Σαφής και αναμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία των Ιμίων σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στη νέα πρόκληση του τουρκικού υπουργείου που ισχυρίστηκε ότι τα Ίμια είναι τουρκικά. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά αυτό προϋποθέτει το σεβασμό των συνόρων. Σε αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις, το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου στην Άγκυρα. Μπαράζ καταγγελιών κατά της Τουρκίας από Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Καταπέλτης για την Τουρκία είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προειδοποιεί τη γειτονική χώρα ότι απομακρύνεται από την Ευρώπη και ότι δεν έχει έρθει η ώρα για να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η Τουρκία αμφισβήτησε και πάλι την κυριαρχία των Ιμίων

«Οι βράχοι του «Kardak» (Ίμια) και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία» υποστήριξε σε νέα προκλητική ανακοίνωσή του το τουρκικό υπ. Εξωτερικών.

Σαφής και αναμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία των Ιμίων, απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στη νέα πρόκληση της Άγκυρας που ισχυρίστηκε ότι τα Ίμια είναι τουρκικά.

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947″, απαντά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στη νέα προκλητική ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ν. Κοτζιάς: Χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία

Σε δύσκολους καιρούς πρέπει να υπάρχει νηφάλια και ψύχραιμη σκέψη, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ 247.

Ειδικότερα για τα Ίμια είπε ότι «με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου οφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «η δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπει τέτοιες εξελίξεις. Το πρόβλημα δεν είναι ένα θερμό επεισόδιο, αλλά να μη αφήσουμε να γίνουν ατυχήματα στην περιοχή κάτω από τις συνεχείς εντάσεις που έχουμε με την Τουρκία».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κοτζιάς ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για το «πολεμικό κλίμα» που παρουσιάζεται από τον Τύπο: «Αυτή η ατμόσφαιρα, ότι το Αιγαίο μυρίζει μπαρούτι, ότι πάμε για πόλεμο κλπ, δεν είναι ατμόσφαιρα μιας κοινωνίας ψύχραιμης, είναι μία ατμόσφαιρα για την οποία θα γελάει ο Ερντογάν, ότι με μία-δύο μικρές κινήσεις έχει φέρει μια τέτοια αναστάτωση σε εμάς», είπε και συνέστησε ψυχραιμία όχι μόνο στους πολιτικούς και αλλά και στον χώρο της δημοσιογραφίας: «Αυτός ο ανταγωνισμός, ποιος θα μυρίσει περισσότερο μπαρούτι δεν βοηθάει την ατμόσφαιρα στη χώρα» ανέφερε.

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι «Δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας, δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ και έχει διαψευστεί το θέμα και από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί».

Υπάρχουν τετελεσμένα στο Αιγαίο και αυτά έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Τουρκία, τονίζοντας ότι τα σύνορα στο Αιγαίο δεν αμφισβητούνται όσο κι αν η γειτονική χώρα παραλογίζεται.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική της έντασης που έχει επιλέξει έχει ως αποτέλεσμα σε διεθνές επίπεδο να χάνει έδαφος. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του πως  «η Τουρκία πρέπει να καταλάβει και να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι».

Σε ότι αφορά στη σημαία στη νησίδα Ανθρωποφας υπογράμμισε ότι «η σημαία σε μία τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής, καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες».

Πάνος Καμμένος: Αναγκαία η διαμόρφωση κοινής εθνικής θέσης απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στη διαμόρφωση μιας κοινής εθνικής θέσης απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, κάλεσε όλα τα κόμματα από το βήμα της Ολομέλειας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ενώ χαρακτήρισε παραλήρημα τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφίες, όμως η διαμόρφωση εθνικής θέσης ιδιαίτερα όταν προκαλείται η πατρίδα είναι αναγκαία. Η Ελλάδα έχοντας με το μέρος της το δίκαιο μπορεί να το κερδίσει όταν είναι ενωμένη», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας.

Την αντίθεση του στην ενέργεια των τριών Ελλήνων νεαρών να αναρτήσουν την ελληνική σημαία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξέφρασε ο κ. Καμμένος, τονίζοντας:

«Ο όρκος που δίνουν οι Έλληνες αξιωματικοί είναι να φυλάττουν μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος τους την πατρίδα και αυτό πράττουν. Εκείνος όμως που βάζει τη σημαία στη πλάτη και πάει να την βάλει, θα πρέπει και να την υπερασπιστεί ή να ενημερώσει για την ενέργεια του. Θα πρέπει να την υπερασπιστεί με το αίμα του μέχρι τέλους.

Οι προβλεπόμενες σημαίες εκεί που πρέπει να μπουν έχουν μπει και τις υπερασπίζονται με όλες τις δυνάμεις τους στρατός, έθνος και πολίτες. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αμφισβήτησης, οι διεθνείς συνθήκες περιγράφουν τα νησιά και η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάννης».

ΠτΔ: Καμία έκπτωση στα σύνορά μας 

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με νέα παρέμβασή του διαμηνύει στην Τουρκία πως δεν υπάρχει καμία έκπτωση σε ότι αφορά στα σύνορα της χώρας μας.


Μπαράζ ευρωπαϊκών καταγγελιών προς την Τουρκία

Ισχυρό, ηχηρό και ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία τόσο για τις διαρκείς προκλήσεις της στο Αιγαίο όσο και για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης, Γιαννης Φασουλάς, Χρύσα Ρουμελιώτη,

Μοιράσου το άρθρο: