Εμμένει η ‘Αγκυρα στην τακτική της έντασης και αντιδρά στην πλήρη στήριξη που παρείχε η ΕΕ στη χώρα μας και την Κύπρο. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι από την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός πήρε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα: καταδίκη της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ενώ, «η επόμενη ημέρα βρίσκει την Τουρκία πολιτικά απομονωμένη και σε ακόμα πιο δύσκολη θέση». 

Απόλυτα ικανοποιημένος επέστρεψε στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός. Η φράση που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα «ικανοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό» την ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι στηρίζει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις σε τρία σημεία:

  • Η ΕΕ τονίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών
  • ότι δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και
  • ότι δεν παράγει έννομες ενέργειες

Ερωτηθείς για τα βήματα της Ελλάδας σε περίπτωση συνέχισης των προκλήσεων παρά την ευρωπαϊκή καταδίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας δεν μπαίνει σε ζυγαριά και δεν είναι αποτέλεσμα συμψηφισμού σε άλλα πράγματα».

ΟΗΕ: Συστηματική παραβίαση του εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη

Συστηματική παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, περιγράφει έκθεση του ΟΗΕ που συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Στην έκθεση καταγράφεται και τεκμηριώνεται η άμεση και σημαντική τουρκική ανάμιξη υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης, με την οποία η Αγκυρα υπέγραψε τα παράνομα μνημόνια που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι «παραδόθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης, θωρακισμένα οχήματα, όπλα, εξοπλισμός και πυρομαχικά, χωρίς καμία προσπάθεια να το αποκρύψουν».

Έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για την κοινή παραγωγή πυραύλων με τη Ρωσία είναι η Τουρκία, όπως αναφέρει το Bloomberg, την ώρα που το υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους έδωσε την άδεια να απογειώνονται από τα κατεχόμενα τουρκικά drone, για να συμμετέχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος όρισε το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου ως βάση για τουρκικά drones, ενώ ημερομηνία έναρξης των πτήσεων αναφέρεται η 16η Δεκεμβρίου, προκειμένου αυτά να συνοδεύουν πλωτά γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο.

Χθες η ‘Αγκυρα προανήγγειλε σεισμικές έρευνες στις περιοχές που αναφέρονται στο τουρκο -λιβυκό μνημόνιο.

Στ.Πέτσας: Ο Ερντογάν κάνει σπασμωδικές κινήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «από παντού υπήρξε καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας». Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Ερντογάν κάνει σπασμωδικές κινήσεις, καθώς η πίεση που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας του, βγαίνει με σπασμωδικές ενέργειες στο εξωτερικό».

Με σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά «γιατί ο πρωθυπουργός δεν έθεσε το ζήτημα των κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ», ενώ ζητά- στην επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ- να θέσει το θέμα του EastMed. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «το κλίμα θριάμβου απέχει πολύ από την πραγματικότητα».

Ακολούθως υποστηρίζει ότι «η πραγματικότητα είναι ότι, παρά το ότι η στήριξη που παρέχουν οι εταίροι μας είναι αναμφισβήτητα θετική, ωστόσο το κομβικό θέμα των κυρώσεων δεν υπάρχει στο κείμενο της απόφασης. Και κυρίως, το ζήτημα των κυρώσεων δεν τέθηκε ούτε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Για ποιο λόγο το απέφυγε; Ποια ήταν η στάση που κράτησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «αντί πανηγυρισμών, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες. Να θέσει το ζήτημα των κυρώσεων. Να θέσει το θέμα του αγωγού East Med στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον».

«Είναι ένα βήμα, η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως δεν αρκεί. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κυρώσεις σε βάρος όποιου επιχειρήσει να εφαρμόσει την παράνομη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης», επεσήμανε στην ομιλία της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και επανέλαβε πως απαιτείται σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών «για να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός τις κόκκινες γραμμές».

«Το δίλημμα «συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή» που τίθεται στον λαό μας από την κυβέρνηση – και όχι μόνο – πρέπει να απορριφθεί», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα». Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κύριος Κουτσούμπας επισημαίνει:

«Η Τουρκία, μέρα με τη μέρα, κατοχυρώνει απαράδεκτες διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, την Ανατ. Μεσόγειο. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι το ουσιαστικό συμπέρασμα που πρέπει να βγει και γι’ αυτά η ΕΕ, η Σύνοδος της ΕΕ, σήμερα, δεν έδωσε απάντηση. Αντίθετα μάλλον «σφύριξε κλέφτικα».

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση τόνισε:

«Ο κύριος Μητσοτάκης συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο στο Λονδίνο και εκείνος επέβαλε τις ιταμές διεκδικήσεις του, τώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός μας λέει ότι δεν τον ξανασυναντά!»

Πρέπει επιτέλους η Τουρκία να δείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά και στους ηγέτες της ενωμένης Ευρώπης, της οποίας επιζητεί να γίνει μέλος, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αναφερόμενο στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστήριξε πως η ΕΕ «εκπροσωπεί τα μαξιμαλιστικά εθνικά επιχειρήματα του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας».

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Κάτια Αντωνιάδη, Γιάννης Τρουπής

Μοιράσου το άρθρο: