Κ. Μητσοτάκης: Στηρίζουμε τους εργαζόμενους και την επιχειρηματικότητα (video)

Συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους είχε ο πρωθυπουργός, εν όψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για σειρά επαφών με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας προκειμένου το Σάββατο να ανακοινώσει στα εγκαίνια της Έκθεσης στοχευμένα μέτρα με άμεσο και μακροχρόνιο ορίζοντα.

Σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕ).

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: “Σήμερα είμαι έτοιμος να ακούσω και να συζητήσω τις δικές σας προτάσεις γι’ αυτά τα οποία, ήδη, συμβαίνουν στη χώρα, όπως νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, τα πολύ θετικά στοιχεία που είχαμε στο μέτωπο της αύξησης της απασχόλησης για τον μήνα Αύγουστο, την σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης τους τελευταίους δύο μήνες, να συζητήσουμε γι’ αυτά τα οποία δρομολογούνται, για το πολύ τολμηρό αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση εντός αυτής της εβδομάδος, αλλά και γι’ αυτά τα οποία προσδοκούμε, που δεν είναι άλλα από επενδύσεις. Επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη για όλους.

Είμαστε εδώ, όμως βέβαια, να συζητήσουμε και για τα πολλά προβλήματα τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά, είτε αυτά αφορούν ιστορικές παθογένειες, είτε είναι πληγές από το πρόσφατο παρελθόν. Και είμαι πάντα πρόθυμος και ανοιχτός να ακούσω τις απόψεις σας, όμως θέλω και με την ευκαιρία αυτή στην πρώτη μας επίσημη συνάντηση με τη νέα μου ιδιότητα, να επαναλάβω μια σταθερή μου θέση, ότι η πολιτεία θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα με κάθε κίνητρο για να αναπτυχθεί, απαιτεί, όμως, και από αυτήν να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο. Να σέβεται το νόμο, τις υποχρεώσεις της, να φροντίζει τους εργαζόμενους και να φροντίζει, βέβαια, και το κοινό μας περιβάλλον. Είναι αυτή η συμφωνία αλήθειας, για την οποία είχα μιλήσεις πολλές φορές, όταν ήμουν ακόμα αρχηγός της Αντιπολίτευσης, και την οποία σας καλώ όλους, όλες και όλους, να την κάνουμε πράξη τώρα.

Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι ειδικά σήμερα λίγες μέρες πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένω συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις των κοινωνικών εταίρων για την ανάπτυξη, γιατί αυτή και μόνο μπορεί να οδηγήσει τελικά σε μια, πραγματικά, αυτοδύναμη Ελλάδα”.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ

Μείωση φόρων, ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελληνικής οικονομίας και αναβάθμιση ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών είναι οι προτάσεις που κατέθεσαν οι αντιπρόεδροι του ΣΕΒ, κκ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Ευάγγελος Μυτιληναίος, που εκπροσώπησαν τον Σύνδεσμο στη σημερινή συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων με τον πρωθυπουργό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισήμαναν ότι η επενδυτική αναγέννηση, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανία, είναι η βασικότερη προϋπόθεση, προκειμένου η ελληνική οικονομία όχι απλά να ανακάμψει, αλλά και να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο στόχος που έχει θέσει ο ΣΕΒ, σχετικά, είναι η αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο 12% στο ΑΕΠ σε τρία χρόνια (από 9,5% σήμερα) και στο 15% μεσοπρόθεσμα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ κατέθεσε ένα πλαίσιο προτάσεων που θεωρεί απαραίτητες προς άμεση υιοθέτηση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων και που αφορούν:

– στην άμεση κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, με αιχμή την επιτάχυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων

– στην αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων

– στο φορολογικό πλαίσιο, με έμφαση στη μείωση των επιβαρύνσεων στην παραγωγή και εργασία

– στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας

– στην αναβάθμιση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με σύγχρονες πολιτικές και εργαλεία.

ΓΣΕΕ: Η κυβέρνηση θα κριθεί από τα έργα της

«Την κυβέρνηση θα την κρίνουμε μόνο από τα έργα της», τόνισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

«Όπως γνωρίζετε, ενόψει ΔΕΘ, γίνονται οι συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ, δυστυχώς, δεν εκαλείτο για τους γνωστούς λόγους. Σήμερα, βρεθήκαμε με τον πρωθυπουργό και, βεβαίως, δεν αναφερθήκαμε στο παρελθόν. Του θέσαμε τα μεγάλα ζητήματα, τα κεντρικά, τα κομβικά ζητήματα, που αφορούν στις Συλλογικές Συμβάσεις και στο εργασιακό καθεστώς, που απορυθμίστηκε πλήρως την περίοδο των μνημονίων και επιζητούμε όχι διορθώσεις στο πόδι, όχι αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες και τροπολογίες, όπως έγιναν και αποτελούν κακή νομοθέτηση με τον τρόπο που έγιναν την προηγούμενη περίοδο. Ζητήσαμε να αποκατασταθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ο κατώτερος μισθός, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και, βεβαίως, το ασφαλιστικό ζήτημα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «ο πρωθυπουργός σημείωσε τις παρατηρήσεις μας και, βεβαίως, θα ακούσουμε τι θα πει στη Θεσσαλονίκη».

ΕΣΕΕ: Τολμηρές κινήσεις, για να ξεφύγουμε από το τέλμα

Το ελληνικό εμπόριο θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, γι’ αυτό είναι απαραίτητες συντονισμένες και τολμηρές κινήσεις «για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης», όπως είπε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, στη σημερινή συνάντηση.

Όπως είπε ο κ. Καρανίκας, «υπάρχουν δυνατότητες και θεωρούμε ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση για να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται ένα γενικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, το οποίο θα περνά μέσα από έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα και από ένα κράτος το οποίο θα είναι αρωγός και όχι εμπόδιο στο επιχειρείν. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον και δηλώνουμε παρόντες για να συνδράμουμε μια τέτοια προσπάθεια».

Τα θέματα που έθεσε η ΓΣΕΒΕΕ

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο, Γιώργο Καββαθά, και τον γενικό γραμματέα, Γιώργο Κουράση, συμμετείχε στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επικεντρώθηκε στα εξής θέματα: Τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού, την έναρξη λειτουργίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη συνέχιση της μείωσης της φορολογίας, τη θεσμοθέτηση του προτιμησιακού δικαιώματος του δανειολήπτη σε περίπτωση μεταπώλησης του δανείου του, την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και του καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων και προτάσεις για την επίλυση του προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Σαμοθράκης λόγω της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ: Απουσία κανόνων και ανεξέλεγκτες ιδιωτικοποιήσεις

“Η σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων θα μπορούσε να έχει τίτλο “πώς να μιλάτε συνέχεια για την ανάπτυξη δίχως να λέτε τίποτα συγκεκριμένο”. Παρά την συνεχή επίκληση της ανάπτυξης, ο κ. Μητσοτάκης, για μια ακόμα φορά, απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο λόγος είναι απλός. Στη λογική της ΝΔ το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας μεταφράζεται στην απουσία κανόνων για λίγους και εκλεκτούς επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτήν τη στρατηγική υπηρετεί το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ, οι ανεξέλεγκτες ιδιωτικοποιήσεις, η απαξίωση των κανόνων και του ρόλου του κράτους στο όνομα της “αποτελεσματικότητας” και της “φιλικότητας προς τις επενδύσεις. Αν θέλει η ΝΔ να δει σε τι συνίσταται ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο μπορεί να ανατρέξει στην ανάλογη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, η προσέλκυση επενδύσεων συνδεόταν με κριτήρια για την περιβαλλοντική νομοθεσία, την εργασιακή προστασία, τις κοινωνικές ανάγκες”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, ΑΠΕ_ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος