Η συμφωνία με την Ιταλία ανοίγει δρόμους (εκπομπή ΔΕΚΑ)

Τα οφέλη της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ, η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, οι  δυσκολίες του επόμενου βήματος, των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών αλλά και το κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί στα ελληνοτουρκικά, ήταν τα θέματα συζήτησης της εκπομπής “Δέκα” της ΕΡΤ1, το βράδυ της Τετάρτης. Διαβάστε τα  κυριότερα αποσπάσματα των δηλώσεων του Θάνου Ντόκου, αναπληρωτή συμβούλου  Εθνικής Ασφάλειας και του βουλευτή της ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλείου.

ΘΑΝΟΣ ΝΤΟΚΟΣ,  Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

– Αρχίζει και αλλάζει λίγο η περιφέρεια της Ελλάδας. Κλείνει μια “τρύπα” η Ελλάδα στη γειτονιά της, υπογράφει μια συμφωνία με την Ιταλία η οποία συμπληρώνει τη συμφωνία του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και δίνει ένα παράδειγμα για το πως οι χώρες της περιοχής πρέπει να οριοθετούν θαλάσσιες ζώνες.

– Η Ελλάδα δημιουργεί ένα νέο υπόδειγμα το οποίο σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε και με άλλες χώρες. Στις προτεραιότητες μας είναι η Αίγυπτος και ο υπουργός Εξωτερικών ταξιδεύει την επόμενη εβδομάδα στο Κάιρο για να συνεχίσει μια διαπραγμάτευση η οποία μετράει πολλά χρόνια. Και έχει πολλές δυσκολίες, πολύ περισσότερες από αυτή με την Ιταλία.

– Η Αίγυπτος πράγματι αμφιταλαντεύεται εδώ και χρόνια. Δεν θέλει να διαταράξει πλήρως τις σχέσεις  ούτε με την Ελλάδα το σύντομο διάστημα που κυβέρνησε ο Μόρσι ούτε με την Τουρκία τώρα που κυβερνά ο Σίσι ο οποίος σε προσωπικό επίπεδο έχει πολλούς λόγους να είναι ενοχλημένος με τη στάση του κ. Ερντογάν αλλά πρέπει να τηρεί και κάποιες ισορροπίες. Υπάρχουν πολλοί στον μηχανισμό οι οποίοι δεν θα ήθελαν μια ανοιχτή ρήξη με την Τουρκία.

– Να ξεχάσουμε όμως ότι μιλάμε για πλήρη οριοθέτηση. Μιλάμε για μερική οριοθέτηση που δεν θα πειράξει το Καστελόριζο, θα το αφήσει ως εκκρεμότητα ”

– Αν όμως επιτευχθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο θα υπονομεύσει το τουρκολυβικό και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.

– Η απουσία μας από τη Λιβύη δεν ξεκίνησε τώρα. Το λιβυκό το αντιληφθήκαμε με μεγάλη καθυστέρηση . Έχει πίσω του πολλά χρόνια στο οποίο είμαστε απόντες

– Δυσκολεύομαι να διαβάσω τις συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ευνοϊκές για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Και δεν είναι οι Βρυξέλλες το πρόβλημα, είναι οι πρωτεύουσες. Υπάρχουν πολύ μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και κανείς δεν θέλει να διαταράξει ακόμα περισσότερο μια δύσκολη σχέση που έχει σήμερα η Τουρκία με την ΕΕ αλλά και με πολλές ευρωπαϊκές  χώρες. Λυπάμαι αλλά δεν πρόκειται η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για να την αναγκάσει ν αλλάξει συμπεριφορά”

ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ

–  Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο σχέδιο με σκοπό ν αναδειχθεί η Ελλάδα σε πόλο σταθερότητας και φάρο ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Από τη μία έχουμε ένα προϊόν διαπραγμάτευσης και συζήτησης και από την άλλη ένα παράνομο σύμφωνο το οποίο υπογράφηκε με το μαχαίρι στο λαιμό.

– Η συμφωνία με την Ιταλία διευκολύνει την Αίγυπτο. Δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο. Αλλιώς είναι να ξεκινάς τη κουβέντα όταν έχει μια συμφωνία με μια σημαντική χώρα και αλλιώς να ξεκινάς από το μηδέν.

– Κάποια στιγμή και η Αλβανία θα “υποχρεωθεί” να έρθει στο τραπέζι και να επεκτείνουμε τα όρια και στην αλβανική περιοχή.

– Η Ελλάδα ουδέποτε αρνήθηκε το δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Είναι δικαίωμα αναφαίρετο και  θεμελιώδες από το Διεθνές Δίκαιο. Όταν έρθει η στιγμή να το πράξουμε, να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος