Στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ μίλησε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως είπε, η αλματώδης πρόοδος που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με δεκάδες πρωτοβουλίες ψηφιακών διευκολύνσεων προς τους πολίτες, ήρθε για να μείνει. Οι περισσότερες συναλλαγές μας με το κράτος, από δω και στο εξής θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με τοκ Κ. Πιερρακάκη, ο αριθμός 13033 όπου οι πολίτες στέλνουν γραπτό μήνυμα για την μετακίνησή τους, δεν χρησιμοποιείται παρά μόνο για την διευκόλυνση των πολιτών και τα στοιχεία δεν υπόκεινται σε επεξεργασία από τις αρχές. Αποκάλυψε μάλιστα πως όλος ο μηχανισμός στήθηκε μέσα σε 15 μόλις ώρες.

Επικαλούμενος τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιβεβαίωσε πως οι αρχές έχουν όπλα στη φαρέτρα για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων, αλλά δεν θα επιβληθούν παρά μόνο αν χρειαστεί. Όπως εξήγησε, η τεχνική δυνατότητα είναι παρούσα και θα αξιοποιηθεί αναλόγως της πορείας της επιδημίας του κορονοϊού.

Αναφερόμενος στην καθιέρωση της τηλεργασίας στο Δημόσιο, ο Κ. Πιερρακάκης επιβεβαίωσε πως υπάρχει βούληση να επεκταθεί ώστε να μπει η τηλεργασία στην ζωή μας, κάτι που όπως είπε, θα προκύψει ως φυσικό επακόλουθο τους επόμενους μήνες.

«Η ψηφιακή εξέλιξη στο Δημόσιο ήταν η μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους» σημείωσε ο υπουργός. «Αρκεί να δει κανείς που μας τοποθετούσαν μέχρι χθες οι πανευρωπαϊκοί ψηφιακοί δείκτες», πρόσθεσε.

Έφερε το παράδειγμα της απόδοσης ΑΜΚΑ αμέσως μετά την γέννηση ενός παιδιού, την ώρα που μέχρι πρόσφατα, ο γονιός χρειαζόταν να περιμένει σε ουρές για να διεκπεραιώσει την απόδοση ΑΜΚΑ. Προανήγγειλε πως τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν πολλαπλές παρόμοιες απλουστεύσεις, αναφερόμενος στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr που ήδη λειτουργεί και έχει συγκεντρώσει ψηφιακά περισσότερες από 500 υπηρεσίες του Δημοσίου. Τρεις νέες υπηρεσίες έχουν προστεθεί εκεί, τις τελευταίες μέρες: Άυλη συνταγογράφηση, υπεύθυνη δήλωση, εξουσιοδότηση.

Μάλιστα στην άυλη συνταγογράφηση έχουν εγγραφεί πάνω από 120.000 πολίτες, ενώ έχουν ήδη εκδοθεί πάνω από 50.000 εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις.

«Όλα αυτά είναι το πρώτο βήμα, σύμφωνα με την εντολή του πρωθυπουργού θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να φτιάξουμε ένα κράτος πιο λειτουργικό για όλους τους πολίτες. Ο ιός απλώς κατέστησε την εκκρεμότητα, αναγκαιότητα. Σύντομα θα έχουμε νέες ανακοινώσεις απλουστεύσεων διαδικασιών» τόνισε ο Κ. Πιερρακάκης.

Όπως συμπλήρωσε, έχουν γίνει ήδη πάνω από 60.000 τηλεδιασκέψεις στο Δημόσιο, με το εργαλείο e-Presence, σταδιακά οι τηλεδιασκέψεις θα γίνουν μέρος της ζωής μας.

Αναφερόμενος στις υπηρεσίες διαδικτύου που έχουν μεγαλύτερο φόρτο τώρα που οι πολίτες παραμένουν στα σπίτια τους, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε πως ήδη η κυβέρνηση ξεκίνησε την πρωτοβουλία Digital Solidarity (ψηφιακή αλληλεγγύη), όπου ζητήθηκε από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και τις εταιρείες τεχνολογίας να προσφέρουν υπηρεσίες στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της ζωής των πολιτών.

«Το πρωτεύον είναι η αξιοπιστία του διαδικτύου ώστε να μην έχουμε τα προβλήματα που είχαν άλλες χώρες» είπε ο Κ. Πιερρακάκης και διαβεβαίωσε πως μέσω τηλεδιασκέψεων με τους εμπλεκόμενους παρακολουθείται η κατάσταση και αν χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: