Κ. Πιερρακάκης: Μέχρι τέλος του έτους σε πλήρη λειτουργία το 112 – Πιλοτική δοκιμή (video)

Μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμο το σύστημα 112, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την επίσκεψή του, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου έγινε η επίδειξη της πλατφόρμας και η δοκιμαστική εκπομπή μηνυμάτων εκτάκτου ανάγκης μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Η αποστολή των μηνυμάτων έγινε στο πλαίσιο της πιλοτικής δοκιμής του Συστήματος Συναγερμού Πολιτών, μέσω του κέντρου του Ενιαίου Ευρωπαικού Αριθμού ‘Εκτακτης Ανάγκης, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

“Σήμερα κατοχυρώσαμε και ελέγξαμε ότι η βασική υποδομή δουλεύει. Δουλειά μας είναι τώρα να ελέγξουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει σε όλες τις συσκευές. Αυτό απαιτεί ενέργειες που θα τις δείτε το επόμενο διάστημα”, ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημειώνοντας ότι μελετάται να λειτουργήσει η εφαρμογή, αν χρειαστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ακόμα πιο σύντομα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι «το πιο κρίσιμο είναι το μετά. Το ποιο μήνυμα θα στείλεις, σε ποιον θα το στείλεις, σε ποια περιοχή, τι θα λέει, ποιοι θα είναι οι κανόνες διοίκησης μιας εκκένωσης. Αυτή είναι δουλειά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που είμαστε βέβαιοι ότι θα την κάνει με μεγάλη επάρκεια».

Κατά την πιλοτική δοκιμή για τη λειτουργία του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, ένα διαφορετικό μήνυμα με ήχο σειρήνας δέχτηκαν αρκετοί πολίτες στα κινητά τους.

Κ. Πιερρακάκης: Μέχρι τέλος του έτους σε πλήρη λειτουργία το 112 – Πιλοτική δοκιμή (video)
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η αρμοδιότητα για τη λειτουργία του Κέντρου, στο στήσιμο του οποίου συνεργάζονται οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, ανήκει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αυτή θα αποφασίζει κάθε φορά για το είδος, το περιεχόμενο και τις περιοχές που θα στέλνονται μηνύματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

“θα δουλέψουμε συνεργατικά ώστε να έχουν ένα επιπλέον εργαλείο τα στελέχη της διοίκησης, που είναι υπεύθυνα για να διαχειρίζονται τις κρίσεις», επισήμανε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος.

Εξετάζεται μέχρι στιγμής η μεθοδολογία του συστήματος συναγερμών πολιτών και όταν θα είναι έτοιμο προς λειτουργία θα έχει στην υπηρεσία 2 sites (Πυροσβεστικό Σώμα και ΕΛΑΣ) για αδιάλειπτη λειτουργία, φωνητικούς συναγερμούς σε σταθερά τηλέφωνα εγγεγραμμένων πολιτών, συναγερμούς μέσω SMS σε κινητά τηλέφωνα εγγεγραμμένων πολιτών, συναγερμών cell broadcast (εκπομπής κυψέλης) εντός συγκεκριμένης περιοχής, ειδοποιήσεις σε ομάδες μέσω κλήσεων, ηλεκτρονικών μηνυμάτων, φαξ, sms, διασύνδεση με facebook, twitter, προβολή συναγερμών σε πινακίδες αυτοκινητοδρόμων κ.ά.

Για απίστευτη παραπληροφόρηση του κόσμου έκανε λόγω σε γραπτή της δήλωση η τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι “οι δοκιμές για το σύστημα 112, που πραγματοποιούνται σήμερα, έχουν προγραμματιστεί από τις 5 Ιουλίου με το έγγραφο που επισυνάπτουμε, και έχουν προηγηθεί αντίστοιχες δοκιμές στις 30 Ιανουαρίου 2019”.

Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 πέρσι είχε δεχθεί περισσότερες από ενάμιση εκατομμύριο κλήσεις, από Έλληνες αλλά και αλλοδαπούς που βρίσκονταν στη χώρα μας και τα αιτήματά τους προωθήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, και Λιμενικό.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης, Νίκος Κουντούρης

Σχετικές ειδήσεις: Άσκηση πιλοτικής δοκιμής για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος