Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων που θα ενισχύουν τον κοινωνικό και δημοκρατικό χαρακτήρα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την παρέμβασή του στο άτυπο διήμερο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που ολοκληρώθηκε χθες στη Βαλέτα, στο οποίο συζητήθηκε το πρόγραμμα της προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο του έτους και το μέλλον της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας υπαρξιακής στιγμής, οφείλοντας να αντιμετωπίσει τις ευθύνες λανθασμένων πολιτικών που οδήγησαν στην παρούσα, σοβούσα κρίση.

Eπισήμανε ότι «οι αντιδραστικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις ενισχύονται ακριβώς επειδή το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, το φόβο των πολιτών και το αίσθημα αβεβαιότητας για το μέλλον, εφαρμόζοντας αντιθέτως μέχρι σήμερα πολιτικές λιτότητας».

θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και των εθνικών κοινοβουλίων στο λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», ενώ θα πρέπει να προωθηθούν ρυθμίσεις για ενδυνάμωση της κοινωνικής ατζέντας, όπως η καθιέρωση ελάχιστου κατώτατου μισθού και το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας, ενώ αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος πρότεινε να υπάρξει νέος σχεδιασμός ώστε να κλείσουν οι αποκλίσεις μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών κρατών.

Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό πρόβλημα, τονίζοντας πως τα ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου για μετεγκατάσταση, τις πρόνοιες της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και να διαμορφώσουν ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τόσο τη διοργάνωση Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής στη Σουηδία, τον προσεχή Νοέμβριο, όσο και τους στόχους που έχει θέσει για το τρέχον εξάμηνο η Μάλτα, σημειώνοντας πως είναι μια γειτονική μας χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει κοινές προτεραιότητες, ιδίως στους τομείς της μετανάστευσης και της ενιαίας αγοράς, σε θέματα ναυτιλίας και στις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες της περιοχής.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: