Για ιδιαίτερα επιθετική στάση της Τουρκίας και μη αποδεκτή Συμφωνία με τη Λιβύη, έκανε λόγο από το Νταβός, ο Πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι ήταν λάθος να μην προσκληθεί η Αθήνα στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη συνέντευξή του στο Politico o Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως οι ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς ήδη παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε πως η Ευρωπαΐκή Ενωση έχει χρέος να στρέψει περισσότερο την προσοχή της στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός στο 2ο μέρος της συζήτησής του στoν ιστότοπο Politico, που δημοσιεύτηκε σήμερα, επαναλαμβάνει ότι είχε μία ειλικρινή συζήτηση με την Καγκελάριο Μέρκελ, στην οποία της επισήμανε ότι θεωρεί λάθος τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ωστόσο εκτιμά ότι αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

«Η Ελλάδα θέλει να βρίσκεται στην αίθουσα όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα γενικότερα συζητήσουν όσα εκτυλίσσονται στην αυλή της. Ήθελα να κάνω σαφές ότι η Ελλάδα ο πλησιέστερος ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης και ότι αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Δεν είμαστε μέρος του προβλήματος, είμαστε μέρος της λύσης» τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει παντελώς παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο και προσθέτει:

«Οι ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με τη Λιβύη δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς ήδη παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ευρωπαΐκή Ενωση έχει χρέος να στρέψει περισσότερο την προσοχή της στις εξελίξεις στην περιοχή μας.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει σαφές στην Άγκυρα ότι προκειμένου να λάβει περισσότερη στήριξη από την ΕΕ, πρέπει να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας και να σταματήσει να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης. «Είναι μία απαράδεκτη προσέγγιση», επισημαίνει ο Πρωθυπουργός και αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για την κατασκευή των νέων, δομών στα νησιά.

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Χουάν Γκουαϊδό

Στο περιθώριο του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Χουάν Γκουαϊδό, τον μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας και όπως του ανέφερε, η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την τραγωδία, που εξελίσσεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και επεσήμανε «είμαστε μια χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία και πιστεύουμε ότι οι λαοί θα πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους»

O πρωθυπουργός για την συνάντησή του με τον Χουάν Γκουαϊδό έκανε ανάρτηση στο twitter

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Μοιράσου το άρθρο: