Κ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα κάνει μεγάλα άλματα στην ψηφιακή διακυβέρνηση με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η ψηφιακή διακυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση από το 2019 και η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, τόνισε μιλώντας σήμερα στην ομιλία του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, προσκεκλημένος ομιλητής στην Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η χώρα μας, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, έχει θεσπίσει εθνική στρατηγική μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθούν περίπου 400 προγράμματα τα επόμενα 4 χρόνια, ώστε να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν από το παρελθόν και να αξιολογηθεί ποια συστήματα απαιτούνται ώστε να γίνει το επόμενο βήμα στο μέλλον.

Διευκρίνισε ωστόσο πως πριν κανείς συζητήσει για την τεχνητή νοημοσύνη και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα πρέπει να έχει υπόψη του, ό,τι έχει ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης και η ψηφιοποίηση αρχείων και η ψηφιοποίηση στοιχείων που μπορεί να βρίσκονται σε ένα χαρτί και να μεταφερθούν σε ψηφιακή μορφή αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση διότι τα συστήματα ΤΝ χρειάζονται δεδομένα για να λειτουργήσουν.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως στην Ελλάδα δημιουργήθηκε και βελτιώθηκε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ακόμη και κατά τη διάρκεια του lockdown, κάτι το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να λαμβάνουν ηλεκτρονικά με ένα e-mail την συνταγή από το γιατρό τους. Επεσήμανε παράλληλα ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν εκείνα τα συστήματα που επιτρέπουν και στον ιδιωτικό και στον κρατικό τομέα να συνεισφέρουν σε αυτό το σύστημα καθώς θα πρέπει να υπάρχει διαλειτουργικότητα, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για αυτό τον λόγο η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα διαρθρωτικά ταμεία την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Εξάλλου, όπως είπε, στην Τεχνητή Νοημοσύνη τίθενται ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής που επίσης αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, και στάθηκε στην ανάγκη να εξελιχθεί το ρυθμιστικό Πλαίσιο σε Ευρωπαϊκό και σε Εθνικό επίπεδο. Παράλληλα θα πρέπει να ρυθμιστεί και το ζήτημα των αλγορίθμων για τη διαφάνεια λειτουργίας, ενώ τίθεται και το ζήτημα των επενδύσεων στις υποδομές.

Ο Υπουργός απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εγκρίνει νομοθετικά μέτρα τα οποία προσαρμόζουν το εθνικό νομικό πλαίσιο στις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές για ζητήματα δεοντολογίας. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα να γίνονται στοχευμένα τεστ σε εκείνους που θα ήθελαν να επισκεφτούν την Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Όμως βλέπουμε ότι όλο και περισσότερα στοιχεία αλγόριθμων μηχανικής μάθησης τεχνητής νοημοσύνης εντάσσονται σε οποιοδήποτε τομέα πολιτικής. Όσο έχουμε περισσότερα σύνολα δεδομένων στη διάθεσή μας τα επόμενα χρόνια τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων στους διάφορους τομείς πολιτικής έτσι ώστε να βοηθηθούμε και στον τρόπο που λαμβάνουμε αποφάσεις» στις οποίες η «διαφάνεια είναι κεντρικό στοιχείο…και χρειάζεται συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Ανταπόκριση-Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος