Την έντονη καταδίκη των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο,  εξέφρασαν σήμερα οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου,  της Αίγυπτου, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε μια διευρυμένη τριμερή όπου συζητήθηκαν οι ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή αλλά και η κατάσταση στην Λιβύη.

Πρόκειται για ένα νέο σχήμα καθώς στην πενταμερή, μετά τη Γαλλία η οποία έχει δείξει το ενδιαφέρον της για την Ανατολική Μεσόγειο, προστέθηκαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω του σημαντικού τους ρόλου και στον Αραβικό κόσμο αλλά και στην λιβυκή κρίση.

Στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη εκφράζεται ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση και τις προκλητικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταδικάζονται οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι υπερπτήσεις αλλά και η εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Επίσης η Πενταμερής ζητεί από την Τουρκία τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη διακήρυξη, οι πέντε υπουργοί καταδικάζουν το τουρκολυβικό μνημόνιο και τη στρατιωτική συμφωνία Ερντογάν- Σάρατζ επισημαίνοντας ότι υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Σε ότι αφορά στην Λιβύη, η Πενταμερής εξέφρασε την λύπη της για κλιμάκωση των εχθροπραξιών επισημαίνοντας την ανάγκη αποφυγής ξένων στρατιωτικών παρεμβάσεων στην κρίση με έμφαση στην τουρκική εμπλοκή, ενώ καλούν τα μέρη να σεβαστούν την εκεχειρία στη διάρκεια του Ραμαζανιού και να εργασθούν για μια πολιτική λύση.

Τέλος συμφώνησαν, η συνεργασία αυτή να γίνεται σε τακτική βάση.

Πηγή: ΕΡΤ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο: