Οι τουρκικές προκλήσεις στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ- Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά προγράμματα (video)

Με φόντο το ξεκάθαρο μήνυμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ προς την Τουρκία να σταματήσει επειγόντως τη δραστηριότητά της σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το πρωί του Σαββάτου στο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ.

Λίγες μόλις ώρες μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου ο Αλέξης Τσίπρας, έθεσε -σε σειρά επαφών του- και το ζήτημα της Τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας εκτίμησε σε τρίωρη συνεδρίαση του, τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο και αποφάσισε την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ΚΥΣΕΑ αποτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό το αυστηρό μήνυμα των 27 κρατών μελών της ΕΕ για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την πλήρη υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

“Υπάρχουν και όρια. Και νομίζω ότι έφτασε η στιγμή η ΕΕ να δώσει ένα σαφές μήνυμα, όχι ότι δεν θέλει το διάλογο και τη συνεννόηση με την Τουρκία, αλλά ότι θέτει ως προϋπόθεση για την ενίσχυση αυτού του διαλόγου και της ευρωτουρκικής ατζέντας τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της ΕΕ. Υπ’ αυτήν την έννοια θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα η Άγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν της ότι η Ελλάδα δεν είναι μία ασήμαντη χώρα. Είναι μία χώρα-μέλος της ΕΕ πάνω από 35 χρόνια, μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και η ίδια η Τουρκία, συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία. Εμείς θα είμαστε εδώ για να κρατάμε πάντα ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια” τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Η ένταση στο Αιγαίο εγκυμονεί κινδύνους. Η δουλειά μου είναι να προβάλω με αυτοπεποίθηση τα δίκαια της χώρας.Πιστεύω ότι και η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι αυτό είναι προς όφελός της. Δεν έχει λόγο να ανοίξει μέτωπο κατά της ΕΕ καθώς μία πρόκληση κατά της Ελλάδας είναι πρόκληση κατά της Ευρώπης. Και αφορά και την Κύπρο γιατί και στην Κύπρο παραβιάζονται σύνορα της Ευρώπης” τόνισε σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ SAIPEM12000 βρίσκεται ανοικτά της Λεμεσού και ετοιμάζεται να αναχωρήσει για το Μαρόκο, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις εκδίδοντας την Παρασκευή NAVTEX με τις οποίες δεσμεύει παράνομα για το διάστημα από 2 Μαρτίου έως 3 Απριλίου, μια μεγάλη περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης και η οποία φθάνει και μέχρι 25 χιλιόμετρα ανοικτά της Ιεράπετρας, για επιστημονικές έρευνες του σκάφους «Μαρια Μεριάν»

Η Τουρκία δεν μπορεί να ανατρέψει την ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου” δήλωσε στο Α΄ Πρόγραμμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Με την Λευκωσία να δηλώνει ότι δεν αλλάζει ο ενεργειακός σχεδιασμός της ,το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στην έλευση στην κυπριακή ΑΟΖ δυο ερευνητικών σκαφών που θα πραγματοποιήσουν έρευνες για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10

Τσίπρας: “Δεν Βιαζόμαστε –Δεν πιεζόμαστε”

“Δεν βιαζόμαστε, δεν πιεζόμαστε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το ονοματολογικό των Σκοπίων, τονίζοντας πως αποτελεί πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να λυθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα με μια λύση, όμως, βιώσιμη και σταθερή, που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια. Για εμάς αυτή η αποδοχή, η αποδοχή της λύσης, θα είναι μία πολύ θετική εκδοχή σε ό,τι αφορά την εξωτερική μας πολιτική. Για τη γείτονα χώρα, όμως, είναι κάτι παραπάνω. Είναι υπαρξιακής σημασίας. Η ευρωπαϊκή της προοπτική είναι υπαρξιακής σημασίας, θα έλεγα. Ως εκ τούτου, εάν κάποιοι πρέπει να βιάζονται ή να πιέζονται, δεν είμαστε εμείς, να το ξεκαθαρίσω αυτό” επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ελληνικής ραδιοφωνίας, ο Νίκος Κοτζιάς, “η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της το σχέδιο συμφωνίας που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό μάλιστα θα σταλεί στα Σκόπια πριν από την επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου στη γείτονα, τον ερχόμενο Μάρτιο”.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “ΕΠΤΑ επανέλαβε την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά να επισκεφθεί αρχές Μαρτίου την πΓΔΜ, μεταφέροντας τις απόψεις της ελληνικής πλευράς. “Υπάρχει σχέδιο, το οποίο θα τεθεί υπόψη της ηγεσίας της πΓΔΜ, το οποίο είναι συνολικό και περιλαμβάνει τα όλα τα ανοιχτά θέματα” ανέφερε. Και διευκρίνισε ότι το σχέδιο κυμαίνεται με βάση “τη θέση, την οποία έχουμε πει: σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), με απαλοιφή των στοιχείων του αλυτρωτισμού, με συνταγματικές αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν στη γειτονική χώρα, με την ανάπτυξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη όλων εκείνων των στοιχείων, που θα δίνει μία λύση βιώσιμη, αμοιβαία αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Και, βεβαίως, εμείς κρίνουμε ότι σε αυτό που θα καταλήξουμε, θα είναι και εθνικά χρήσιμο”, κατέληξε.

Οι ισχυροί δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ, η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου με επικεφαλής τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, αναφέρει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter με φόντο φωτογραφία από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Πάιατ γράφει:”Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη θερμή υποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα και τη συζήτηση για τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ, την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή”.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Κώστας Λασκαράτος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος