Με στόχο την αξιοποίηση του Υμηττού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάδειξη και αναβάθμιση των μονοπατιών του βουνού. «Το μνημόνιο είναι σημαντικό διότι φέρνει πιο κοντά τις οικογένειες, φέρνει τα παιδιά στο βουνό, αλλά και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι γύρω από τον Υμηττό ζουν περί το ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας.

Εξήγησε ότι πρόκειται για ένα έργο χαμηλού κόστους καθώς κάθε χιλιόμετρο από τα 110 συνολικά χιλιόμετρα μονοπατιών, θα στοιχίσει έως 2.000 ευρώ και διευκρίνισε ότι το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει και θα επιβλέψει το project.

«Αυτό το έργο είναι η μόνο η αρχή» δήλωσε και ενημέρωσε ότι παράλληλα «τρέχει» και το ΠΔ που αφορά την ουσιαστική αναβάθμιση του βουνού.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα αναλάβει άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Μας ενδιαφέρει να εφαρμόσουμε στην πράξη. μια πράσινη πολιτική. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που αγκαλιάζει ο Πρωθυπουργός» τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι χθες ζήτησε από τους επτά Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, την άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων που έχουν τελεσιδικήσει έπειτα από αποφάσεις των δικαστηρίων και τους κάλεσε να τον ενημερώσουν για τις ενέργειες τους έως το τέλος του Μαΐου.

Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού υπέγραψαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ), το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο με την επωνυμία «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού» (ΠΟΥ) και η «ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ.».

Οι δράσεις που προβλέπονται από τη συνεργασία και που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνουν τη δημιουργία πιλοτικού πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών, την εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίησή τους αλλά και το συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών ανάδειξής του Υμηττού ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες του Λεκανοπεδίου.

Το εν λόγω πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών θα περιλαμβάνει διαδρομές συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων, θα συνδέεται με το αστικό περιβάλλον με πύλες-εισόδους και περιαστικό πεζόδρομο, θα διαθέτει ζώνες-πόλους δραστηριοτήτων, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να συνδεθεί με ποδηλατόδρομο με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων αλλά και με το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Τέλος, ο ΣΠΑΥ ξεκαθαρίζει ότι «στόχος υλοποίησης της προσπάθειας του Συνδέσμου είναι η διασφάλιση ότι ο Υμηττός να παραμείνει βουνό, αποτρέποντας κάθε άλλη σκέψη, πετυχαίνοντας δραστική μεταβολή στον τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζουν γύρω από αυτόν, με απώτερο σκοπό τη βελτίωσή της».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: