Για εθνική επιτυχία που κλείνει μια εκκρεμότητα 15 χρόνων, έκανε λόγο το πρωί από τη Ρόδο ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ικανοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο με την οποία οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η συμφωνία αυτή στέλνει το μήνυμα ότι η διπλωματία, όταν λειτουργεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα. Η συμφωνία με την Αίγυπτο θέτει μία σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας και νομιμότητας στην περιοχή και υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις, συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι στηρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και ακυρώνει στην πράξη την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

«Η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών», σημείωσε. «Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

«Η χθεσινή σημαντική εξέλιξη αναμφισβήτητα θέτει μία σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας αλλά και νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις. Γιατί στηρίζεται αυτή η συμφωνία, όπως και η συμφωνία που υπογράψαμε πριν από λίγες εβδομάδες με την Ιταλία, στο δίκαιο της θάλασσας. Υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις χωρών. Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μοιράσου το άρθρο: