησε κατάλογο με επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και υποσχέθηκε ότι επιχειρηματική αποστολή από τη χώρα του θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να τις διερευνήσει.

Για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, την προκλητικότητα της Τουρκίας και τη διάθεση από τη χώρα μας μίας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. «Το κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία, ενώ η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας παραμένει αναλλοίωτη, καθώς από 20 Ιανουαρίου 2020 έχει τεθεί σε λειτουργία μία ακόμη πυροβολαρχία Patriot που πριν ήταν ανενεργή», σημείωσε.

Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, μίλησε για διαστρέβλωση των δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και έκανε έκκληση στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του -και επομένως νιώθουν ότι κινδυνεύει το σπίτι τους- να μπουν στην πλατφόρμα για να προστατευθούν.

«Μετά τις 30 Απριλίου θα μπει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι. Και μόνο για αυτούς. Για τους αδύναμους, όχι για τους πονηρούς», τόνισε.

Για τα θέματα του ποδοσφαίρου, ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συνιστά θετικό πρώτο βήμα το γεγονός ότι ο πρόεδρος της UEFA, Α. Κέφεριν, αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού και το αμέσως προσεχές διάστημα θα βρίσκεται στην Αθήνα για αυτόν τον σκοπό. Επίσης, θετική είναι και η πρώτη αντίδραση του επικεφαλής της FIFA, Τ. Ινφαντίνο.

«Σήμερα συνεχίζονται οι συζητήσεις του κ. Γεραπετρίτη με στελέχη της UEFA και της FIFA για τα θέματα χειραγώγησης αγώνων και αντιμετώπισης της βίας», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι αύριο, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, θα συναντήσει την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το βράδυ θα παραστεί στην εκδήλωση για τα 100 Χρόνια Λιμενικού Σώματος.

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, το πρωί, θα προεδρεύσει του ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντήσει την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον εξαμηνιαίο συντονισμό. Το απόγευμα θα συμμετάσχει στη συζήτηση «Πρωτοβουλία για την Υγεία», που διοργανώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η «Πρωτοβουλία για την Υγεία» αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση της υγείας στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στην εκδήλωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας «Future of Retail» και θα παραστεί στην πρώτη εκδήλωση που καθιερώθηκε με τον νόμο για το «Επιτελικό Κράτος» που αφορά την Ενημέρωση των Γενικών Διευθυντών Υπουργείων.

Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κρήτη, όπου θα περιοδεύσει σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: