Συνεδρίασε η νεοσυσταθείσα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής για την εκλογή γραμματέα και εκτελεστικού Πολιτικού συμβουλίου. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης επανεξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής με ποσοστό 62%. Ο κ. Χριστοδουλάκης έλαβε 168 θετικές ψήφους ενώ 102 ψήφισαν λευκό. Οι εργασίες άνοιξαν με ομιλία της προέδρου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά.

Ο Γιώργος Καμίνης αναδείχθηκε πρώτος στο νέο Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, μετά την ψηφοφορία στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα η σύνθεση του είναι η εξής με σειρά εκλογής:

1 ΚΑΜΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 155 ψήφοι

2 ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 150

3 ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 148

4 ΟΘΩΝΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 148

5 ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 147

6 ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 146

7 ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 146

8 ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΙΣ 145

9 ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ 145

10 ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 144

11 ΜΕΪΜΑΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ 144

12 ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 144

13 ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ 143

14 ΧΑΛΑΤΣΗ ΕΦΗ 142

15 ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 139

16 ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ 139

17 ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ 137

18 ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ 136

19 ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 133

20 ΘΑΝΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ 132

21 ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 132

Στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ο τόπος δεν αντέχει και νέες περιπέτειες. Πέρασαν χρόνοι πολλοί από τότε που η χώρα, μετά την καταστροφική τετραετία της Δεξιάς του κ. Καραμανλή, μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων. Οι Έλληνες πλήρωσαν πολλά περισσότερα από άλλους λαούς που βρέθηκαν στην ίδια μοίρα με εμάς, ανοχύρωτοι στην κρίση.

Εκείνοι βρήκαν τον δρόμο τους γρήγορα γιατί πρυτάνευσε το συμφέρον της χώρας τους. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος άφησαν πίσω τους προ πολλού τα χρόνια της κρίσης. Εμείς πληρώσαμε ακριβά το μάρμαρο των συγκρούσεων, της πόλωσης και του διχασμού. Η χώρα πορεύτηκε χωρίς πυξίδα σε μια εποχή και σε μια περιοχή που εγκυμονούσε και εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους αλλά και που δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες.

Το 2015 έχει καταχωρηθεί πλέον στην ιστορία και τη συνείδηση του λαού ως ο χρόνος της καταστροφής και παράλληλα ο χρόνος της χαμένης ευκαιρίας. Ο σημερινός Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του κατέστρεψαν τη δυνατότητα αλλαγής πολιτικής και τρόπου διακυβέρνησης. Οδήγησαν τη χώρα στο τρίτο πανάκριβο μνημόνιο και την παραδίδουν με τη θηλιά στο λαιμό, σε επιτροπεία με όρους δυσβάσταχτους.

Και τώρα, μπροστά στις εκλογές, οι μύθοι έχουν καταρριφθεί. Ήρθαν ως το ηθικό νέο απέναντι στο διεφθαρμένο παλιό. Και αποδείχθηκαν πιο παλιοί από αυτό που έλεγαν παλιό.

Ήρθαν ως το κόμμα των πολλών απέναντι στα κόμματα των ελίτ. Και δημιούργησαν το χειρότερο καθεστώς διαπλοκής πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Ήρθαν ως ο φορέας της προόδου απέναντι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό.
Και πρόσβαλαν βάναυσα τη δημοκρατία, χειραγώγησαν τους θεσμούς, προσπάθησαν να καταλάβουν το κράτος και υλοποίησαν κατά γράμμα τις επιλογές που επέβαλαν οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης.

Σε όλη τους τη διαδρομή πορεύτηκαν σε μια σταθερή συμμαχία με την ακροδεξιά μέχρι να φθάσουμε στην σημερινή παρδαλή και ευκαιριακή πλειοψηφία σε συνθήκες σήψης και συναλλαγής.

Ήρθαν ως πρώτη φορά αριστερά και δημιούργησαν τη νέα δεξιά. Παρέλαβαν μια χώρα έτοιμη να βγει από τα μνημόνια και παραδίδουν μια χώρα αιχμάλωτη για τα επόμενα πολλά χρόνια, βυθισμένη στην κρίση, την ανασφάλεια και την αμηχανία. Καθηλώνουν την χώρα, υπονομεύουν τις προοπτικές της, φτωχοποιούν τον λαό. Και τώρα βρίσκονται σε πανικό και απόγνωση μπροστά στην αδυναμία να υπερασπίσουν τις επιλογές και τα πεπραγμένα τους.

Επιχειρούν να φορέσουν προσωπείο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια να πείσουν ότι είναι κάτι άλλο. Καταφεύγουν στη σκανδαλοθηρία, προκειμένου να πλήξουν τον κύριο πολιτικό τους αντίπαλο που είναι το κίνημα αλλαγής. Νοιώθουν την ανάσα μας και φοβούνται. Ο τόπος δεν αντέχει άλλο την παρακμή και τα αδιέξοδα. Το δικό μας ιστορικό χρέος πηγάζει από τον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης μας και τις παρακαταθήκες της διαδρομής μας και είναι να πρωταγωνιστήσουμε στη προσπάθεια να βγάλουμε την Ελλάδα ξανά Μπροστά».

Η Φώφη Γεννηματά πρότεινε για τη θέση του γραμματέα και πάλι τον Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Για τον τρόπο της εκλογής των 21 μελών του νέου Εκτελεστικού πολιτικού Συμβουλίου υπήρξε διαφωνία, καθώς ο Βασίλης Κεγκέρογλου εκφράζοντας τη βούληση της πλειοψηφίας υπό την Φώφη Γεννηματά, πρότεινε 100% σταυροδότηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε διαφορετική πρόταση ζητώντας σταυρόδοτηση κατά 40%.

Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ισχύσει η πρόταση του Βασίλη Κεγκέρογλου.

Eπίσης με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το θάνατο του Γιώργου Γεννηματά, η εφημερίδα «Τα Νέα» φιλοξενεί άρθρο της Φώφης Γεννηματά.

«Νοιαζόταν για τον άνθρωπο, για όποιον είχε ανάγκη, νοιαζόταν για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Πόσο ανάγκη έχουμε και σήμερα από κάποιον να νοιαστεί…», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και σημειώνει ότι ο πολιτικός Γιώργος Γεννηματάς ανήκει σε όλους τους Έλληνες. «Πολλοί λένε ότι αν ζούσε, η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική σήμερα. Το πιστεύω. Όπως το πιστεύουν και εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες. Τίμησε την πολιτική και αγαπήθηκε από τον λαό», συμπληρώνει.

«Ήταν ο πολιτικός που συνέδεε το όραμα με τον ρεαλισμό και την ανθρωπιά, ήταν ο πολιτικός που εργαζόταν σκληρά για να βρει λύσεις, ήταν ο πολιτικός που ποτέ δεν έλεγε δεν μπορώ, αλλά ακόμα και στα δύσκολα έλεγε… «το παλεύω για να κάνω τη χαραμάδα, παράθυρο ελπίδας». Ήταν ο πολιτικός που άφησε παρακαταθήκη για την ενότητα του Ελληνισμού: «απαιτείται εθνική συνεννόηση στην κορυφή και εθνική ομοψυχία στη βάση». Ήταν ο πολιτικός που έγινε σημείο αναφοράς ήθους και αξιοπιστίας. Συμβολίζει τη φωτεινή πλευρά της πολιτικής», επισημαίνει.

Τέλος, η κ. Γεννηματά τονίζει τι θα έκανε σήμερα ο Γιώργος Γεννηματάς αν ζούσε: «Θα πάλευε. Αγώνας, αγώνας, αγώνας. Αυτό έλεγε, αυτό έκανε και μας δείχνει τον δρόμο…».

Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: