«Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία», ξεκαθάρισε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι «επένδυσε στο μαύρο της καταστροφής» και έστειλε σαφές μήνυμα στη FYROM λέγοντας ότι «εάν δεν αλλάξει η συνταγματική της ονομασία, η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την είσοδο της σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.» Στο πεδίο της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω», δηλώνοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν θα έχει μέτρα, αλλά μόνον αντίμετρα.»

«Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση, είναι μια διαρκής, ανοιχτή πρόκληση ιστορικών διαστάσεων, διότι η Αριστερά ήταν είναι και θα είναι πάντα, ταυτισμένη στη λαϊκή συνείδηση με το διαρκή αγώνα, τη μάχη ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση», είπε ο πρωθυπουργός.
«Αποδείξαμε ότι αυτό που φαινόταν κάποτε ουτοπία, να πετύχουμε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις, ήταν τελικά εφικτό. Αποδείξαμε ότι υπάρχει δρόμος εξόδου από τη κρίση προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους και κρατώντας όρθια τη κοινωνία. Και από την 21η Αυγούστου και έπειτα, ανοίξαμε μια νέα σελίδα. Με στόχο να αποδείξουμε πια ότι όχι μόνο η Ελλάδα εκτός μνημονίων, αλλά και η Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού στα εργασιακά δικαιώματα, και της ισότητας, δεν είναι ουτοπία».

«Το μεγάλο δράμα του κ. Μητσοτάκη είναι που έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής και τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει ξέμεινε από επιχειρήματα», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Γιατί όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν του είναι εύκολο να αλλάξει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δε κρύβεται και στους εταίρους μας. Που τη βλέπουν και μας ακούνε πια, γιατί έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη μέσα από τις πράξεις και την αξιοπιστία μας. Που την έχουμε αποδείξει», υπογράμμισε.

Tο κυβερνητικό σχέδιο μέχρι τα Χριστούγεννα

‘Εως τα Χριστούγεννα πρέπει να έχουν ψηφιστεί οι δεσμεύσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ (αναδρομικά, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΕΝΦΙΑ κ.α.), ενόψει και της ψήφισης του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού.

«Το πιο ενδιαφέρον θα είναι όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2019, διότι τότε θα αποδειχθεί ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θυμάστε τη μεγάλη φασαρία με τα αντίμετρα; Τότε που όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει τον λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα; Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με ένα προϋπολογισμό που δε θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα», επισήμανε ο πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η νομοθέτηση των μέτρων στη Βουλή «θα φέρει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τής διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους». «Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του «τέταρτου μνημονίου» που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα», είπε χαρακτηριστικά.

‘Εμμεση αναφορά στον Γ.Στουρνάρα

Σε έμμεση αναφορά στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «ορισμένους κατ’ εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες», που, όπως είπε, «επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις» και τους συνέστησε «για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεχτικοί πια».

«Τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δε θα βγούμε στις αγορές και τελικά βγήκαμε όχι μία αλλά τρεις φορές στις αγορές με επιτυχία. Την άλλη μας είπαν ότι δε μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Διαψεύστηκαν κι εκεί παταγωδώς. Και τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που οι ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

<Η αναθεώρηση του Συντάγματος

Η διαδικασία αυτή προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου στις αρχές Νοεμβρίου να μπορεί να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Οι πολιτικές εξελίξεις

«Στις επικείμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να παίξει ένα κρίσιμο ρόλο, να εκπροσωπήσει τους εργαζόμενους και τους αδύναμους που στα χρόνια της κρίσης πολλαπλασιάστηκαν. Να γίνει κινητήριος δύναμη των εξελίξεων», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε : «Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της. Κανείς δεν θα την εμποδίσει. Αν ο κ.Μητσοτάκης θέλει να το κάνει, ας έρθει στη Βουλή, με πρόταση δυσπιστίας, να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος».

«Μέσα στο Νοέμβρη θα καταλήξουμε στους υποψήφιους για τις 13 Περιφέρειες, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτή η εκλογική μάχη για εμάς θα είναι κρίσιμη, θα δώσει στην Αριστερά την ευκαιρία να αποδείξει ότι πετυχαίνει ιδεολογικές και εκλογικές νίκες», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ευρωεκλογές

«Είναι σαφές ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές αν στην Ελλάδα ψηφίζεις Μητσοτάκη, στην Ευρώπη θα σου βγει Όρμπαν: η Ευρώπη του φονταμενταλισμού, των κλειστών συνόρων, η Ευρώπη που οδεύει προς την διάλυση» τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Θέλω να συγχαρώ τον Π.Σάντσεθ και τους Ποδέμος για τη συνεργασία τους. Ακολουθώντας το παράδειγμα τέτοιων συνεργασιών αριστεράς-σοσιαλιστών όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, θα χτυπήσουμε τις δυνάμεις της ακροδεξιάς».

Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και έστειλε μήνυμα προς την πΓΔΜ σε περίπτωση που δεν την ψηφίσουν:

«Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Διότι αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κυπριακό

«Η κυβέρνηση επιδιώκει με σταθερότητα τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων από τρίτες δυνάμεις», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η εξωτερική μας πολιτική στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα είναι σταθερή. Δεν είναι άλλη στο Νότο και άλλη στο Βορρά», επισήμανε.

Εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας

Αναφορικά με την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη Κυριακή, φαίνεται να προκρίνεται να υπάρξει πρόταση για ενιαία ΠΓ, με μικρότερο αριθμό μελών από τη σημερινή, η οποία αριθμεί 29 μέλη, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και πρόταση για διατήρηση της σημερινής δομής της ΠΓ. Τονίστηκε η επιθυμία όλων η νέα ΠΓ να προκύψει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Η Κ.Ε. συνεδριάζει σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, στον πολυχώρο «Αθηναΐς».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1 /Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο: