Μέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου η σημερινή. Μέρα μνήμης για τις 353 χιλιάδες των θυμάτων, αλλά και μέρα ευθύνης για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, κορυφώνονται το βράδυ με πορεία από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη προς την τουρκική πρεσβεία, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα. Θα ακολουθήσει μεγάλη εκδήλωση στο Ηρώδειο, με τη συμμετοχή πολλών μουσικών και καλλιτεχνών.

EUROKINISSI

Από τη Δευτέρα 13 έως την Κυριακή 19 Μαΐου λειτουργούσε ενημερωτικό περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) στην πλατεία Συντάγματος με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Τα ξημερώματα της Κυριακής μετά την ολονυχτία στο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα οι παρευρισκόμενοι άναψαν 100 κεριά όσα τα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την Γενοκτονία.

Σήμερα τελέστηκε μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών και ακολούθησε πομπή μέχρι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου σημαντική στιγμή ήταν η αλλαγή της προεδρικής φρουράς από Πόντιους εύζωνες.

Στην υποχρέωση των θυτών να εκφράσουν τουλάχιστον μία ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του, με αφορμή τη σημερινή ημέρα μνήμης των 100 χρόνων (19-5-1919) της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Μπορούμε ν’ αποτρέψουμε στο διηνεκές πράξεις ωμότητας και βαρβαρότητας, οι οποίες θίγουν τον ίδιο τον πυρήνα της αξίας του ανθρώπου, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Στην επέτειο μνήμης αναφέρθηκε επίσης ο πρωθυπουργός, που συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων και γνωστοποίησε ότι σήμερα το κτίριο της Βουλής θα φωταγωγηθεί στα χρώματα του Πόντου – κόκκινο και μαύρο-, καθώς και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που μίλησε για ια μαύρη σελίδα της Ιστορίας και ένα βαθύ τραύμα στη συλλογική μας μνήμη.

«Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και υπενθυμίζουμε συνεχώς: ποτέ ξανά Γενοκτονία! Οφείλουμε να θυμόμαστε για να μη το ξαναζήσουμε. Το οφείλουμε στους προγόνους μας. Αλλά και στα παιδιά μας. Η Μνήμη είναι υπαρξιακό δικαίωμα. Και η διαρκής Υπόμνηση είναι υπέρτατο Χρέος!» τονίζει σε μήνυμά του ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Σε σημερινή τους ανακοίνωση οι ΑΝΕΛ δια του εκπροσώπου τους Νίκου Μαυραγάνη τονίζουν:
«353.000 ψυχές Ελλήνων του Πόντου ζητούν δικαίωση!
100 χρόνια πέρασαν από την αποτρόπαια κι απάνθρωπη πράξη της Γενοκτονίας.
100 χρόνια, που μας όπλισαν με περισσότερη δύναμη για την αναγνώριση της γενοκτονικής δολοφονίας των Ελλήνων αδελφών μας.
Κι όμως υπάρχουν κι εκείνοι, που ξεχνούν.
Υπάρχουν κι εκείνοι, που αφήνουν κενά τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου την πιο κρίσιμη ώρα. Την ώρα της ψηφοφορίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Παρόλα αυτά είμαστε βέβαιοι.
Έστω κι ένας από εμάς, που επιζητούμε τη δικαίωση, φθάνει για να πετύχει το ποθούμενο.
Γιατί βλέπετε δεν είμαστε μόνοι. Είναι κι εκείνες οι Ποντιακές Ψυχές, που συνεχώς φωνάζουν στη συλλογική συνείδησή μας μία φράση:
Αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα!».

«Εκατό χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Άσβεστη παραμένει η μνήμη, αλλά και η προσπάθεια για αναγνώριση από την τουρκική κυβέρνηση», τονίζει στο μήνυμά του για την 19η Μαΐου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Τονίζει, δε, ότι «Υποχρέωση όλων μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία για τον αγώνα, γιατί μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι 353 χιλιάδες ψυχές που χάθηκα. Ας είμαστε όλοι άξιοι συνεχιστές. Η Ένωση Κεντρώων υποκλίνεται στην ιστορία και στις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού».

Ποντιακή, ποδηλατική λαμπαδηδρομία στην Θεσσαλονίκη

Ο 35χρονος Γιώργος Λυπηρίδης αποτέλεσε τον τελευταίο… σκυταλοδρόμο της ποδηλατικής διαδρομής, στη διάρκεια της οποίας “ταξίδεψε” η ποντιακή φλόγα που άναψε το απόγευμα στο μνημείο της Γενοκτονίας του Πόντου, στην Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από το λιμάνι του Πειραιά.

Το ταξίδι της ποντιακής φλόγας ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά στις 14/5 με πρώτο σκυταλοδρόμο τον εμπνευστή του όλου εγχειρήματος, Βασίλη Καρυοφιλλίδη, ενώ καθημερινά άλλαζε χέρια. Τα σημεία εκκίνησης και τερματισμού, είχαν στόχο να συνδεθούν τα δύο λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που αγκάλιασαν τον προσφυγικό ελληνισμό. Με την άφιξη στην Θεσσαλονίκη, προστέθηκαν στην ομάδα τέσσερις πόντιοι έφιπποι και τερμάτισαν όλοι μαζί σε σχηματισμό.

Με την άφιξη του 35χρονου ποδηλάτη, ο οποίος και τοποθέτησε την ποντιακή φλόγα στο μνημείο της Γενοκτονίας του Πόντου, στην Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δόθηκε επίσημα το σήμα έναρξης της απογευματινής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και που ολοκληρώθηκε με πορεία προς τον Τουρκικό Προξενείο.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ανθιμου και παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και της αυτοδιοίκησης. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων στο μνημείο του Ποντίου παπά και δάσκαλου στην πλατεία Αγίας Σοφίας με Ερμού από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και των ποντιακών φορέων.

 

Μοιράσου το άρθρο: