Ισχυρότερες από ποτέ οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας – Συνάντηση Πομπέο-Δένδια στη Θεσσαλονίκη

Η ανθεκτική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά τη Δευτέρα κατά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας, υπογράμμισε με ανάρτησή του στο twitter ότι οι διμερείς σχέσεις είναι ισχυρότερες από ποτέ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με φόντο την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών.

Το εξαιρετικό κλίμα επιβεβαιώθηκε από αμφότερες τις πλευρές, με σχετικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η επίσκεψη Πομπέο επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς και τη διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση των δύο χωρών.

Λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, τονίζοντας: «Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ, με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινή στρατηγική. Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό σημείο και ανυπομονώ για μια παραγωγική επίσκεψη».

Ελλάδα και ΗΠΑ επανέλαβαν την αφοσίωσή τους για βελτίωση της στενής συνεργασίας τους σε έξι κομβικούς τομείς, μεταξύ των οποίων η περιφερειακή συνεργασία, η ενέργεια και οι επενδύσεις, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση που ακολούθησε.

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινές απόψεις αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαίωσαν τις πεποιθήσεις τους πως τα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων πρέπει να λύνονται ειρηνικά και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση.

Παράλληλα, επανέλαβαν την υποστήριξή τους για ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, τόσο με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μάικ Πομπέο συμμετείχε στη συνέχεια σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.

Την κοινή δέσμευση Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας για την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της ευημερίας των πολιτών και της οικονομίας, αλλά και της προώθησης της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, αντανακλά η σχετική συμφωνία που υπέγραψαν ο Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Ανάπτυξης Επενδύσεων της χώρας μας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο μεταξύ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής αυτή την εβδομάδα, η Τουρκία επιχειρεί να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για την «ανάταξη» των σχέσεων με την Ελλάδα, παρότι υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης διαμηνύουν πως το ευρωπαϊκό μπλοκ πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα προκειμένου να υπάρξει ένας κοινό οδικός χάρτης.

«Όμως πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν από την Τουρκία να κάνει τα πάντα, ενώ η ΕΕ κάνει μόνο το ένα δέκατο απ’ ό,τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει. “Το ταγκό θέλει δύο”. Πρέπει να είναι μια αμοιβαία διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν.

«Το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι αυτό που γνωρίζουμε, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, και μάλιστα το ξαναπιάνουμε από εκεί που το είχαμε αφήσει το 2016», υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο Μάικ Πομπέο επισκέφτηκε το Εβραϊκό Μουσείο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας.

Επόμενος σταθμός του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα είναι η Κρήτη και η ναυτική βάση της Σούδας.

Σχετική είδηση: Στη Θεσσαλονίκη ο Μάικ Πομπέο 

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Νίκος Σταυρουλάκης, Γιώργος Γεωργιάδης
Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος