(EUROKINISSI)

Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο της μετάβασης στη νέα εποχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επομένως θα ήταν λάθος να το αγνοήσουμε υποστήριξε σε συνέντευξη του ο κ. Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντώντας στην κριτική σχετικά με ποια είναι η χρησιμότητα του ορυκτού πλούτου και των επενδύσεων με σχετίζονται με αυτά εφόσον σχεδιάζεται και υλοποιείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ταχεία μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γενικότερα σε μορφές ενέργειας φιλικότερες προς το περιβάλλον. Μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «για τα επόμενα 10 ίσως και 20 χρόνια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το φυσικό αέριο θα είναι εδώ και άρα θα ήταν τελείως λάθος να το αγνοήσουμε και επίσης πρέπει να γνωρίζουμε και για αυτό λαμβάνεται πρόνοια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμα και αν σταματήσει το φυσικό αέριο οι αγωγοί του θα μπορούσαν υπό συνθήκες να χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά υδρογόνου, το οποίο ενδεχομένως να παράγεται από ΑΠΕ, επομένως όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους και καμιά επένδυση απ’ όλες αυτές δεν περισσεύει αρκεί να γίνεται σωστός προγραμματισμός».

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε και στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 34 πόλεις σε όλη την Ελλάδι έως το 2024 κυρίως στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών από τις οποίες προκύπτουν μεγαλύτερες και άμεσες ανάγκες για χρήση φυσικού αερίου. Αν και παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα είναι πίσω σε αυτά τα ζητήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτήρισε την πρόοδο των τελευταίων ετών «ανεκτή» και προανήγγειλε την επέκταση του δικτύου σε ακόμα περισσότερες πόλεις και καταναλωτές.

Ο ίδιος υπογράμμισε την αναγκαιότητα και της στροφής προς τις ΑΠΕ σημειώνοντας ότι «η χώρα έχει στόχο διπλασιασμό του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ενεργειακό μείγμα γενικότερα από το 17% στο 35% έως το 2030 ενώ ταυτόχρονα το 60% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Όπως διαφαίνεται και από τους αριθμούς παρά το γεγονός ότι θα έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ δεν θα καλύψουμε τα πάντα. Αυτή τη στιγμή βέβαια που μιλάμε υπάρχει και ένα θέμα με την αποθήκευση της ενέργειας αυτής μέχρι τότε βέβαια εικάζει κανείς ότι θα έχει αντιμετωπιστεί διότι θα υπάρχει εξέλιξη στη σχετική τεχνολογία».

Στα εθνικά θέματα και ειδικότερα ως προς το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «το γεγονός ότι υπάρχει μία αποκλιμάκωση δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε διότι δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μία αλαζονεία και μία μεγαλομανία. Επομένως θα πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση. Βεβαίως και θέλουμε να ξεπεραστούν οι εντάσεις με την Τουρκία αλλά δεν μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας μόνο το καλό σενάριο πρέπει να εργαζόμαστε για το καλό σενάριο έχοντας στην άκρη όμως του μυαλού μας και το αρνητικό σενάριο».

Σχετικά με την προοπτική ενός διαλόγου με την Τουρκία ο κ. Υπουργός τάχθηκε υπέρ υπό τις εξής δύο προϋποθέσεις: «πρέπει τον διάλογο να το θέλουν και οι δύο και δεύτερον ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με ένα καθεστώς υποτιθέμενων εκβιασμών. Εκβιασμοί δεν περνάνε και το δείξαμε και στον αγωγό EastMed όταν ο κ. Ερτογάν απείλησε και τελικά υπογράψαμε μέσα σε ένα μήνα με το Ισραήλ και την Κύπρο και το δείξαμε και με την καθοδηγούμενη εισβολή μεταναστών στον Έβρο την περασμένη άνοιξη. Έχουμε δώσει τις απαντήσεις, έτσι θα προχωρήσουμε, θέλουμε να είμαστε δύναμη ειρήνης αρκεί και η Τουρκία να θέλει να είναι μία χώρα που δρα μέσα σ’ αυτό τον αιώνα με τις αρχές της Ευρώπης και όχι να είναι ξεχασμένη δύο αιώνες πριν».

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε επίσης το άνοιγμα της πλατφόρμας του προγράμματος «κινούμαι ηλεκτρικά» για την ηλεκτροκίνηση την επόμενη βδομάδα, που περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα και επιδοτήσεις για αυτοκίνητα, σκούτερς και ποδήλατα που θα φτάνουν το 40% της αξίας.

 

Μοιράσου το άρθρο: