«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία, οφείλουμε να λαμβάνουμε μέριμνα και να προστατεύουμε την κληρονομιά, όχι να θεωρούμε την προστασία αρχαιοτήτων ως κάτι καταστροφικό», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ότι η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τους αρχαιολογικούς χώρους του Πειραιά μπλοκάρει την επένδυση της Cosco και τα σχέδια του ΟΛΠ.

H πραγματικότητα είναι ότι το master plan του ΟΛΠ κατοχυρώνεται θεσμικά ενάντια σε όποιες προσφυγές και η επένδυση θα γίνει, όπως έγινε με την υπόθεση του Ελληνικού, τόνισε ο κ. Στρατής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι το πρώτο και δεύτερο Δημοτικό Διαμέρισμα τoυ Πειραιά, καθώς και μέρος του τρίτου, κηρύχθηκαν ως αρχαιολογικός χώρος με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

«Έπραξε όπως οφείλει βάσει του νόμου περί αρχαιοτήτων και του Συντάγματος. Έτσι οριοθετήθηκε η περιοχή εντός των τειχών πόλης Πειραιά», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι και στο κέντρο της Αθήνας το Σύνταγμα είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος  χωρίς να έχει επηρεαστεί η καθημερινότητα και η δραστηριότητα κανενός, ο κ. Στρατής αναφέρθηκε στην αντίδραση της ΝΔ, ως «επιεικώς μη επιτυχημένο κείμενο», που δεν την τιμά την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία και «οφείλει να ανακαλέσει.»

Ο ΟΛΠ ήταν παρών σε όλο το κομμάτι της συζήτησης και η διαδικασία ήταν απόλυτα διαφανής, επεσήμανε επίσης ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Αφετηρία το επενδυτικό πλάνο (master plan) του ΟΛΠ

  • Yποχρεωτικές επενδύσεις με όρους για μεγάλα έργα και παρακολούθηση εργασιών
  • Οι προαιρετικές επενδύσεις εγκρίθηκαν με περιορισμούς ειδικά σε μεγέθη, εξήγησε ο κ. Στρατής αναφερόμενος στο σχέδιο για εμπορικό κέντρο στο σταθμό της Κρουαζιέρας , όπου όπως είπε, υπάρχουν αντιδράσεις και άρα δεν ανατρέπεται το σχέδιο.
  • Το ξενοδοχείο στο Πόρτο Λεόνε εγκρίνεται αλλά υπήρχε όρος να περιοριστεί το μέγεθος λόγω της εγγύτητας των αρχαιοτήτων
  • Στην πολιτιστική ακτή του ΟΛΠ να περιληφθεί σχεδιασμός για το Μουσείο Αρχαιοτήτων. Ο ΟΛΠ απαντά ότι πρέπει να ξαναδούμε την αρχική σύμβαση γιατί το κόστος είναι μεγάλο, διευκρίνισε ο κ. Στρατής.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Εκπομπή «Απευθείας»

Μοιράσου το άρθρο: