Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την ομόφωνη ψήφιση του Κειμένου Απολογισμού και με την ευρεία υπερψήφιση του Οδικού Χάρτη προς το Συνέδριο. Κυριάρχησαν η διεύρυνση και ο απολογισμός του της περιόδου διακυβέρνησης, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στον οδικό χάρτη για το συνέδριο του Μαΐου. Να βάλουν φρένο στις αντιπαραθέσεις για τα οργανωτικά ζήτησε ο Α. Τσίπρας.

Να βάλουν φρένο στις αντιπαραθέσεις για τα οργανωτικά ζήτησε ο Α. Τσίπρας από τα μέλη της Κ.Ε  όπου στην διάρκεια των διήμερων εργασιών της δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις κυρίως γύρω από τον απολογισμό 2012- 2019.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ανακοινώσει την προσθήκη στο όνομα και μεταθέτοντας τη συνεδρίαση της ΚΕΑ στις 8 Μαρτίου, τόνισε ότι θέλουμε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση.

Kατά τη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωνε ότι μέσα από τον απολογισμό και το πρόγραμμα ξεκινά η πιο δημιουργική φάση, της συζήτησης στις οργανώσεις και στον δημόσιο διάλογο. Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις που εμπλουτίζουν τον διάλογο για τον απολογισμό. Πρότεινε να ψηφιστεί το κείμενο απολογισμού ως βάση για συζήτηση στις οργανώσεις και όποιες συμβολές έχουν κατατεθεί, αφού η τριμελής επιτροπή (απολογισμού) εξετάσει την πιθανότητα να μπορούν, να ενσωματωθούν άμεσα.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να τελειώνει σήμερα η «άχαρη συζήτηση για τα οργανωτικά» και διαβεβαίωσε ότι ο οδικός Χάρης που αποφάσισε η ΠΓ την προηγούμενη Δευτέρα, «είναι ο ελάχιστος κοινός τόπος για να καταφέρουμε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα».

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ και ριζοσπαστικού και ανοικτού κόμματος. Επίσης τάχθηκε υπέρ και ψηφιακής και αυτοπρόσωπης συμμετοχής. «Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί σήμερα είναι όχι πια είναι η διαδικασία με την οποία θα πάει ο κόσμος στις κάλπες, αλλά πώς θα ενεργοποιήσουμε τον κόσμο, πώς θα του δώσουμε χρεώσεις και δράσεις».

Χθες, το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν ότι το κόμμα θα συνεχίσει την πολιτική των ανοικτών θυρών, και της διεύρυνσης.

Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας για τη διαδικασία της διεύρυνσης τόνισε ότι «η διεύρυνση περνάει μέσα από την αξιοπιστία που χτίζει ο απολογισμός».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «το προηγούμενο διάστημα με δίκη μας ευθύνη τροφοδοτήσαμε μια αδιέξοδη εικόνα εσωστρέφειας. Ανακαλύψαμε εσωτερικούς εχθρούς, υπερασπιστές της διεύρυνσης και υπονομευτές της, γίναμε πρωταθλητές στις διαρροές στον τύπο αποφεύγοντας τον ανοιχτό διάλογο». Και προσθέτει:

«Φτιάξαμε μια καρικατούρα αντίθετης άποψης για να την πολεμήσουμε. Για ποιους λόγους άραγε; Τη διεύρυνση όμως την υπηρετήσαμε όλοι μαζί από 2012. Οι ομόφωνες αποφάσεις που πήραμε το τελευταίο δεν τις πήραμε για πλάκα»

Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ταυτόχρονα ότι «σήμερα φαίνεται πως δεν έχουμε στρατηγικές διαφορές ανάμεσα μας, έχουμε ενδεχομένως διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα»

Απαντώντας εμμέσως στα όσα είπε χθες ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι «η στάση της δίκης μας Αριστεράς έναντι των θεσμών είναι προσπάθεια εξυγίανσης τους με κανόνες, σεβασμό στη δημοκρατία και αξιοκρατία».

Χθες, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον απολογισμό ο Παύλος Πολάκης  τόνισε δεν άλλαξε ο κανονισμός της Βουλής για τη σύνθεση του ΕΣΡ με αποτέλεσμα να χαθεί η μάχη των καναλιών.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Νίκος Βούτσης είπε μεταξύ άλλων: «είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα μεταξύ μας» και εξηγώντας είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να κινηθεί η κυβέρνηση αντιθεσμικά, σημειώνοντας μάλιστα πως ουδέποτε ο Α. Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε ζητήσει κάτι ανάλογο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Παύλος Πολάκης επέκρινε και τον Ε. Τσακαλώτο για το γεγονός ότι άφησε «μαξιλάρι” 37 δισ. αντί μέρος αυτών να τα κατευθύνει κοινωνικές παροχές.

Ο κ. Βούτσης σύμφωνα με σημεία της χθεσινής ομιλίας που έδωσε στη δημοσιότητα τονίζει ότι «πρέπει να μείνουμε σταθερά στη διεκδίκηση της ηγεμονίας και όχι της κυριαρχίας δια της επιβολής».

Ο κ. Βούτσης συμφωνεί με την προσθήκη στο τίτλο του ονόματος του κόμματος και απορρίπτει, στο όνομα των συνθέσεων και των συναινέσεων, συγκρουσιακές αντιλήψεις που οδηγούν σε χαρακώματα.

«Ο δρόμος με τον οποίο κερδίσαμε είναι ο δρόμος των μετώπων, των συμμαχιών και των ανοιγμάτων. Σε αυτόν τον δρόμο οφείλουμε να συνεχίσουμε», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η θέση του Α. Τσίπρα

«Όλος αυτός ο κόσμος που μας προσεγγίζει, πιστέψτε με, δε μας προσεγγίζει γιατί τον ενδιαφέρει να συμβάλει στη διαμόρφωση συσχετισμών στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας. Αυτό αφορά μονάχα τους κατοικούντες χρόνια την Ιερουσαλήμ. Όχι τον κόσμο. Αυτοί που έρχονται έρχονται γιατί θέλουν με το τρόπο τους να συμμετέχουν. Να γίνουν κοινωνοί. Να δράσουν μαζί μας. Και να αναλάβουν μερίδιο της ευθύνης στις κρίσιμες αποφάσεις που θα έχουμε να πάρουμε στο μέλλον. Με δυο λόγια αν δεν τους δώσουμε χώρο δράσης, χρεώσεις δουλειάς αλλά και συμμετοχή στις κρίσιμες αποφάσεις, τότε θα τους απογοητεύσουμε», ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης ο Α. Τσίπρας είπε πως όταν για παράδειγμα εμείς απολογούμασταν για το ΜΑΤΙ και σήμερα η φυσική ηγεσία για τους χειρισμούς της οποίας δουλεύει σε θέσεις πολιτικού προϊσταμένου για τον πολιτικό μας αντίπαλο, σημαίνει ότι και τότε που κυβερνούσαμε εμείς δούλευε για το πολιτικό μας αντίπαλο. Στη δική μας πλάτη, όμως. Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω δε μπορεί φυσικά παρά να είναι,  στη δεύτερη φορά αριστερά: Κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών σε κρίσιμους τομείς, «αφού όμως ξηλώσεις τη σαπίλα που σε τρώει σαν το σαράκι».

Σ. Πέτσας: Αντιδημοκρατική νοοτροπία

Με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολίασε τις θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης A. Τσίπρα στην Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σ. Πέτσας έκανε λόγο για «δήθεν απολογισμό» του ΣΥΡΙΖΑ που «έκρυψε κάτω από το χαλί όλα όσα ήθελαν να μάθουν οι Έλληνες».

ΚΙΝΑΛ: Ολοκληρωτικές αντιλήψεις

«Ολοκληρωτικές αντιλήψεις» και απόπνοια «ακροδεξιών πρακτικών», καταλογίζει το Κίνημα Αλλαγής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την χθεσινή του ομιλία στις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει σε σχόλιό του το Κίνημα Αλλαγής «ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επιδιώκει όχι μόνο τον έλεγχο της Κυβέρνησης, αλλά και των αρμών της εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές που στην περίοδο της διακυβέρνησης του ζήσαμε. Με αιχμή την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και το παραδικαστικό κύκλωμα του Ρασπούτιν».

«Όλα αυτά αποπνέουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις, ακροδεξιές πρακτικές που δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία» καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής στο σχόλιό του.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Γ. Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο: