Κ. Μητσοτάκης: Οι επόμενες 10 ημέρες είναι δύσκολες και κρίσιμες (video)

Προειδοποίηση για τις επόμενες δέκα ημέρες και την κρισιμότητά τους εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας. Στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σπεκουλάρει πάνω σε αριθμούς και εις βάρος της εικόνας της χώρας μας.

«Η χωρά πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Kαι το έκανε γιατί ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες συστρατευτήκαμε. Ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας. Σε κάθε παρέμβασή μου ευχαριστούσα τους πολίτες», υπογράμμισε στην πρωτολογία του ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο ίδιος προειδοποιούσε να μην εφησυχάσουμε. Και συνέχισε: «Το τι έγινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γνωστό. Να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, ότι είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Κουβέντα την οποία δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες».

«Αντί να παραθέσω όλα τα στοιχεία, θα αρκεστώ στο να διαβάσω αυτό το οποίο είπε η καθηγήτρια Εντατικολογίας και Πνευμονολογίας κυρία Κοτανίδου», συνέχισε ο Πρωθυπουργός,  η οποία αναφέρει ότι για πρώτη φορά, εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης γίνονται βήματα άριστα στον τομέα της εντατικής θεραπείας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σήμερα η χώρα διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας «και έναν ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με αυτόν που παραλάβαμε. Η χώρα αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των τεστ που διεξάγει. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των τεστ που κάνουμε. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test. Όλα αυτά έγιναν από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα».

«Ο στόχος όλων μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου lockdown» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «έπρεπε εμείς, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, να ισορροπήσουμε σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα τις τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο δεύτερο lockdown. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Όπως επεσήμανε, όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα: «Να πάρουμε τοπικά, προσωρινά στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες γρήγορης έξαρσης του ιού. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων».

Αναφορικά με το οριζόντιο lockdown, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν δίστασα, επειδή τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μου οι ειδικοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα και όχι μόνο την έξαρση εκεί που βλέπουμε πολλά κρούσματα. Σε αντίθεση με Μάρτιο-Απρίλιο, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και τα δημοτικά είναι ανοικτά».

«Και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες. Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη. Δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Χώρες οι οποίες έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, είδε δεύτερη έξαρση του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο. Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές διαδικασίες και χτυπιέται εξίσου σκληρά. Αν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο».

«Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση. Διότι εκτός από την εφαρμογή τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή» συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Άλλα ισχύουν σε αναταραχή, άλλα σε τρικυμία, άλλα σε τσουνάμι. Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά σχέδια αλλά προδόθηκαν από συμπεριφορά κάποιων», είπε και συμπλήρωσε: «Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού. Το λέμε για να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων».

«Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Και δεν υπάρχει μία λύση. Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε και όχι αν πολεμήσαμε» συμπλήρωσε.

«Να θυμίσω ότι η αντιπολίτευση μας ζητούσε το Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας κατηγορούσατε, κύριε Τσίπρα, γιατί δεν το έχουμε κάνει ακόμα. Και στον τουρισμό είπατε αυτά και μετά τα ακριβώς ανάποδα», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Αντίθετα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα με αυστηρή μεθοδολογία και τεστ, σε ένα ποσοστό των επισκεπτών. Αν κάναμε αυτό που μας είχατε πει εσείς, δηλαδή υποχρεωτικά τεστ σε όσους έρχονταν, θα είχαμε το 10% αυτού που τελικά είχαμε. Θα ισοδυναμούσε η απόφαση με το κλείσιμο του τουρισμού και όχι το άνοιγμά του».

«Είδαμε τις τελευταίες 10 ημέρες μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων» είπε ο Πρωθυπουργός: «Αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς, το σύστημα Υγείας θα δεχόταν κάθε μέρα πάνω από 1.000 ασθενείς και μπορεί πάνω από 100 να χρειαζόντουσαν ΜΕΘ».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ΜΕΘ και το προσωπικό. «Ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες. Δυστυχώς κάποιοι θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κάποιοι θα καταλήξουν. Δεν έχει βρεθεί ένας υπουργός Υγείας στην Ευρώπη ο οποίος να μην έχει καταλήξει στην ίδια διαπίστωση. Όσες μονάδες κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα Υγείας, αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας», πρόσθεσε.

«Πρώτος σταθμός μας θα είναι οι γιορτές. Αν πετύχουμε, θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες» ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα Χριστούγεννα.

«Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Η διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα, ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα εκπέμπεται από πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται».

«Θα παρακαλούσα αυτά τα μέτρα να τα στηρίξουν όλοι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης».

«Ερχόμαστε να δούμε και να συζητήσουμε τι κάναμε και τι δεν κάναμε σωστά, με ειλικρίνεια και πραγματική διάθεση αυτοκριτικής» είπε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει με νόημα: «Δεν υπάρχει ένα βράδυ που θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα».

Απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα παρακαλούσα ειλικρινά, μην μπείτε σήμερα στον πειρασμό κ. Τσίπρα να επαναλάβατε τα στοιχεία που δείξατε, σχετικά με τους θανάτους. Μην το κάνετε. Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν ανθρώπους τους για να αποδείξετε τι; Δεν θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών. Μη με αναγκάσετε να μπούμε σε αυτή τη άχαρη σύγκριση. Αν επιλέξετε να κάνετε σπέκουλα πάνω σε αυτά τα στοιχεία, είναι προσβολή στη μνήμη των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους και σε εκείνους που κάνουν προσπάθεια».

«Θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλει τη χρήση μασκών παντού νωρίτερα, να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα, στη Θεσσαλονίκη να πάρουμε μέτρα νωρίτερα. Δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Δεν είδα έναν να εισηγείται “κλείστε την οικονομία νωρίτερα”. Γιατί το μονά ζυγά δικά μας είναι εύκολη τακτική».

«Στον τόπο μας συμβαίνει ένα παράδοξο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ενοχοποιείται ο covid-19, αλλά η κυβέρνηση. Μας είπατε “αν ήμουν εγώ δεν θα άφηνα την κατάσταση με τον κορονοϊό να εξελιχθεί έτσι”. Πράγματι, με ένα νόμο και ένα άρθρο. Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο».

«Δικός μας ρόλος να παίρνουμε τις τελικές αποφάσεις» επισήμανε ο Πρωθυπουργός και επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ανακαλύψατε και εσείς, κ. Τσίπρα, εργαλειοποίηση των επιστημόνων. Σας σκανδάλισε ότι απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα στον ενικό. Πράγματι, έχει δημιουργηθεί ένας βαθμός οικειότητας, μιλάω μαζί του πολλές φορές την ημέρα».

«Το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν τυχαίο», συνέχισε. «Θέλω να τονίσω και να καταθέσω στα πρακτικά το βίντεο που διακινήσατε ως ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο στοχοποιείτε προσωπικά τον κ. Τσιόδρα. Δείτε το. Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί της στοχοποίησης της κυβέρνησης. Υποβιβάζετε την πολιτική αντιπαράθεση. Στρώνετε το δρόμο στο σκοταδισμό της ημιμάθειας. Μοιραία κατάληξη αντιπολιτευτικού κατήφορου».

«Ποτέ δεν θα μηδενίσω την κοινή προσπάθεια, πολιτείας, ειδικών και πολιτών που δείχνει ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα όταν υπάρχει συστράτευση. Φοβάμαι όμως ότι αυτή την άποψη δεν τη συμμερίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Μας προτείνατε τρία πράγματα, κ. Τσίπρα. Πρώτον ότι πρέπει να παγώσουμε το πρόγραμμά μας μέχρι να περάσει η πανδημία. Να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να επιλεγεί υπουργός κοινής αποδοχής, και να συνέλθει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Δηλαδή επειδή δεν έχετε σχέδιο, προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας λέγατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης».

«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει. Φαντάζομαι σε λίγο θα ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Παντού στο κόσμο υπάρχει το υπερκείμενο καλό και η ανάγκη να συνοδεύεται από δημιουργικές προτάσεις. Ο αρχηγός των Εργατικών στην Αγγλία, ζήτησε πριν από ένα μήνα καθολικό lockdown. Δεν σας άκουσα ποτέ να λέτε κάτι αντίστοιχο. Αν το είχατε πει αυτό, τότε θα μπορούσα να δεχτώ ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να κινηθούμε νωρίτερα. Είπατε αυτά μόνο που ακούγονται ευχάριστα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Και συνεχίζοντας, ζήτησε: «Να τοποθετηθούν όλοι. Έπρεπε ή δεν έπρεπε να πάμε σε lockdown τώρα; Έπρεπε να πάμε νωρίτερα; Έπρεπε να στηρίξουμε την οικονομία με ένα έκτακτο πακέτο μέτρων; Πρέπει ή δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς; Ποιος έχει το πάνω χέρι; Ο κ. Ξανθός; Ο κ. Πολάκης;», συμπλήρωσε.

«Οι πολίτες έχουν ανάγκη από συμπόνια, η πολιτεία την ψύχραιμη κριτική των αντιπάλων και όχι από ανοησίες, γιατί περί ανοησιών πρόκειται τα όσα ακούσαμε για την τηλεκπαίδευση. Εν μέσω πανδημίας κάποιοι μιλούν ακόμα και για πορεία Πολυτεχνείου, ρισκάροντας να μετατρέψετε μια πορεία τιμής σε πορεία πόνου προς τις μονάδες εντατικής. Να δηλώσουμε ότι δεν θα συμμετέχετε σε καμία πορεία και δεν ενθαρρύνετε κανέναν να βρεθεί στο δρόμο και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήθελαν και αυτοί που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εμβληματική εξέγερση».

«Ανεβαίνουμε ένα βουνό και βλέπουμε την κορυφή. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετές χαράδρες και γκρεμοί, αλλά βλέπουμε την κορυφή. Η κορυφή είναι το εμβόλιο» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι μία εταιρεία έχει ήδη εξαγγείλει ότι το εμβόλιο της δεν είναι απλά ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό. Εκτιμώ ότι και άλλες εταιρείες θα προβούν σε αντίστοιχες εξαγγελίες» τόνισε αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά της πανδημίας.

«Το υπουργείο Υγείας και η επιτροπή εμβολιασμού είναι ανοικτοί να ακούσουν πώς το σχέδιο μπορεί να γίνει καλύτερο και αποτελεσματικότερο» συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Να πείσουμε ότι από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμο, πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. Δεν πρόκειται να πάμε σε κανενός είδους υποχρεωτικό εμβολιασμό».

«Όταν βλέπουμε την κορυφή του βουνού, μπορούμε να αντιδράσουμε με δύο τρόπους: να χαλαρώσουμε ή να σφίξουμε τα δόντια γιατί γνωρίζουμε το τέλος της διαδρομής. Πρέπει να κάνουμε το δεύτερο. Θα έχουμε εμβόλια στη διάθεση μας, ενδεχομένως από τον Ιανουάριο. Γνωρίζουμε ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής υπάρχει ένα εμβόλιο που είναι το μόνο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτή την πρωτοφανή κρίση».

«Κλείνω με ένα ειλικρινές κάλεσμα συσπείρωσης και προοπτικής. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας ακούγοντας τις οδηγίες των επιστημόνων. Με τόλμη και αλήθεια. Όλοι οι Έλληνες καλούνται να υψώσουν το δικό τους ανάστημα εθνικής ευθύνης, να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Η ευθύνη είναι μια λέξη που μπορεί να τη διαβάσει από δύο διαφορετικές οπτικές. Μπορεί να τη δει ως φταίξιμο ή υπευθυνότητα. Ευθύνη σημαίνει υπευθυνότητα. Δεν είναι φταίξιμο. Δεν κουνάμε το δάκτυλο σε κανέναν. Τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι ο δίδυμος αδερφός της ελευθερίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή την έννοια της ευθύνης θα την αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία και τώρα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη μεγάλη δυσκολία, να βγούμε νικητές με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα ώστε το 2021 να είναι η χρονιά της μεγάλης επανεκκίνησης και που θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια», ολοκλήρωσε την πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού 

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε ζητήσει να μην χρησιμοποιηθούν οι θάνατοι από τον κορονοϊό ως επιχείρημα στις ομιλίες, αλλά όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Για το λόγο αυτό κατέθεσε στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους στην Ευρώπη το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα υπήρξαν 43 νεκροί, στην Πορτογαλία 82, στο Βέλγιο 345 και στην Ιταλία 623.

«Υπάρχει μια σκληρή στατιστική, που είναι αδυσώπητη, και είναι δυστυχώς. Μιλάμε για αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δεύτερος δείκτης είναι αυτός της επιπλέον θνησιμότητας, δηλαδή πόσοι παραπάνω άνθρωποι πεθαίνουν από αυτούς που θα περίμενε κανείς να χάσουν φυσιολογικά τη ζωή τους. Σταματήστε να σπεκουλάρετε σε αυτούς τους αριθμούς και να παρουσιάζετε μια εικόνα για την πατρίδα μας η οποία δεν είναι πραγματική. Έχετε δικαίωμα να έχετε την άποψή σας όχι όμως να αμφισβητείτε τα επίσημα δεδομένα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πράγματι «θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα τεστ» και πρόσθεσε: «είμαστε η πρώτη χώρα που προμηθεύθηκε «rapid test» αξιόπιστα. Όσα ζητάτε είναι πράγματα που γίνονται ήδη. Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα πιστέψει εσάς και όχι τους γιατρούς;».

Χαρακτήρισε «θαύμα που δούλεψε το δημόσιο με τέτοιους ρυθμούς με τη δωρεά της Βουλής στο “Σωτηρία” και σε τρεις μήνες ολοκληρώθηκε» ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ατελείωτος αριθμός εντατικολόγων για να στελεχώσουν αυτές τις εντατικές».

Απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθό, ο Πρωθυπουργός τον ρώτησε “εάν επί των δικών σας ημερών υπήρχαν ασθενείς που δεν έβρισκαν κρεβάτι; Με ένα ναι ή με ένα όχι. Βεβαίως και υπήρχαν και γινόταν όπως γινόταν πάντα επειδή υπήρχε έλλειμμα κρεβατιών εντατικών» είπε και σημείωσε: «Ρωτήστε τον κ.Ξανθό, κ.Τσίπρα. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχει αναστείλει μη επείγοντα χειρουργεία; Μια, πέστε μου. Πως κατηγορείτε την κυβέρνηση γι’ αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο; Ρωτήστε τον κ. Ξανθό κ. Τσίπρα εάν υπάρχει χώρα που δεν ανεστάλησαν μη επείγοντα χειρουργεία».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «συμβαίνει να χάνουν τη ζωή τους στις εντατικές ασθενείς, πάντα συνέβαινε» και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «υπάρχουν περιπτώσεις που οι γιατροί σε συνεννόηση με τις οικογένειες των ασθενών αποφασίζουν να μην διασωληνωθεί για να μην υποφέρει άλλο. Αυτό γίνεται σε όλα τα κράτη του κόσμου. Όχι επειδή δεν υπάρχουν εντατικές».

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε βολές εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «διένειμε το κείμενο της ομιλίας του πριν με ακούσει».

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είπε ότι «είναι ενδιαφέρον ότι στην πρώτη σελίδα ξεκινάτε για το πόσο αυτάρεσκος ήμουν στην ομιλία μου. Τα γράψατε πριν με ακούσετε. Δεν εκφώνησα την ομιλία που θα πω, και εσείς είχατε μοιράσατε την ομιλία σας στους δημοσιογράφους. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά κ.Τσίπρα;».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ομιλία του κ Τσίπρα ήταν στο πνεύμα του “Πολακισμού” και ο λόγος του χωρίς θέσεις και τεκμηρίωση.

“Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το ότι υπήρξε αντιπαράθεση για το πόσες ΜΕΘ λειτουργούν στο “Σωτηρία”. Είπατε κ.Τσίπρα ότι λειτουργούν 9, ενώ εμείς ξέρουμε από την ενημέρωση που είχαμε από τον διοικητή του νοσοκομείου, ότι λειτουργούν όλες. Αυτό μετέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. Μετά ο κ. Πολάκης με ένα χυδαίο υβρεολόγιο επιτέθηκε κατά του προέδρου της Βουλής ότι είναι ψεύτης. Ή η πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι ακριβής οπότε θα απομακρυνθεί ο διοικητής ή ο κ. Πολάκης λέει ψέματα και πρέπει να τον απομακρύνετε για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε αναφερόμενος στον τρόπο έκφρασης του κ.Πολάκη ότι “το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Πολάκης. Το πρόβλημα είναι ο “Πολακισμός” ο οποίος είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό “ένα μείγμα ειρωνείας αλαζονείας, ψευτομαγκιάς ψεμάτων και ανορθολογισμού”.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανεπάρκεια, και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα εάν “έχετε την αίσθηση ότι έχετε πολιτικό κεφάλαιο να καταναλώσετε χρησιμοποιώντας αυτό το λόγο;” και πρόσθεσε:” Δεν είστε πια ο φέρελπις πολιτικός, αλλά είστε ο αποτυχημένος τέως πρωθυπουργός, και αυτό είναι η κρίση του λαού”.

Τέλος, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, χαρακτήρισε σαχλαμάρες τα όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και υπογράμμισε: “Πρέπει να το καταλάβετε ότι δεν υπάρχουν άβατα. Ήμασταν και εμείς στο Πολυτεχνείο”. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ και ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν εξαιρούνται από την εφαρμογή του νόμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος